• Почетна
  • СВЕТ
  • БАУК СИРИЗЕ ШИРИ СЕ ЕВРОПОМ: После Грчке на ред долази Шпанија
Прочитај ми чланак

БАУК СИРИЗЕ ШИРИ СЕ ЕВРОПОМ: После Грчке на ред долази Шпанија

0

Једна ласта не чини пролеће, па тако ни победа Сиризе у Грчкој не гарантује да ће Европа успети да се разрачуна са наметнутим капиталистичким рецептом за излазак из кризе, који не даје резултате. Али све прогнозе говоре да после Грчке на ред долази Шпанија, која ће на предстојећим изборима на свим нивоима добар део гласова поверити Подемосу, новој неконвенцијалној партији израслој на покрету незадовољника.

pablo-iglesijasЛидер шпанског Подемоса Пабло Иглесијас

У Шпанији сазрева мишљење да ригорозно стезање каиша гуши институцијe и велики број тешко стечених права, а не допринoси изласку из кризе. Напротив, кочи и чак спречава раст и развој. Ово је упорно говорио лидер Сиризе Алексис Ципрас, а то, кад је реч о дуговима, сиромаштву и додатном стезању каиша, говори и Пабло Иглесијас, лидер нове партије Подемос, која стиче огромну популарност у Шпанији, надмашивши по подршци обе традиционалне партије, владајућу десну Народну странку и опозициону леву Социјалистичку странку.

Чак и економисти упозоравају да је постојећи рецепт не доводи до излечења, већ до „још тежих болова, који превазилазе толеранцију демократских друштава”, како је пре неки дан написао познати економиста Џефри Сакс.

Нобеловац Пол Кругман се јуче у „Њујорк тајмсу” осврће на резултате грчких избора и саветује европским званичницима да не држе придике Ципрасу, јер је програм који су наметнули Грчкој био осуђен на неуспех од самог почетка.

Ипак немачка канцеларка Ангела Меркел јуче је поручила новој грчкој влади да од ње очекује да поштује договор који је постигла са међународним кредиторима и да настави да примењује мере за „наставак економског опоравка Грчке”. Британски премијер Дејвид Камерон страхује да ће резултат избора у Грчкој подстаћи економску неизвесност широм Европе. Он је позвао нову грчку владу да не одустане од досадашњег курса и да испуњава своје међународне обавезе, што је управо супротно обећањима Сиризе који су јој донели толике гласове.

Поједини аналитичари подсећају, међутим, да је Западна Немачка после рата постигла привредно чудо тек када јој је опроштен велики део дуга. Споразумом који су учесници конференције у Лондону потписали 27. фебруара 1953, после дугих преговора и уз честе прекиде, Немачкој је опроштена око половина дуговања, док је остатак репрограмиран на дугорочну отплату.

Проценило се, баш као што сада за Грчку процењују поједини политичари и економисти, да је Немачка безнадежно задужена и да је њеној привреди потребан свеж капитал како би била финансирана обнова и економски раст. На ову чињеницу подсећа данас и лидер шпанске партије Подемос Пабло Иглесијас, професор и политиколог, који је током грчке кампање стајао на подијуму заједно са вођом Сиризе Алексисом Ципрасом.

Његова партија је тек пре неки дан прославила свој први рођендан, а још пре седам месеци на мајским изборима за Европски парламент за њу је гласало милион и двеста хиљада Шпанаца. Шпанију ове године чекају локални, општи и регионални избори, а владајућа партија са премијером Маријаном Рахојем на челу из све снаге се труди да прикаже позитивне резултате стезања каиша, иако све више Шпанаца окреће леђа традиционалним странкама и опредељује се за Подемос. У платформи Подемоса, која још није до краја дефинисана, предлаже се скуп мера за стимулацију економије и одбацивање опсесивног стезања каиша: реструктуирање националног дуга, деприватизација основних услуга као што су здравство и енергетика, обезбеђивање базичних месечних примања, која би милионима незапослених омогућила повратак у анемичну шпанску економију… На политичком плану, Подемос обећава промену Устава, који је седамдесетих година, после Франкове смрти, омогућио демократску транзицију и склопљен је на основу компромиса са поклоницима диктатуре.

Народњаци и сам председник владе Маријано Рахој упозоравају Шпанце да се не играју „руског рулета” и оптужују партију Подемос да нуди само „хаос и конфузију”. Они себи приписују заслуге за почетак опоравка и инсистирају на томе да ће, по проценама, ове године раст бити два одсто. И насупрот „хаосу Подемоса”, конзервативна Народна странка нуди „стабилност, сигурност, умереност, Устав, слободу и једнакост”.

Касно је, по мишљењу многих незадовољника, за нова обећања кад ни стара нису испуњена и кад Пабло Иглесијас, са све масовнијом подршком, слави победу Сиризе и најављује нову еру у Европи. Није дошло до апокалипсе како су предвиђали државници на власти, додао је Иглесијас.

Напротив, професор са косом везаном у репић и његови другови тврде да је Грчка најзад изабрала свог председника, а не делегата немачке канцеларке Ангеле Меркел. И да је то одлична вест за све Европљане, јер потврђује да ће каиш престати да се стеже јер не доводи до изласка из кризе.

(Политика)