• Почетна
  • ВИДЕО
  • УКР РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 29/30.01.’15: Офанзива проруских снага, крваве борбе за Авдејевку (Мапа, видео)
Прочитај ми чланак

УКР РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 29/30.01.’15: Офанзива проруских снага, крваве борбе за Авдејевку (Мапа, видео)

0

Начелник штаба полиције ЛНР, Сергеј Козлов, саопштио да Украјинци повлаче неке снаге из околине Дебаљцева и Тошковке према Лисичанску. Посебно је нагласио да је украјинска армија око Дебаљцева за последња 24 сата имала око 100 погинулих.

У ТОКУ БОРБЕ ЗА УГЉЕГОРСК И ВЕРХЊЕТОРЕЦКОЈЕ

Истурени одреди армије Новоросије ушли су у Дебаљцево и воде уличне борбе с окупаторима. Напредовање је отежано, зато што су у том граду са 45.000 становника сконцентрисане велике украјинске снаге.

Јуче су се јединице армије ДНР утврдиле на североисточној периферији и сада покушавају да истисну војску из града у такозвани дебаљцевски џеп.  Дебаљцево, град на западу Новоросије на граници ЛНР и ДНР, украјинска војска је још летос претворила у полазну тачку за своје нападе.

Командир бригаде „Сомали“ – Гиви – саопштио је да су снаге ДНР већ ослободиле приградска насеља Шевченко и Малоорловку. У току је и борба за град Угљегорск који је од Дебаљцева удаљен седам километара.

Начелник штаба полиције ЛНР, Сергеј Козлов, изјавио је да Украјинци повлаче снаге из околине Дебаљцева и Тошковке према Лисичанску. Посебно је нагласио да је украјинска армија око Дебаљцева за последња 24 сата имала око 100 погинулих.

viktorija-nuland-Newseurope-me-650x446
САД повлаче линију фронта у Европи

САД позивају НАТО да помогне Украјини. Због тога помоћник шефа Стејт департмента САД Викторија Нуланд инсистира на стварању командних центара и центара за контролу у европским земљама које се налазе на линији фронта. Где пролази ова „линија фронта“ госпођа Нуланд није прецизирала.

Стејт департмент САД наводи Европу на припрему за рат. Говорећи у истраживачком институту Брукингса у Вашингтону, представница америчког Стејт департмента Викторија Нуланд је изјавила да што је могуће пре треба створити снаге за брзо реаговање у низу европских земља, а пре свега – „у свих шест земаља у близини фронта“. Нуланд није објасила које су то земље. Међутим, имајући у виду да се грађански рад у Европи тренутно води у Украјини, а и то да се у целом говору Нуландове као лајтмотив првовлачила украјинска тема, логично је претпоставити да је под државама на линији фронга представница Стејт департмента имала у виду земље које се граниче с Украјином. Заиста, с Украјином се, не рачунајући Русију, граничи 6 земаља: Румунија, Мађарска, Словачка, Пољска, Молдавија и Белорусија. Међутим, последње две на овом списку уопште нису чланице Северноатлантске алијансе.

Шта недостаје Викторији Нуланд – познавање математике или географије – није толико важно. Важна је друга ствар: док Европљани, пре свега Немачка, Француска и Русија, из све снаге покушавају да скрену украјински сукоб у миран колосек, САД покушавају да га заоштре и подигну на међународни ниво.

На самиту НАТО у јесен прошле године под изговором заштите од потенцијалне агресије од стране Русије донета је одлука о повећању доприноса за војни буџет организације у износу од 2% БДП. У таласу пропагандистичке реторике чланови алијансе су на то пристали. Међутим, кад је дошло време за плаћање, многи Европљани су постали свесни да за хипотетичку претњу већ сад треба да дају стваран новац. Летонија и Литванија су, између осталог, покушале да се повуку, али је Стејт департмент устима Нуланд упозорио да им САД више неће дозволити да се „скину удице“. САД не намеравају да се одрекну планова за решавање проблема с Русијом рукама и џепом европских чланова НАТО, истиче директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев:

„За стварање снага брзог покретања треба издвојити ресурсе које Европа нема. САД не намеравају да троше свој новац за то. У овим условима бих изјаве Стејт департмента САД оценио више као елемент притиска на партнере из НАТО него као на реалну перспективу. Да су САД имале новца, оне би свом такозваном савезнику – Украјини, да ли жив новац, а не би само давале некакве гаранције другима да ће им Украјина вратити новац”.

Не тако давно министри финансија Европске уније су се договорили да позајме Украјини 1,8 милијарди евра. САД су такође донеле одлуку о томе да се за Украјину издвоји 2 милијарде долара – али у кредитним гаранцијама. Што, ипак, није нимало сметало министру финансија Украјине Наталији Јереско да саопштии да САД издвајају помоћ за Украјину у виду две милијарде долара и пружају чврсту подршку деловању кијевских власти на југоистоку земље.

