Прочитај ми чланак

МЕНАЏЕР ВЛАДА СРПСКИМ ФУДБАЛОМ: Упознајте начин рада Фалија Рамаданија

0

fali-ramadani

Фали Рамадани, власник агенције “ЛИАН спортс”, никада није хтео да се експонира у јавности, с времена на време давао је изјаве у којима се углавном бранио од напада да отима младе и талентоване играче, у које Партизан годинама улаже, а онда добија мрвице несразмерне њиховом квалитету. Једно време, у ери Синише Михајловића, оптуживали су га да саставља репрезентацију Србије.

Рамадани, по чијом капом су фудбалери чија је вредност око 150 милиона евра, направио је неколико страшних удараца. Стеван Јоветић је 2008. године потписао за Фиорентину, а висина трансфера износила је седам милиона евра. Репрезентативац Црне Горе, који тренутно игра у Манчестер ситију, данас вреди 24 милиона евра.

Адем Љајић је две године касније отишао у Фиренцу за 4,5 милиона евра, сада је у Роми и вреди три пута више – 13,5. Сарадња са Матијом Настасићем један је од његових најбољих потеза. Дефанзивац није одиграо ни минут за први тим Партизана, прича се да је његовим одласком у Фјорентину пребијен дуг који је имао клуб из Хумске према овом менаџеру. Репрезентативац Србије је провео три године у Манчестер ситију, ове зиме постао је члан Шалкеа, а вредност му је 21 милион евра. Сјајан посао направљен је и са Лазаром Марковићем, који је пре годину и по дана прешао у Бенфику за седам милиона евра. Већ после годину дана, продат је Ливерпулу за десет милиона евра и вредност му је скочила на 24.

Постоји неколико начина на који Рамадани и његови сарадници функционишу. Увек постоји најмање један клуб са којим се прави сарадња, Фјорентина је пре неколико година била Мека за наше играче, сада је то Мајорка. Укључени су и инвестициони фондови, клубовима попут Партизана се позајмљује неопходан новац за преживљавање, а онда се играчи добијају за одређену суму, која је у ствари повраћај дуга. Постоје и клубови попут кипарског Аполона за које играчи само фиктивно потпишу уговор, а онда се одједном нађу у другој средини. Такав случај био је са Николом Аксентијевићем, такође, бившим фудбалером Партизана, као и са Николом Максимовићем. Управо дефанзивац Торина један је од примера да Рамадани када је посао у питању не дели Србију на Партизан и Црвену звезду. У његовој агенцији су и Милош Нинковић, Марко Петковић, некада је био Марко Пантелић.

ОФК Београд и Војводина су још два клуба са којима агенција “ЛИАН спортс” тесно сарађују. Саша Здјелар, Милан Родић, Марко Павловски, Петар Голубовић, Бојан Шаранов, Немања Радоја, Мијат Гаћиновић, играчи су о којима Рамадани води рачуна.

На списку још увек актуелних чланова агенције “ЛИАН спортс” су: Марко Марин, Валон Бехрами, Харис Сеферовић, Звјездан Мисимовић. Углавном су под Рамаданијевом ингеренцијом фудбалери са простора бивше Југославије као и осталих земаља Југоисточне Европе.

Иначе, пре четири године полиција је покренула акцију “Менаџер” због претпоставке да је на тајним рачунима завршио део финансијских средстава од трансфера српских фудбалера, пре свих Партизана и Црвене звезде, у иностранство. Под лупом су били уговори склапани посредством агенције Фалија Рамаданија чија је централа у Берлину, као и његовог партнера Николе Дамјанца из Београду.

„Полиција нека обавља посао, ми се нећемо мешати, бићемо на услузи за све што јој је потребно. Ако је то задатак српске полиције, нема проблема. У таквом стилу ћемо и наставити да се понашамо, немамо разлог да се било чега плашимо”, рекао је тада Фали Рамадани. Резултати акције до данас нису саопштени.

(Курир)