Прочитај ми чланак

НИКИТА МИХАЛКОВ, ПЕТЕР ХАНДКЕ И ТОРНВАЛД СТОЛТЕНБЕРГ почасни грађани Београда

0

stoltenberg mihalkov handke i_620x0

Михалков је један од највећих уметника данашњице, добитник Оскара,  Београд задужио филмом „Сунчаница”, који говори о руским емигрантима у Београду после Октобарске револуције, када су многи од њих оставили велике трагове у култури Београда, његовој архитектури и просвети.

Одборници Скупштине Града на данашњој седници усвојили су одлуку да се филмски стваралац Никита Михалков, писац и хуманиста Петер Хандке и норвешки политичар Торнвалд Столтенберг прогласе почасним грађанима Београда.

Према речима градског менаџера Горана Весића, разлог за доношење ове одлуке је њихов допринос афирмацији Београда и предани рад на промовисању нашег града и Републике Србије у свету.

– Данашња одлука је на неки начин преседан у овој области. До сада су за почасне грађане проглашавани политичари и генерали, они који су на нашу историју утицали на разне начине, али се никада до сада није десило да за почасне грађане буду именовани уметници и зато је ова одлука данас нешто ново и историјско. Зато бих желео да захвалим Владану Вукосављевићу, секретару за културу, који је вредно радио на реализацији ове идеје, Фонду за политичку изузетност који је предложио Торнвалда Столтенберга, Задужбини „Милош Црњански” која је предложила Петера Хандкеа и Југословенској кинотеци која је предложила Никиту Михалкова.

На тај начин смо показали да предлагачи за овако високе почасти могу да буду не само Управа Београда и њени органи већ и институције које сарађују са људима који доприносе промоцији нашег града и земље. Ово није признање само Торнвалду Столтенбергу и свему што је он урадио за нашу земљу већ и Краљевини Норвешкој, која је као земља можда и највише помогла у последњих петнаест година, што и данас чини.

Михалков је један од највећих уметника данашњице, добитник Оскара, а Београд је задужио филмом „Сунчаница”, који говори о руским емигрантима у Београду после Октобарске револуције, када су многи од њих оставили велике трагове у култури Београда, његовој архитектури и просвети. Петер Хандке је писац који већ деценијама подржава Србију, без обзира на то ко је на њеном челу, и који се својим наступима бори да се сазна право стање на Косову и Метохији.

Као писац, интелектуалац, много је радио током бомбардовања на афирмацији Србије и правој истини, а новчани део награде „Хенрик Ибзен” у износу од 50.000 евра поклонио српским енклавама на Косову и Метохији. По мом мишљењу, ако ико од светских интелектуалаца заслужује да добије звање почасног грађанина Београда, то је Петер Хандке – рекао је Весић.   

(beograd.rs, Србин.инфо)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.