Прочитај ми чланак

СРБИЈА ВОДИ: Ноле шампионском игром до победе! (Видео, ток меча)

0
tenis srbija hrvatska h

Фото: А. Димитријевић

Окршај између Србије и Хрватске у Краљеву отварају Новак Ђоковић и Мате Делић. Велики редови испред дворане, а људи покушавају на све начине да зараде.

Окршај између Србије и Хрватске у оквиру првог кола Светске групе Дејвис купа отварају Новак Ђоковић и Мате Делић. Први рекет планете је апсолутни фаворит у овом дуелу и не би требало да има проблеме.

Иако карата није било превише у слободној продаји, велики редови навијача који желе да присуствују спектаклу је био испред дворане. Док су неки стајали и покушавали да пронађу тапкароше, остали су се бавили куповином навијачких реквизита.

Један старији господин продаје маске са ликом Новака Ђоковића за свега 100 динара и каже да продаја иде веома добро. За разлику од њега, препродавци улазница нису толико јефтини, па се цена појединачних карата за први меч дана креће између 4.000 и 5.000 динара, док код неких цена комплета карата прелази и 100 евра.

Међу ВИП гостима се налази и председник Републике Србије Томислав Николић, а уз њега је и први човек ТСС Вук Јеремић.

Трибине су солидно попуњене, али се још увек пуне, јер има навијача који мирно чекају у редовима испред дворане. Оно што је огроман плус је био моменат када су Хрвати изашли на терен и када су их навијачи испратили великим аплаузима, а не звиждуцима.

Главни судија меча је Џејмс Кеотавонг (В. Британија).

Новак показао само Делић умећа, Србија води против Хрватске у Краљеву!

Новак Ђоковић освојио је први бод за Дејвис куп репрезентацију Србије против Хрватске пошто је у Краљеву, без много потрошње, био бољи од Матеа Делића са 6:3, 6:2, 6:4.

Ђоковић је, буквално, са „пола гаса“ наступио против хрватског представника који ни у таквој конструкцији и односу није могао ништа против првог тенисера света. После овог дуела, други сингл првог дана играће Виктор Троицки и Борна Ћорић, са почетком око 15 часова.

Трибине нису биле испуњене ни када је почело интонирање химни, и хрватска селекција је на уводној свечаности испраћена аплаузима, после чега су играчи разменили заставице.

Први сет: Рани брејк, атракције и сигурност при другом сервису

Иако је боље Делић почео меч, Новак је узвратио и нанизао неколико поена за освајање првог гема, после чега је ривал сервирао. Баш сервис је Ђоковић и похвалио пред окршај, Делић је то покушао и да оправда, али није успео и да избегне брејк – после његовог изласка на мрежу, Новак је при последњем поену паралелом окончао гем.

Четврти гем је само припао хрватском играчу, и то без изгубљеног поена, а у седмом је Ђоковић публици у Краљеву приказао и атрактиван репертоар потеза. Новак је, занимљиво, играо боље на сваком другом сервису, па је лако стигао до 5:2, а онда је покушао да изврши притисак у осмом гему где је Хрват био агресиван, па је доста и грешио.

Делић је у завршници сета био све даљи од основне линије, што му је знантно отежавало одбрану од све дубљих Новакових лопти, тако да је Ђоковић самоуверено стигао до првог сета за Србију освојивши га са 6:3.

Други сет: Делићу угашена нада са „пола гаса“

Хрватски представник је сервисом и поеном отворио други сет, али је убрзо изгубио наредни, а Ђоковић је савршеном скраћеном лоптицом дошао до 15:30. Одлично покривање терена донело је Новаку одмах две брејк лопте од којих је већ прву искористио (1:0).

Најгоре је противник падало то што је Новак све сигурнији био на свом сервису, а то је чинио заиста са пола снаге, тако да је противнику дао само један поен за потврду брејка. Делић се тргнуо, направио неколико изврсних поена, те тако наставио потеру за Новаком који је марио само да сачува свој први ударац (2:1).

