Прочитај ми чланак

ЋАО КРЕДИТИ! Победа Сиризе на изборима у Грчкој, удар на ЕУ

0

siriza_omonoia_533_355
Левичарска партиjа Сириза победила jе на превременим парламентарним изборима у Грчкоj, према прелиминарним званичним резултатима избора у Грчкоj саопштеним вечерас, али неће имати апсолутну већину да самостално формира владу.

Према званичним резултатима гласања коjе jе обjавило грчко Mинистарство унутрашњих послова, после 76 одсто преброjаних гласова, Сириза jе победила са 36,14 одсто гласова и имаће 149 места у парламенту.

На другом месту jе Нова демократиjа одлазећег премиjера Aнтониса Самараса са 28,05 одсто гласова, односно 77 посланичких места.  У парламент су ушле и неонацистичка Златна зора (17 места), Потами (16 места), Kомунистичка партиjа Грчке (15 места), ПAСOK и Независни Грци (по 13 места). Oстале странке, укључуjући Покрет социjалдемократа бившег премиjера Jоргоса Папандреуа, освоjиле су мање од три одсто гласова и нису прошле цензус.

Лидера Сиризе Aлексиса Ципраса и, по свему судећи, будућег премиjера, дочекале су вечерас испред седишта странке у центру Aтине присталице коjе већ славе победу. Jош jе, међутим, прерано рећи да ли ће Сириза обезбедити апсолутну већину од 151 посланичког места, што би jоj омогућило да самостално формира владу.

Уколико не обезбеди апсолутну већину, Ципрас ће морати да покуша да формира коалициjу с мањим партиjама или да постигне договор коjи би Сиризи омогућио да формира мањинску владу.

Ципрас (40) могао би да постане наjмлађи премиjер Грчке у последње четири децениjе.

На изборима је гласало 60,99 одсто од око 9,8 милиона становника Грчке с правом гласа, саопштило је Министарство унтрашњих послова.

Преовлађујући сценарио грчких аналитичара је да ће Сириза за формирање владе затражити сарадњу странака „То Потами“ и „Независни Грци“, или бар њихову подршку за мањинску владу у којој те две партије не би учествовале.

У случају да те три странке ипак формирају коалициону владу, на чијем би челу био вођа Сиризе Алексис Ципрас, њихова посланичка већина би била више него јака и износила би 181 међу укупно 300 посланика у Скупштини Грчке, преноси приватна атинска ТВ-станица Антена.

siriza

ИЗБОРНЕ АНКЕТЕ

Према анкетама, Сириза води са разликом између 8,5 до 16,5 процената у односу на другопласирану странку.

Радикално левичарска партија Сириза, противница државних мера штедње, освојила је данас убедљиву победу на превременим посланичким изборима у Грчкој, са више од осам процената предности пред до сада владајућом странком деснице, Новом демократијом, указују анкете међу бирачима после гласања.

„Ово изгледа као историјска победа“ и то је „порука која одјекује широм Европе“, рекао је приватној ТВ-станици Мега Панос Скурлетис, портпарол Сиризе.

Ципрас: Грчка оставља иза себе строге мере штедње

Aлексис Ципрас поручио jе вечерас да Грчка окреће нови лист и оставља иза себе понижења и катастрофалне строге мере штедње.
„Данас jе грчки народ створио историjу. Нада jе створила историjу“, рекао jе Ципрас у победничком обраћању на конференциjи за новинаре.
Више о овоме прочитајте овде:

СТИГЛЕ ПРВЕ ПРЕТЊЕ: Бундесбанка – “Нова влада Грчке да не даjе лажна обећања“

Високи званичник до сада владајуће „Нове демократије“ и шеф њене посланичке групе и министар, Макис Воридис, признао је пораз у изјави за Мегу, рекавши: „Изгубили смо, а колико, то се још не зна“.

Воридис је рекао да је Владин програм мера штедње који је огорчио становништво, „имао смисла“, али „још није донео резултат“.

На изборима који важе за пресудне и за Грчку, и за Европску унију, Сириза је освојила између 146 и 158 места у Скупштини, док јој је за самосталнуи власт потребна већина од 151 посланика међу укупно 300.

Победа Сиризе је поздрављена експлозијом одушевљења у седишту Сиризе, у центру Атине.

Странка Алексиса Ципраса је добила између 35,5 и 39,5 одсто гласова, док је Нова Демократија одлазећег премијера Андониса Самарас добила 23 до 27 одсто.

Ако се потврде такви резултати анкета, Алексис Ципрас (40) је најмлађи премијер Грчке после 150 година.

Срж програма Сиризе је да стави тачку на „мере штедње“ и поново преговара о великом дугу Грчке од 175 одсто бруто-домаћег производа.

За треће место по изборном резултату боре се нова партија левог центра „Потами“ (Река) и неонацистичке партија „Златна зора“ чијих је седам од шеснаест досадашњих посланика у затвору због насиља.

Те две странке су раме уз раме, са шест до осам одсто освојених гласова.

Социјалистичка партија ПАСОК, четрдесет година стуб грчког политичког живота, доживела је историјски пораз с резултатом који се процењује на свега између четири и шест одсто, док је изборни цензус три одсто.

Судећи према резултатима анкете спроведене по изласку грађана с биралишта у Грчкој, левичарска партија Сириза вероватно је победник данашњих парламентарних избора, пошто води с 12 одсто гласова више у односу на другопласирану странку.

Сириза је, према анкети, освојила између 35,5 и 39,5 одсто гласова, а на другом месту је конзервативна Нова демократија премијера Антониса Самараса, коју је подржало између 23 и 27 одсто бирача, јавља Ројтерс.

Анкету су заједно спровели Метрон анализис, ГПО, Алко, МРБ и Марк.

Сириза, на чијем је челу Алексис Ципрас (40), најавила је да намерава да преговара о отпису великог дела грчког дуга и окончању строгих мера штедње, што је посебно забринуло такозвану „тројку“ (ЕУ, ММФ и Европску централну банку).

Ципрас је, после гласања у Атини, изјавио да грађани данас одлучују да ли ће се тројка сутра вратити у Грчку како би биле испуњене обавезе које је преузео Самарас о даљем смањењу пензија и плата, повећању пореза и наставку банкротске и катастрофалне рестриктивне економске политике или ће Грчка сутра почети да се бори за достојанствен живот у Европи.

(Агенције)