• Почетна
  • ВИДЕО
  • ПОПИСУЈУ НАЈПАМЕТНИЈУ ДЕЦУ, одведе у Америку, а неуспешне враћају назад да мрзе све српско (Видео)
Прочитај ми чланак

ПОПИСУЈУ НАЈПАМЕТНИЈУ ДЕЦУ, одведе у Америку, а неуспешне враћају назад да мрзе све српско (Видео)

0
Фото:  flickr, maryaustinphoto

Фото: flickr, maryaustinphoto

Председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ и научни саветник др Филип Вукајловић су на конференцији за штампу СРС изнели тврдње и чињенице које упучују да кадрови америчког мултимилијардера Џорџа Сороша, познатог финенсијера многих НВО са сецесионистичком и антисрпском платформом, руководе Министарством просвете Србије и пљачкају српски буџет преко сумњивих квазинаучних прохеката.

ГАШЕ КНЕЖЕВИЋ опет у Министарству просвете

Новинар – Србин инфо, Дејан Петар Златановић: Рекли сте да су кадрови Гаше Кнежевића сад у Министарству просвете. Док је био министар, Гаша Кнежевић се хвалио да је сарађивао са Сорош фондацијом и да су његови сарадници исто радили у Сорош фондацијама. Да ли то значи да сад српску децу и младу Србију васпитава Сорош и да ли Сорош има утицај на нови образовни програм у Србији?

Др Филип Вукајловић: Ако могу ја да вам кажем. У Савету Петнице, при чему власничка структура Петнице апсолутно није тако јасна. Ја сам написао у свом тексту у „Печату“, изашлом пре две године, како тамо стоји ствар, али је то приватна фирма у коју је држава уложила 10 милиона евра и нико нема право у то да се меша. Ту је Соња Лихт. Прва ствар коју је Вербић урадио када је дошао за министра просвете прошле године, отишао је са господином Кирбијем (тако се зове овај нови амбасадор, стално се мењају, овај амерички) и тамо је била велика фешта, били су лидери из Србије, лидери из Хрватске. Имали су неку конференцију од седам дана.

Знате, та Петница је рак-рана српског образовања. У ком смислу? Она је смишљена да попише сву најпаметнију децу, да оне који су најбољи одмах мередовом (знате шта је мередов, за рибу велику кад ухватите) одведу тамо да студирају у иностранству, да оне исто добре поведу да студирају, а они који тамо не остају, као што је овај Александар Белић, кога сам ја срео у Америци, да се врате овде и да нама соле памет. Шта им они усаде? Усаде им да буду апатриди они који оду, а они који остану да мрзе све ово овде што је српско и што је родољубиво. То им усађују. Српска академија наука, српска интелигенција све то трпи, то се зна, то није тајна. Како то може, то је за мене тајна.

У ствари, није тајна. Српска интелигенција је најодговорнија за све ово што се нама догађа. Асполутно је танка, никаква, мало зна, мало може, малоумна је. Ја знам последњих 40 година, знам последњих 20 година кога су примали у Академију. Систем тестере ради, овај горе прима глупљег, овај још глупљег и тако док не дође неко толико глуп да не разликује глупог од паметног па прими паметног, и тако то иде. То је универзитет и Академија наука.

 Многе приватне фирме стављају своје људе на буџет за науку. Не постоји уопште, нису направили никакав регистар људи које финансирају, тако да хиљаду – две, флуктуирају цифре људи из Министарства кад саопштавају кроз новине, или кроз медије, тако да они се апсолутно осећају недодирљивим и некажњивим јер нико их не проверава.

Још једна важна ствар. Најважнија ствар која је довела до овог хаоса, то је оцењивање научника. Оцењивање је потпуно идиотско. Оцењивање је такво да, ако један човек уради један рад за годину дана и ако се њих десет договори и уради по један рад и потпишу се свих десет, онда су ових десет десет пута успешнији. Тај систем доводи до тога да се бирају све гори и гори на руководећа места. Шта се десило у Винчи? Ово запишите, ово је куриозитет. Један од директора је повео пре две године три саветнице на конференцију у Сан Франциско. Случајно га је срео мој блиски сарадник и рекао ми је да му због једне опрашта што је то урадио.