После овакве индулгенције украјински припадници снага безбедности су појачали артиљеријске и авијационе нападе на стамбене квартале Донбаса. И премда се војска Кијева повлачи, број жртава међу мирним становништвом расте из дана у дан. Али, шта Кијев брига за то кад имају таквог савезника као што су САД, који је спреман да им обезбеди снаге за брзо покретање НАТО­? И шта има везе што ових снага још нема, главно је да су се САД већ прихватиле решавања овог проблема.

Током примирја украјинска армије је око Дебаљцева формирала неколико линија одбране, пребацила огромну количину тешке и артиљеријске технике и око осам хиљада војника.

Артиљеријски напади не престају ни на минут, ни дању, ни ноћу. Обе стране користе артиљерију, минобацаче различитог калибра, самоходне артиљеријске системе и вишецевне ракетне бацаче. Резултат „артиљеријског препуцавања“ су велики губици на обе стране. Армија ЛНР је на североисточном правцу дебаљцевске офанзиве имала најмање 13 мртвих.

Ако устаници успеју да затворе обруч, на фронту ће, осим чисто војног, доћи и до психолошког преокрета у корист устаника. Противник то такође разуме, зато се и бори за сваки положај.

Заменик команданта корпуса Министарства одбране ДНР Едуард Басурин саопштио је да украјинске снаге покушавају да ојачају своју војну групацију код Дебаљцева.

Армија ДНР је у офанзиви и око насеља Јасиноватаја које се налази поред Доњецка, са намером да успостави контролу над местом Верхњеторецкоје из којег се контролише ауто-магистрала Доњецк-Горловка кој је од стратешког значаја. Украјинци, иначе, и даље дивљачки гранатирају и ракетирају Горловку, а почели су и Докучајевск и Јељоновку.

Кликни на мапу

Кликни на мапу

Део Авдејевке контролише армија ДНР, други део – Украјинци

Заменик команданта армије Доњецке Народне Републике Едуард Басурин саопштио је да је услед јучерашњег гранатирања насељених места у Донбасу од стране кијевских снага погинуло 11 цивила, а 27 рањено. По његовим речима, највише је погинулих у Горловки и Доњецку.

Донбас

Украјински припадници снага безбедности изјављују да ситуација у Донбасу остаје напета и тврде да устаници пуцају по њиховим позицијама дуж целе граничне линије.
Ово је у четвртак на брифингу изјавио званични представник специјалних операција снага безбедности Андреј Лисенко.
Он је такође говорио о сукобима код Бахмутске трасе.
По његовим речима, припадници снага безбедности су за последња три дана уништили десет тенкова устаника.

Окупатори су синоћ покушали да успоставе контролу над аутопутом Доњецк-Горловка. Захваљујући успешним акцијама устаника, сви напади бандероваца су одбијени.

Хунта је најмање шест пута у току прошле ноћи гранатирала положаје устаника у рејону доњецког аеродрома, међутим, сви напади су одбијени. Кијевске снаге су током ноћи имале 11 мртвих и 37 рањених.

„Устаници су имали седам мртвих и 41 рањеног борца“ – рекао је Басурин.

Он је саопштио да град Авдејевку (поред Доњецка) контролишу делимично украјинске снаге, делимично снаге ДНР.

„Авдејевку контролишемо делимично ми, делимично украјинске снаге. Они не пуштају цивилно становништво да изађе из града, практично их користе као живи штит. Зато не можемо да користимо артиљерију“ – објаснио је Едуард Басурин.

На територији ЛНР украјинске снаге изгубиле су око 100 људи, саопштио је начелник штаба народне милиције ЛНР Сергеј Козлов.

„Противник је имао губитке у људству око 100 људи, изгубио је четири тенка, четири оклопна транспортера, као и четири лака и тешка возила…

Због таквих губитака на западном делу фронта, противник на северном делу фронта жестоко гранатира положаје устаника и насељена места“ – истакао је Козлов.

По његовим речима, кијевске снаге су гранатирале град Стаханов, као и места Доњецкиј, Пришиб, Сокољники, Смелоје, Фрунзе, Весјолаја Гора, Обозноје.

„Противник гађа из хаубица и користи вишецевне ракетне бацаче „Град“ и „Ураган“ – саопштио је Козлов и додао: – „При том, противник је користио касетну и фосфорну муницију“.

