Прочитај ми чланак

ЛЕШТАНЕ: Држава руши 156 кућа јер не жели да исправи своју грешку

0

kuce (2)

Тачно 156 кућа у насељу Лештане, биће срушено због изградње дела обилазнице око Београда. Због најаве ових радова, све је неизвеснија судбина више од 500 житеља овог дела општине Гроцка.

Највећи број кућа нема грађевинску дозволу, иако су власници деценијама покушавали да их легализују. За вредно парче папира, изборило се свега 35 породица, и они ће добити накнаду за земљиште и некретнину. Преостале фамилије стрепе. Не могу да добију новац за своје куће, па се у 121 домаћинству са зебњом чека одлука државе и града.

Преко месне заједнице, а уз подршку Општине Гроцка, мештани су надлежним министарствима, градским установама, градоначелнику и председнику скупштине града, писали петицију против Нацрта плана детаљне регулације за ауто-путску и железничку обилазницу. Међутим, одговор никада нису добили.

Окупљени, љутито причају, како пројектанти будуће саобраћајнице, која ће спојити Бубањ поток и Панчево, нису ни излазили на терен, већ су из канцеларије цртали будућу мапу ауто пута.

– Да су изашли на терен, видели би урбано насеље, са свом инфраструктуром. Само да су померили трасу 200 метара јужније, да иде паралелно са железницом, ниједна кућа не би морала да се руши. Далеко би била јефтинија изградња и због конфигурације терена – огорчена је Ирена Добросављевић, житељка Лештана.

kuce (1)

Изградњом обилазнице, пресећи ће се се пет улица у Лештанима, па поред ових 500 угрожених житеља, као на острву наћи ће се још 250 грађана – окружених ауто-путем и пругом:

– Моја кућа је легализована и није предвиђена за рушење. Међутим, имам проблем пошто ћу бити изолован између пруге и ауто-пута. Нећу имати копнени излаз у насеље. Тако не могу да живим, а не могу ни да је продам – разочаран је Јован Јовановић (62).

Репортери „Новости“ обишли су јуче Лештане. Зебња је присутна на сваком кораку. Многи од мештана тврде да их је преварила држава. Кажу, када су зидали некретнине, представници тадашњих власти су их наговарали да то раде у брду, да би избегли трасу обилазнице.

– Избегао сам са женом и децом из Мостара. Да бих решио стамбено питање, због ограничених финансијских средстава, одлучио сам да на ободу Београда купим плац и изградим кућу. Представници државе су ми рекли да не пазарим земљу поред Кружног пута, баш због овог проблема. Послушао сам их. Купио сам плац, изградио кућу, а сада опет морам да идем са свог огњишта, у неку нову неизвесност – прича Драган Зубац, из Улице Живка Казанчића.

Поред мештана Лештана, разлога за бригу има и десетак породица из Болеча и Ритопека, јер се на траси будуће аутостраде налазе и њихове куће.

УГРОЖЕНО ПЕТ УЛИЦА

Траса нове обилазнице у Лештанима ићи ће улицама Живка Казанџића, Космајском, Авалском, Раван и Кремење. Објекти на овој траси подигнути су углавном седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, а има и десетак новијих кућа.

kuce1

– Цео живот сам се мучила са породицом, да сакупимо новац и да из старе, трошне куће, пређемо у нову. Свега смо се одрицали, да бисмо коначно пре две године завршили нов дом. Сада са зебњом чекам дан да ми дође багер у двориште – рукама бришући сузе прича Олга Миленовић (54).

ПОДРШКА ОПШТИНЕ

Општина Гроцка у претходне три године променила је три председника. Сваки од њих пружио је подршку угроженим грађанима три насеља.

kuce1 (1)

– Општина Гроцка је спона између угрожених мештана и Града Београда. Покушавамо да нађемо неко заједничко решење, којим ћемо сви бити задовољни. Следе нам интензивни разговори, а надам се позитивном резултату – прича Стефан Дилберовић, актуелни председиник општине.

„ЦРНИ“ СПИСАК

У цебтру Лештана, на згради месне заједнице, окачена су два велика списка. На једном се налази 86, а на другом 70 имена. Реч је о главама породица, чије куће су предвиђене за рушење.

kuce 3

Мештани, у горкој шали говоре да личи на списак за одстрел, као онај из 1941, када је у тадашње село Лештане дошла казнена немачка јединица.

(Вечерње новости)