Прочитај ми чланак

СРБИЈИ ТРЕБА ЧУДО ЗА ЕУРО2016, Албанија загорчала живот Србији (Табеле, резултати)

0
srbija portugal fudbal -foto-tanjug-ap_f

Фото: Танјуг/АП

Фудбалери Србије поражени су у Лисабону од селекције Португалије са 2:1 (1:0) у квалификацијама за Европско првенство 2016. године. Караваљо је већ у 10. минуту довео ривала у вођство, изједначио је Матић фантастичним маказицама у 61, а два минута касније Коентрао је донео тријумф Португалцима.

Оно чувено само да се издржи првих 15-20 минута и после ће бити лакше. Управо то неписано правило „орлови“ нису испоштовали, нису издржали почетни налет домаћина и Француска им сада делује тако далеко и недостижно, јер деле последње место са Јерменијом са само једним бодом после пет мечева у групи И.

Противника је предводио најбољи фудбалер света за претходне две године, а на дебију нашег селектора Радована Ћурчића његови пулени нису имали игру, били су без жара и неопходне агресивности и када је тако, погодак може да падне само из прекида или услед грешке.

Кошкање Љајића и Коентраоа

Покошкали су се Адем Љајић и Фабио Коентрао после једног дуела у финишу првог полувремена, па је Португалац чак покушао да ухвати за уво нашег репрезентативца. Све је ипак завршено релативно мирно, уз жуте картоне обојици.

Иако је Владимир Стојковић ухватио први ударац што је изузетно важно за голмана, капитулирао је већ у 10. минуту – Фабио Коентрао је центрирао са десног бока, а Рикардо Карваљо је остао усамљен на седам метара, што је недопустиво, па је искусни штопер главом проследио лопту у мрежу за 1:0.

Кренули је Србија нешто агилније након примљено гола, али је то било прилично јалово уз бројне грешке, попут оне када је Коларов заборавио лопту приликом продора, док су Петровић и Матић држали средину терена, а Љајић се трудио да буде што опаснији.

Управо су фудбалер Роме и Душан Тадић покушавали са дистанце и њихови шутеви су одлазили поред гола и ниједан нашег тима није отишао ка Руију Патрисију у првом полувремену.

На другој страни Роналду се често остављало превише простора и мало је недостајало да то казни на истеку пола сата игре пошто је са левог крила ушао ка среини и распалио по лопти са око 30 метара, летела је право под пречку, али се Стојковић истакао сјајном одбраном.

Португалски ас је недуго затим попут брзог воза прошао „кроз“ Басту и Ивановића по левој страни, а његово додавање у средину ка Коентраоу спречио је Настасић. Домаћа екипа је углавом чекала шансу из контри, што јој и није било тешко, пошто су „орлови“ били без идеје како да угрозе противника, па је најистуренији Митровић цело прво полувреме провео без употребљиве лопте.

Ћурчићеви изабраници су кренули нешто одлучније у наставку и у 53. минуту су имали фантастичну шансу, која у оваквим утакмицама мора да се реализује – Тадић је умакао чуварима и одлично центрирао са левог бока, а Митровић је главом са петерца послао лопту преко пречке. Била је то најбоља прилика за Србију и увод у изједначење, и то на какав начин.

Коларов је извео корнер са леве стране, Петровић главом подигао лопту право на другу стативу до Матића, а наш везиста је ухватио маестралне маказице и затресао мрежу за 1:1. Нажалост, радост је кратко трајала, непуна два минута.

Севнула је контра Португалаца у којој је Мутињо са десног крила на другој страни пронашао Коентраоа и како је Баста каснио са интервенцијом, а Стојковић био неодлучан, на семафору је освануло коначних 2:1.

Нису помогли ни уласци Ђуричића, Зорана Тошића и у финишу Петра Шкулетића, као ни снажан ударац Раће Петровића, јер је ишао право у Руија Патрисија, па је нестала и последња нада да Србија може до бода.

Португалија – Србија 2:1 (1:0)

Стрелци: Карваљо у 10. и Коентрао у 63. минуту за Португалију, а Матић у 61. за Србију.

Стадион: Да Луж. Гледалаца: 58.430. Судија: Ђанлука Роки (Италија).

Португалија: Руи Патрисио, Босингва, Бруно Алвеш, Карваљо (од 17. Фонте), Елисеу, Мутињо, Тијаго, Коентрао (од 78. Кварежма), Нани, Дани (од 86. Карваљо), Роналдо.

Србија: Стојковић, Баста, Ивановић, Настасић, Коларов, Петровић, Матић, Марковић (од 65. Ђуричић), Љајић (од 85. Шкулетић), Тадић (од 78. З. Тошић), Митровић.