Новак је био приморан да улази у размене, мало дуже, што није хтео, али се противник релативно ослободио притиска, па је најбољи тенисер света морао да се мало више потруди како би поново отишао на два гема разлике (3:1). Наставио је Ноле да „малтретира“ противника скраћеним лоптицама, што му је обезбедило 0:30, а после дуже борбе и опирања, Делић се вратио на 3:2.

Ипак, примећена је нервоза код Ђоковића у појединим поенима када није задовољан својим перформансом, али је он сасвим солидно, боље рећи, довољно добро играо да чува предност (4:2). Како није успевао да се врати у сет, Делић је био све нестрпљивији – Новаку је уз то прорадио ритерн, тако да је Хрват наспрам себе себе имао три брејк лопте, а посустао је већ након прве за 5:2.

Свака недоумица око другог сета отклоњена је већ у осмом гему, и поред неких мањих грешака, па је Србија, на крилима Ђоковића, силовито ишла ка првом поену против Хрватске.

Трећи сет: Делић растерећен, Новак привео меч крају

Српски представник није много притискао на старту трећег сета, па није ни дошао до предности против Делића, али је зато лако испратио темпо противника и изједначио на 1:1. Делић је одлучио, када је већ пред сигурним поразом, да покаже шта год може, па је у трећој деоници до краја треће гема препустио само три поена Ђоковићу (1:2).

Ништа то није вредело, јер је први рекет света са четири поена у низу поново дошао прелако до поравнања – пресудни моменти десили су се затим у петом гему, када је Ђоковић сјајним ритерном дошао до три брејк лопте, а онда је Делић без икаквог разлога изашао на мрежу и прелако препустио гем Новаку за 3:2.

ТОК МЕЧА:

