Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА – ПРОТЕСТИ: Пендрецима на жене и пензионере (Видео)

0

protesti u ukrajini

Само годину дана после „Евромајдана“, када су активисти оптужили бившег председника Виктора Јануковича за прекомерну употребу силе против демонстраната, нове украјинске власти отишле су корак даље.

Видео-снимак постављен на Јутјуб приказује интервентну јединицу украјинске полиције како против мирних демонстраната, међу којима су били углавном жене и пензионери, користи пендреке и прети да ће отворити ватру.

Украјинска Влада користила је тешко наоружане специјалне полицијске снаге у Кијеву како би разбила демонстрације одржане у знак протеста против владиних мера смањења трошкова.

Како би показали колико су озбиљни, полицајци су претили да ће пуцати у масу ако их ико нападне.
Снимак који је постављен на Јутјуб приказује полицију како користи пендреке против демонстрација на којима су махом учествовали жене и пензионери.

„Не радимо ништа незаконито, само стојимо овде“, довикнуо је неко из масе полицији, али то није било довољно Порошенковим маскираним људима, него су почели да разбијају мирне демонстрације отимајући транспаренте и гурајући људе.

„Ако нас неко пипне, пуцаћемо!“, урлао је полицајац према маси.

Потези актуелног украјинског председника Петра Порошенка драстично се разликују од његовог претходника.
Бивши председник, који је оборен са власти у пучу прошле године, наредио је својим полицијским снагама да не користе силу и не пуцају на демонстранте, иако је маса окупљена на тргу Мајдан била много агресивнија, бацајући молотовљеве коктеле на снаге реда.

Прошло је годину дана откако се променила власт у Кијеву. Друга је Влада и други председник, међутим свеукупно стање у земљи није се побољшало. У ствари, стање се знатно погоршало: економија је на ивици колапса, рат на истоку дуго траје, а показује се и да Украјинци немају слободу да искажу неслагање и демонстрирају против садашњих власти.

(Спутник, Фото: Ројтерс, Валентин Огиренко)