Прочитај ми чланак

ОТКРИВАМО: Зашто људи фанатично скупљају фолије из паклица цигарета

0

alu folija_210215_foto Dusan Milenkovic

Пушачима сигурно неће бити свеједно кад сазнају да су, бацајући годинама паклице од цигарета, бацилли у смеће бар 500 евра. Заправо, мали рудник се налази у златним и сребрним фолијама које облажу унутрашњост сваке кутије “никотинских штапића”.

А због чега оне баш толико вреде, објаснили су нам технолози и златари.

Тај рудник је пре неколико месеци открила чистачица Ж. М. (64), кад јој је пријатељица рекла да њена ћерка скупља фолије из паклица и продаје их за преко 100 евра по килограму.

– У Крагујевцу се за килограм фолије може добити 160 еура или више, у зависности колико скупиш. А чула сам да у Београду, негде код аутобуске станице, за ту количину можеш да добијеш и 500 евра. За сад имам око 300 грама, али нећу да их продајем док не скупим макар килограм фолија- каже она.

Али, то и није баш тако лако као што звучи, јер је за килограм фолије потребно скупити око 1.000 паклица цигарета. И то не било којих.

– Тврда фолија је за бацање, скупљам само ону мекану, танку. Пошто чистим по разним локалима, фирмама и клубовима, успем да узмем 25 до 30 паклица недељно, а некад и више, зависи од посла. Кад видим паклицу на улици, увек погледам да ли у њој има фолије, али ретко кад је нађем унутра. То значи да сигурно има још људи који скупљају фолију за продају – прича Ж. М.

Има, и те како. Трговина овим секундарним сировинама без сумње постоји и веома је развијена, а доказ томе су бројне Фејсбук странице и форуми, посвећени продаји и откупу фолије од цигарета.

(24сата.рс, Фото: Д. Миленковић)