Прочитај ми чланак

БРУКА: Попустио бедем у који су Норвежани донирали 50.000 евра јер је лоше урађен!

0
Фото: Блиц - Н. Божовић

Фото: Блиц – Н. Божовић

Бедем на реци Рибници, за чију изградњу је норвешка влада прошле године донирала 50.000 евра, однела је набујала Рибница.

Његова изградња је требала трајно да заштити насеље на обали, а неколико месеци након што је његов завршетак свечано представљен делегацији Норвешке, мало већи водостај Рибнице га је поткопао и урушио.

После прошлогодишњих поплава, влада Норвешке помогла је Краљеву са око 50.000 евра, како би се санирала штета од поплава на нерегулисаном делу реке Рибнице у Краљеву. Циљ је био да се отклоне последице штете настале услед поплава и да се изгради бедем који би трајно да ојачао обалу и заштитио куће на обали.

Али, само неколико месеци након завршетка радова, мало већи водостај Рибнице је поткопао и урушио бедем, откривајући слику лошег зидања.

– Бедем је изузетно лоше урађен. Камен уопште није уливен у бетон већ је само сложен на суво, а онда спајан на површини. Цео бедем ће се срушити. Надзор је био изузетно лош, а извођач није добро извео радове. Све мора да се склони и поново уради – рекао је за “Блиц” Велимир Илић, министар за ванредне ситуације.

Илић каже да је бедем само естетски урађен и да ће због тога послати инспекцију да констатује пропусте.

– Норвежани ће сада уложити протест, јер њихов новац није искоришћен за оно за шта је био намењен. Извођач, а како су ми рекли то је фирма “Западна Морава” из Краљева ће морати све о свом трошку да поново уради. Јер, ако се обала хитно не заштити, Рибница ће врло брзо доћи до кућа – рекао је Илић.

Како сазнајемо, пошто се радило о донацији, Град Краљево је цео посао доделио јавном предузећу “Путеви” из Краљева, а онда су они с обзиром да немају искуства са таквим пословима, расписали јавну набавку.

Градоначелник Краљева Томислав Илић рекао је “Блицу” да су посао око изградње бедема добили “Путеви” из Краљева, а онда су они као подизвођаче, путем јавне набавке, изабрали водопривредно предузеће “Западна Морава” из Краљева.

– Ништа није указивало да је направљен пропуст. Сви смо се изненадили када смо видели да се бедем урушио. Наложићемо хитно поновне комплетне радове – рекао је Илић.

Набујала Рибница је поткопавањем обале прошле године угрозила десетак оближњих домаћинстава, па је уређење њеног корита и обале означено као приоритет.

(Блиц)