Прочитај ми чланак

„Трепча 100% у власништву Косова“

0

Rudnik_Trepča_Zvečan

Влада Косова није изменила одлуку о власништву над Трепчом, каже Петрит Сељими, заменик Хашима Тачија.

Он каже да Трепча је сто одсто у власништву Косова, али питање које се разматра односи се на модел управљања овом имовином и будуће приватне инвестиције.

„Тренутно, Трепчом се управља посредством косовске Агенције за приватизацију, у процесу који је проглашен легалним током мандата УНМИК-а. Косовска влада је предложила и парламент је одобрио одлуку којом се онемогућава компанији да прогласи банкрот и пређе у руке тобожњих кредитора“, каже Сељими.

Сељими указује да је одлука косовског парламента била изнуђена имајући у виду ранију судску пресуду којом се ризиковало да Трепча буде ликвидирана, а њена имовина да оде кредиторима који можда имају или немају разлога за финансијска потраживања у вези са Трепчом. Упитан коме Трепча дугује новац и да ли је држава Србија један од власника те компаније, он констатује да „држава Србија поседује тачно нула одсто Трепче или било које друге имовине Косова“.

„Ово питање је регулисано Ахтисаријевим споразумом и Уставом Косова. Подсећам вас да је српска влада прихватила уставни оквир за Косово Бриселским споразумом и ово питање је решено упркос медијској помпи. За време Милошевића многе махинације и злоупотребе уништиле су ову и друге компаније и поједини кредитори имају потраживања која потичу из тог периода. Ипак, у питању су сложени процеси који укључују државе од Грчке до Велике Британије са појединим дуговањима за која постоје тврдње да премашују милијарду евра“.

Поводом изјаве српског званичника Марка Ђурића да „Србија мора да покаже зубе, повуче линију“ и поручи косовској влади да прекине даљу пљачку српске имовине, Сељими наводи да неће коментарисати „глупаве изјаве које се исхитрено дају и намењене су локалним таблоидима у Србији“.

„Није озбиљно ако почнемо да претимо једни другима преко таблоида и то је противно нашој намери о изградњи добросуседских односа. Мислим да када отворимо поглавље о томе ко шта коме дугује између Косова и Србије, Влада Србије биће прва која ће преклињати да то поглавље буде затворено и заборављено. Ако будемо калкулисали о ратним одштетама, украденим пензијама запослених на Косову, неправди изазваној масовним отпуштањем Албанаца из јавног сектора 1991-1992, српска влада дуговаће неколико десетина милијарди евра Косоварима. Сваки пристојан адвокат потврдиће да је пресудом у случају „Милутиновић и други“ у Хашком трибуналу, као и у неколико других случајева, одавно потврђено да је српска држава једина одговорна за масовну штету нанету косовским цивилима и економији. Ово питање биће уистину отворено и линије ће бити повучене“ сматра он.

Одговарајући на питање шта ће бити тема предстојеће рунде бриселских преговора и ко ће предводити делегацију Косова, будући да Тачи више није премијер, Сељими наглашава да је косовска влада била „веома срдачна и стрпљива према марифетлуцима Београда“.

(Данас)