Албански преокрет за четири минута загорчао живот Србији

Фудбалери Албаније преокретом су савладали селекцију Јерменије са 2:1 (0:1) на свом терену у групи И квалификација за Европско првенство, у којој се такмичи и Србија.

Албанија је била трећа на табели и сада је са седам бодова прескочила нашег ривала, док су Јерменци, који су били на прагу изненађења, остали на дну са једним, колико имају и „орлови“ пред којима је пут до Француске сада посут трњем.

Гости су већ на старту меча у Елбасану успели да шокрају домаћу публику, јер су повели у четвртом минуту из прве шансе када је везиста Борусије Хенрик Мхитарјан шутирао са леве стране, а најистуренији нападач Мовсисјан уз помоћ противничког дефанзивца Мавраја матирао голмана Беришу за 0:1.

Албанци су одиграли прилично лоше прво полувреме, јер су запретили у свега три наврата и погодили стативу преко Чикалешија у 34. минуту, а и Јерменија је испустила добру прилику да удвостручи предност.

Колико је селектор домаће селекције Ђовани де Бјази био незадовољан сведоче и две измене у паузи између полвремена и његови изабраници су у наставку апсолутно преузели контролу на терену.

Јерменија је бранила вођство, али је у 70. минуту остала са десеторицом, пошто је Хамбарцумјан искључен због другог жутог картона, што је Албанце додатно покренуло. Четири минута касније Чикалешија је опет статива спречила да поравна, али им се иницијатива исплатила у 77. када је Маврај изједначио на 1:1 на центаршут Џаке са леве стране.

Овај резултат је био на снази свега четири минута, колико је Албанији било потребно да са играчем више направи преокрет – опет су домаћи играчи били виши у скоку, овога пута Шкелзен Гаши који је са друге стативе на асистенцију Лењанина главом затресао мрежу Јерменије за тријумф од 2:1.

Овакав расплет никако не одговара нашим фудбалерима који поред подвига у Лисабону потом морају против Данске (у гостима), Јерменије (код куће) и Албаније (у гостима) да наставе са скупљањем бодова.

Квалификације за Европско првенство 2016

Недеља:

Група Д:
Грузија – Немачка 0:2 (0:2)

(Ројс 39, Милер 44)
Шкотска – Гибралтар 6:1 (4:1)

(Малони 18 пен, 34 пен, Флечер 29,77,90, Нејсмит 39 – Кашаро 20)
20.45 Република Ирска – Пољска

Табела: Пољска 10, Немачка 10, Шкотска 10, Република Ирска 7, Грузија 3, Гибралтар 0.

Група Ф:
Северна Ирска – Финска 2:1 (2:0)

(Лаферти 33, 38 – Садик 90+1)
Румунија – Фарска Острва 1:0 (1:0)

(Кесеру 21)
20.45 Мађарска – Грчка

Табела: Румунија 13, Северна Ирска 12, Мађарска 7, Финска 4, Фарска Острва 3, Грчка 1.

Група И:
Албанија – Јерменија 2:1 (0:1)

(Мавра 77, Гаши 81 – Мовсисјан 4)
20.45 Португалија – Србија 2:1
Карваљо у 10, Коентрао у 63. минуту за Португалију, а Матић у 61.

Табела: Португалија 9, Данска 7, Албанија 7, Србија 1, Јерменија 1.

* Србији су одузета три бода због нереда на мечу са Албанијом

Субота:

Група А:
Казахстан – Исланд 0:3 (0:2)

(Гудјонсен 20, Бјарнасон 32, 90+1)
Чешка – Летонија 1:1 (0:1)

(Пилар 90 – Виснаковс 30)
Холандија – Турска 1:1 (0:1)

(Снајдер 90+2 – Јилмаз 37)

Група Б:
Израел – Велс 0:3 (0:1)

(Ремзи 45+1, Бејл 50, 77)
Андора – БиХ 0:3 (0:1)

(Џеко 13, 49, 62)
Белгија – Кипар 5:0 (2:0)

(Фелаини 21, 66, Бентеке 35, Азар 67, Батшуаји 80)

Група Х:
Азербејџан – Малта 2:0 (1:0)

(Хусејнов 4, Назаров 90+2)
Хрватска – Норвешка 5:1 (1:0)

(Брозовић 30, Перишић 54, Олић 66, Шилденфелд 87, Прањић 90+4 – Тети 81)
Бугарска – Италија 2:2 (2:1)

(Попов 11, Мицански 17 – Минев 4 а.г, Едер 84)

(Блиц)