Прошле године је ишао на конференцију од јуна до септембра један од директора лабораторије у Институту за физику (пошто се ја физиком бавим) не знам све детаље, имате лудости невероватних. Месец и по дана био је у Бугарској, па је отишао у Вашингтон, све је ишао, враћао се, па је отишао у Бразил. Мислим, за тривијалне радове, то су људи који раде тривијално. На светском нивоу су ништа, ништа на светском нивоу као научници.

У моје време, осамдесетих година, у време кад сам ја био у пуној снази, да одете у Америку, могли сте само да добијете карту до краја Европе, остало сте морали сами да платите и то једном у пет година. Сад се путује навелико, а земља сиромашна. У Африци тако не поступају људи, изгубили су потпуно контролу над собом и недодирљиви су. Тај исти човек који је водио три сараднице, прошле године је имао 29 радова у међународним часописима. Значи, потписује се на практично сваки рад из лабораторије. А претпрошле је имао 28. У моје време 20 радова у међународним часописима је било довољно да постанете саветник. То је и сада нормално. Нормално је један и по до два рада. Систем потписивања, неконтрола уопште, то је упропастило српску науку. Онда ти исти примају огроман број људи, брзо, хитно докторирају, стављају се на буџет и долазе људи који мисле да сад држава о њима треба да води рачуна, они су велики људи.

У ствари, што сте глупљи, то ви мислите да сте паметнији, и што мање знате. То је општепозната ствар. Трагика ситуације је огромна и нико ништа на томе не ради, зато што је све затворено. Ја сам нудио Божи Ђелићу, имам и мој разговор, то је мало дуже, тако да могу преко скајпа послати, кад сам се препирао са њим против кредита, да не диже кредит, кад нас је позвао на то саветовање. Чак ми је претио. Записивао сам, тако да се уплашио, пошто сам записивао тај разговор. Иначе, међу 60 људи ми је претио, све научника. То је ретка битанга и ја сам недавно написао чланак у коме сам рекао да ће се он појавити оног тренутка кад Србија пропадне и ево, сад је дошао као приватизациони саветник да продаје, да купује „Телеком“, а био је недавно задужен за продају у влади. То постоји по интернету, све можете да проверите.

ПРИТИСАК ЗА ванредне парламентарне изборе у Србији

Новинар – Србин инфо, Дејан Петар Златановић: Хтео бих једно питање конкретно за Војислава Шешеља, као доктора права, професора права. Да ли је ово што је изнето довољно да суд за организовани криминал почне предистражне радње и ако не почне са предистражним радњама, да ли ће нешто Српска радикална странка урадити по том питању у смислу, рецимо, да те државне органе почне да по некој тужби гони зато што не раде свој посао? Хвала.

Проф. др Војислав Шешељ: Добро, што се тиче другог дела вашег питања, Српска радикална странка настоји да учествује у притисцима најшире српске јавности, да се натера режим Александра Вучића на смену министра Срђана Вербића. Ми износимо додатне аргументе у односу на оне који су се до сад чули у јавности.

Наравно, могуће је да ми поднесемо и кривичну пријаву против надлежних државних фактора због оваквог стања, али оно што је сад најважније је да притисак јавности буде што већи и да у перспективи дође и до ванредних парламентарних избора, јер ова садашња напредњачка влада је дубоко заглибила у разне негативне послове, показала се некомпетентном и неспособном да земљу извуче из економске кризе и реши проблеме социјалне беде, а министри су се размахали у крађи и отимачини државног новца, а међу њима, видели сте, и министар Срђан Вербић.

(Србин.инфо, СРС)