Vitali Klitschko
КЛИЧКО: Неки тврде да су Путину потребна три сата да стигне до Кијева, неки говоре о 6-7…

Градоначелник Кијева – један од главних пучиста Виталиј Кличко – покушао је данас да рударима и другим учесницима митинга на Крешћатику, који су тражили његову и оставку премијера Арсенија Јацењука, објасни да греше јер главни град Украјине „може бити предат Путину“.

Речи о Путину биле су и чудне и смушене, на први поглед, поготово што су учесници митинга тражили плате и да не поскупљују комуналије и градски превоз. Шта год да је Кличко имао на уму и хтео да прикрије, све је изгледало овако:

„Колико је Путину потребно да стигне до Кијева, да заузме Кијев? Неки говоре: три сата, други да треба више – 6 до 7 сати. Само, он то не мора ни да чини. Постоје снаге…“

На овоме „постоје снаге“, Кличко се одједном зауставио, као да се саплео или ударио у неки невидљиви зид. Прво тридесетак секунди није знао шта да каже, или је бар тако изгледало, а онда је почео да говори о нечему другом.

Кличко је познат по својим несувислостима. Примера ради, градоначелнику Лондона, Борису Џонсону, недавно је дословно рекао: „Моја рука је отворена за вас“.

У октору је – у интервјуу једној кијевској телевизији – тек из трећег покушаја успео да некако објасни где се налази његова жена.

Офанзива проруских снага, нападнут град Вухлехирск

Проруске снаге су у офанзиви на истоку Украјине потпомогнуте тенковима данан напале и град Вухлехирск, саопштио је портпарол украјинске армије Валериј Селезњов.

Губитак тог града још више би отежао украјинској војсци да под својом контролом задржи оближње место Дебалцеве, које птредставља железничко чвориште између два највећа града које држе проруске снаге – Доњецка и Луганска, преноси АП.

Генералштаб Украјине признао да у Донбасу не ратује против руске армије

Начелник Генералштба украјинске армије Виктор Муженко изјавио је да Кијев располаже информацијама о учешћу у борбама грађана суседне земље и војника оружаних снага Русије, али је нагласио да његове јединице у Донбасу не ратују са реуларним снагама Русије.

Генерал Муженко је своје признање додано разјаснио, рекавши:

„Располажемо само подацима о учешћу у борбама само појединих грађана Русије и појединих војника руске армије који се боре на страни незаконитих оружаних формација. Зато понављам: украјинска армија засад не ратује против регуларних јединица армије Руске Федерације“.

Званични Кијев је више пута оптуживао Москву да је умешана у рат на истоку Украјине. Портпарол украјинске дипломатије, Јевгениј Перебијнис, чак је саопштавао да Кијев располаже доказима да су руске регуларне снаге прешле државну границу и ушле на територију Украјине.

Шеф кијевског режима Петар Порошенко прошле недеље је тврдио да се у Укркарјини налази 9.000 руских војника.

Портпарол руског Министарства одбране, генерал Игор Конашенко, ту и сличне оптужбе назвао је „кијевским халуцинацијама“.

Да ли Украјина остаје без војске

Више од половине резервиста на западу Украјине настоји да избегне позив у војску и не жели да иде на исток државе у рат. Шефови 14 сеоских савета Ивано-Франковске области одбили су да приме позиве. Чак 57 одсто позваних војних обвезника није дошло на медицинску комисију, а 37 одсто обавештених војних обвезника те области напустило је територију Украјине.

Ове податке објавио је на својој фејсбук страници саветник председника Украјине Јуриј Бирјуков. Он је изненађен понашањем становника западних области Украјине, који су традиционално били ослонац кијевског руководства. Из извештаја се види да ни у другим деловима земље није боља ситуација.

Директор Кијевског центра за политичка истраживања и кофликтологију Михаил Погребински тврди да становници, не само западних области, већ и читаве Украјине, не схватају зашто треба да ризикују своје животе.

„Спласнуло“ патриотско расположење

Пропаганда је већ прешла ту границу када је могла да подиже патриотско расположење. Ради се о томе да већина становника западне Украјине ништа није имала против самоуправе источних региона.

– Својевремено смо проводили истраживања – они нису били против да се тамо користи руски језик. Чињеница да многи од раније позваних у војску једноставно нису дошли кући или су се вратили обогаљени, а уз то и неуспеси украјинске армије на фронту – све то сузбија борбени дух – наводи Погребински.

Нови талас опште мобилизације,  четврти по реду, проглашен је у Кијеву 20. јануара. Војни обвезници од 25 до 60 година требало је у року од три месеца да добији и усаврше  „бојеве навике“ далеко од куће.

Власти Украјине  обећале су да резервисти, исто као и 20-годишњаци, неће бити упућивани у „кризна жаришта“. Али, то није помогло. Ко год  може одлази у иностранство.

(Факти, Вести он лајн,  Глас Русије, Танјуг, Србин.инфо)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.