• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • РУСИЈА ЖЕЛИ АВИОНЕ којима ће 400 тенкова одједном пребацивати на било који континент
Прочитај ми чланак

РУСИЈА ЖЕЛИ АВИОНЕ којима ће 400 тенкова одједном пребацивати на било који континент

0

superavion

Тврди се да ће бити у стању да превозе по пет тешких тенкова на растојања до 7000 километара без танковања горива у ваздуху. Заједно са посадама и ракетама средњег домета које ће бити укључене у наоружање превожених тенкова

РУСИЈА, како пишу њени специјализовани медији, намерава да изгради целу флоту војно-транспортних авиона која ће бити у стању да једним узлетањем целу тенковску армију – са 400 тешких тенкова нове генерације „Армата“ – за седам сати превезе до било које тачке на планети.

Русија има чисто одбрамбену војну доктрину, али и овај пројекат сведочи да се Москва одлучила за „стратегију глобалног војног реаговања“.

Наводно је колегијум руске Војно-индустријске комисије – на затвореном заседању, наравно – већ одлучио да се до 2024. године произведе комплетна серија надзвучних тешких транспортних авиона који ће моћи да понесу до 200 тона терета.

Ако пројекат буде (успешно) реализован, руска армија би за десетак година била у стању да – поред оних 400 тешких тенкова – на било континент истовремено пребаци и њихове посаде са по три комплета муниције. Или: око 900 лаких тенкова.

Ово значи да се Москва спрема и за војну конфронтацију трансконтиненталног карактера. Односно: Русија би – реално располажући таквим могућностима – била у стању да, рецимо, на Кубу одједном пребаци оперативно-тактичку формацију упоредиву са снагама САД у Ираку.

Јер, сваки нови тешки војни летећи транспортер био би у стању да превезе пет тешких тенкова на поменуто растојање 7000 километара без танковања горива у ваздуху. Заједно са посадама и ракетама средњег домета које ће бити укључене у наоружање превожених тенкова.

Према онове што је објавио „Експерт-Онлајн“, Русија би за наредних пет година произвела 80 таквих тешких транспортних авиона нове генерације. А да би летели брзином до 2000 километара на сат.

Те летелице би замениле познате совјетске војно-транспортне авионе Ан-124 „Руслан“ (носе 120-150 тона) и још старије Ан-22 „Антеј“.

(Факти)