14:37 – НОЛЕ ПОБЕДИО
Све што је пропустио у деветом, није у десетом гему. Одлично је Новак сервирао и дошао до победе. Уследиле су велике овације публике у Краљеву, а затим је пришао клупи и поздравио се са свима.
14:34 – МАТЕ СЕ НЕКАКО ИЗВУКАО
Деловало је да је све готово, Ђоковић је имао две меч лопте, прилику да заврши меч, али није успео. Код прве реално није имао много шансе, али је код друге изашао на мрежу и промашио. После тога је Делић успео некако да се извуче и да још остане у мечу.
14:28 – НОЛЕ НА ГЕМ ДО ПОБЕДЕ
За свега 90 секунди је Ђоковић освојио гем на свој сервис и дошао на свега један гем до победе.
14:25 – ХРВАТ СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ
Иако је готово извесно да ће изгубити, Мате Делић не жели да се преда. И даље је „у животу“, а успео је да смањи резултат на 4:3 и сигурно ће покушати да нападне Новака.
14:23 – ЂОКОВИЋ ПОТВРДИО БРЕЈК
Оно што је урадио у петом је Ђоковић потврдио у шестом гему. Материјализовао је направљени брејк и приближио се победи.
14:20 – НОЛЕ НАПРАВИО БРЕЈК
Досадило је Новаку Ђоковићу да јури резултат, па је убрзао темпо игре, „убацио у брзину више“ и без иједног изгубљеног поена направио први брејк у трећем сету.
14:17 – И НОЛЕ ЧУВА СЕРВИС
Са само једним изгубљеним поеном је Ђоковић освојио четврти гем у трећем сету и тако изједначио резултат.
14:14 – ДЕЛИЋ ЧУВА СВОЈ СЕРВИС
Не жели Делић да истакне белу заставу. Одлично се држи на старту трећег сета и чува своје сервисе.
14:11 – НОЛЕ ИЗЈЕДНАЧИО
Без већих потешкоћа је српски играч дошао до свог гема и изједначио резултат у трећем сету – 1:1.
14:10 – ДЕЛИЋУ ПРВО ВОЂСТВО
Први пут од почетка меча Мате Делић има вођство. Освојио је први гем у трећем сету и тако показао да не планира тако лако да се преда.
14:05 – НОВАК ОСВОЈИО ДРУГИ СЕТ
Мало се српски играч мучио у осмом гему другог сета, али је био најбољи када је то било најпотребније и са одличним сервисима је дошао до предности од 2:0 у сетовима.
14:00 – НОВИ БРЕЈК ЂОКОВИЋА, НА ГЕМ ДО СЕТА
Без изгубљеног поена је Новак направио други брејк у сету и дошао на свега један гем од освајања истог. Имаће прилику да то учини својим сервисом.
13:58 – СРБИН СИГУРАН
Без „по муке“ српски играч долази до гемова на свој сервис. Противнику готово да не даје никакву шансу да му се приближи и суверено се приближава освајању другог сета.
13:54 – СЕРВИС ЧУВА ДЕЛИЋА
Имао је Ђоковић 0:30 и прилику да направи нови брејк на мечу, али је прво направио грешку из бекхенда, а после тога је Делићу прорадио сервис који је успео да га сачува у гему, али и сету.
13:51 – НОЛЕ ДРЖИ ПРЕДНОСТ
Наставља српски играч са одличном игром. Мало је убрзао темпо и показао Хрвату због чега се налази на првом месту на планети. Освојио је нови гем и додатно се приближио освајању новог сета.
13:48 – ПРВИ ГЕМ ЗА МАТЕА
Успео је Мате Делић да се консолидује и да освоји први гем у другом сету и тако да остане у игри.
13:44 – НОЛЕ СИГУРАН
Није се много мучио српски ас у другом гему, па је без већих проблема дошао до предности од 2:0.
13:41 – ОПЕТ БРЕЈК НОВАКА
Као и у првом, тако је већ на старту другог сета Ђоковић направио брејк и тако додатно олакшао себи посао.
13:37 – НОВАКУ ПРВИ СЕТ
Без већих проблема је први рекет планете дошао до вођства у сетовима. Последњи поен у гему је добио на фантастичан начин – ас ударцем и изазвао велике аплаузе са трибина.
13:34 – МАТЕ ОСТАО У СЕТУ
Није се Мате Делић предао, већ је, пре свега захваљујући одличним сервисима успео да остане у првом сету и да смањи резултат на 5:3.
13:31 – НОВАК СА НУЛОМ ДО ГЕМА
Без изгубљеног поена је Ђоковић освојио седми гем и дошао на свега један гем до првог сета.
13:29 – ДЕЛИЋУ НАЈЗАНИМЉИВИЈИ ГЕМ
Шести гем у мечу је био најзанимљивији у досадашњем делу сусрета. Виђено је доста занимљивих размена, а Ноле је два пута покушао са дроп-шотовима, а само један му је био успешан. На крају је Мате успео да освоји гем и смањи резултат на 4:2
13:22 – НОЛЕ ЧУВА ПРЕДНОСТ
Наставља српски тенисер са добром игром и долази до новог гема. Овог пута је морао мало више удараца да употреби, али је и то у неку руку боље да се „загреје“ за наставак меча.
13:20 – ДЕЛИЋУ ПРВИ ГЕМ
Захваљујући свом најјачем оружју, сервисима, хрватски играч је успео да освоји први гем у мечу и да смањи на 3:1.
13:17 – НОЛЕ ПОТВРДИО БРЕЈК
Поново је српски играч имао мале проблеме на свој сервис и резултат 30:30, али је поново био фокусиран када је било најважније, потврдио брејк и повео са 3:0.
13:13 – НОВАК ОДМАХ ДО БРЕЈКА
Већ у другом гему је Новак Ђоковић показао због чега је апсолутни фаворит. Цео гем је контролисао са основне линије и успео је да направи брејк и поведе са 2:0.
13:10 – ЂОКОВИЋУ ПРВИ ГЕМ
Није био Новак толико сигуран у првом гему, суочио се са 0:30, али је брзо успео да се врати и да освоји први гем у мечу.
13:07 – НОВИНАРСКИ ПРОБЛЕМИ
Представници „седме силе“ су се суочили са доста проблема у Краљеву. Прво су били смештени практично на врху дворане, са кровом који је био тик изнад главе, а на тим местима бежични интернет није радио. Због тога је већина била приморана да се врати у прес центар и да одатле прати меч.
13:05 – ЗАГРЕВАЊЕ

(Блиц, Вечерње новости)