Прочитај ми чланак

ДА ЛИ СРБИН може да купи нови ауто?

0
Фото: Танјуг - Зоран Зестић

Фото: Танјуг – Зоран Зестић

Министар привреде Жељко Сертић уверен је да ће мере које спроводи Влада за економски развој земље омогућити да већи број грађана може да купи нов аутомобил.

„Верујем да ће све мере које влада спроводи учинити да људи у будућности имају много већи потенцијал да се обрадују новом аутомобилу, који јесте део, не само луксуза, већ и свакодневне потребе и питања безбедности у саобраћају“, рекао је Сертић новинарима на штанду „Фијата“ .

Сертић је, након отварања Међународног салона аутомобила у Београду, одговарао на питања да ли је реално да грађани Србије могу у оваквим условима да купе нов ауто.

На питање за који би се он модел лично одлучио, Сертић је рекао да би то сигурно био неки који има најмању цену и који има најмање трошкове одржавања.

Сертић је казао да је управо испробао нови модел Фијат аутомобила Србија „500 Л“ са погоном на метан, који је више него двапут економичнији од бензина.

Он је додао да постоји велико такмичење међу произвођачима у свету у томе ко ће да направи економичнији ауто.

Модел Фијата „500 Л“ са погоном на метан, који је Сертић испробао кошта 13.450 евра.

Продавци на Сајму аутомобила у Београду очекују добру продају и с обзиром на то да су обезбедили најбоље могуће услове као и бескаматне кредите и надају се да ће током Сајма бити продато између 2.000 и 3.000 аутомобила.

Најниже цене аутомобила су испод 8.000 евра, а они са „дубљим џепом“ могу да пазаре и луксузне чија цена прелази 100.000 евра.

Вршилац дужности председника Српске асоцијације увозника возила и делова МИлан Вукасовић је рекао Тањугу да највеће интересовање постоји за аутомобиле чија је цена од 8.000 до 12.000 евра.

„Клијентима се нуде кредити без камате и тај трошак сносе продавци, односно увозници аутомобила, како би се олакшало купцима“, рекао је Вукасовић.

Он је казао да је у 2014. години продато 19.600 нових аутомобила у Србији што је за 12 одсто мање него у 2013.

У јануару ове године продато је 1.170 нових возила, а у фебруару 1.250, додао је. Верује да ће током Сајма бити продато између 2.000 и 3.000 аутомобила.

Он је истакао да ће ова година бити неуспешна уколико не буде укупно продато најмање 20.000 возила.

„Сајам је финални тест и показаће у ком правцу ће ићи продаја током године“, истакао је он и напоменуо да је и даље куповна моћ грађана Србије реално мала и присутна криза, али да је велики успех што се сајам уопште одржава“, навео је Вуксановић.

Криза у ауто-индустрији је, каже, присутна од 2008. године, али сајмови су сјајна прилика за све произвођаче и продавце и сви су за овај сајам припремили најбоље цене, а банке и лизинг куће најбоље услове.

Директор Опела у Србији Драган Ненадовић рекао је Тањугу да посетиоци Сајма имају прилику да виде нову генерацију „корсе“ која је један од најпродаванијих аутомобила, лансирана је половином фебруара, као и интересантан градски ауто са кровом који се отвара.

На штанду Опела је и возило из комерцијалног програма мини комби „виваро“ чија је продаја у прва два месеца ове године у Европи за 30 одсто већа него у истом периоду лане.

Ненадовић је навео да је Опел први пут понудио и финансирање са нула одсто камате ослушкујући потребе купаца, иако су и до сада били задовољни продајом.

„Ако људима треба пет, седам или 10.000 евра, могу да добију тај износ са нула одсто камате“, рекао је он додајући да су у понуди и кредити на 48 и 60 месеци са 3,99 одсто камате или чак и повољнији.

Најинтересантнији и најјефтинији ауто тог произвођача је нова „корса“ која се може купити већ од 9.500 евра, навео је он.

Александра Граовац, представница за штампу „Тојоте“ Србија, рекла је да су кредити са нула одсто камате ограничени на њихове најпродаваније моделе „јарис“, „корола“…

Износи за финансирање са нула одсто камате су ограничени финансијски и временски, рекла је Александра Граовац истакавши да нема скривених трошкова и да је цена иста приликом плаћања у готовини.

Најјефтинији ауто је „јарис“ који се може набавити по цени већ од 9.990 евра, а почетна цена „короле“ је 13.490 евра, навела је Александра Граовац. Најскупљи „Тојотин“ ауто је „ленд лрузер“ чија је цена 59.000 евра, а постоји и још скупљи модел који има виши ниво опреме, рекла је она.

(Б92, Танјуг)