Прочитај ми чланак

ХРВАТИ УЦЕЊУЈУ: Србијо пусти нашег ратног злочинца са робије или нема ништа од ЕУ!

0

srbija-hrvatska-lom

Хрватска не престаје са уцењивањем Србије и постављањем препрека Београду на његовом путу ка ЕУ, а последњи у низу “проблема” који Загреб има са Србима је осуђеник за ратне злочине Вељко Марић који служи казну у Сремској Митровици, а чије се ослобађање тражи под хитно!

Хрватски посланици у Европском парламенту затражили су на последњем заседању да Србија одмах пусти на слободу осуђеника за ратне злочине Вељка Марића.

– Србија је себи узела за право да суди хрватским држављанима за злочине почињене на тлу Хрватске, што представља кршење нашег суверенитета – оптужила је у свом познатом маниру посланица Ружа Томашић, позната хрватска десничарка.

Загребу је, наводно спорно то што је Србија осудила “хрватског држављанина за убиство другог хрватског држављанина српске националности, а које се догодило у Хрватској“.

Председник Веритаса Саво Штрбац подсећа да Европски парламент не може наређивати Србији и тврди да је Марићева судбина у рукама Загреба, а не Београда.

– Србија према одредбама Женевске конвенције има право и да ухапси и да суди ако се оптужени злочинац затекне на њеној територији. Ружа Томашић то добро зна. То није једини његов злочин. Против Марића се води још једна истрага за друге ратне злочине и она не може да буде завршена пошто хрватска држава одбија да саслуша сведоке – каже Штрбац.

Марић је у Србији 2011. осуђен на 12 година затвора због ратног злочина јер је у Грубишином Пољу у септембру 1991. убио Петра Слијепчевића.

Вељко Марић ухапшен је 2010. у Градини, на граници Србије и Бугарске. У хрватском регистру је наведено да је у њиховом Домовинском рату учествовао од августа 1991. до краја октобра 1995. У Сремској Митровици издржава казну од 12 година затвора и чека окончање истраге о другим ратним злочинима за које се терети.

 

Telegraf.rs