• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • СКАНДАЛ: Конференцију о „Божићном“ прогласу (ДСС, Двери) медији у Србији цензурисали ( Видео)
Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ: Конференцију о „Божићном“ прогласу (ДСС, Двери) медији у Србији цензурисали ( Видео)

0

dveri-dss--08-01-2015-1

Представници Демократске странке Србије (ДСС) и покрета Двери потписали су данас у Београду декларацију о сарадњи и формирању опозиционог блока, чији је циљ смена власти на републичком и покрајинском нивоу и постављање „нове патриотске власти“.

Декларацију која је названа Божићни проглас потписали су председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић, функционер покрета Двери Бошко Обрадовић, академик Коста Чавошки, политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић и професорка Јасмина Вујић.

Представници опозиционог блока навели су да Србији недостаје јака опозиција. Они су оценили да је потребно сменити и републичку и покрајинску власт у Војводини, јер Србију воде у „даље распарчавање и пропадање“.

„Божићни проглас“ има десет тачака:

– Уређење Србије као јаке правне државе засноване на демократским начелима
– Одбрана Косова и Метохије у саставу Србије
– Побољшање услова живота и пораст животног стандарда грађана
– Одлучно противљење даљим евроинтеграцијама
– Српске интеграције
– Спречавање уласка Србије у НАТО
– Чврсто повезивање са Русијом
– Успостављање дугорочно одрживог концепта економског патриотизма
– Вођење културне политике која има за циљ снажење националног идентитета српског народа
– Спровођење системске, неселективне и институционализоване борбе против корупције

Функционер Двери Бошко Обрадовић казао је да је први циљ да до краја године буду расписани превремени парламентарни избори и позвао „све патриотске снаге“ да подрже овај блок.

– У ових 10 тачака ми смо понудили алтернативу свему што гледамо последњих 15 година, од 5. октобра 2000. године. Ми желимо да Србима вратимо државу, војску, домаћу привреду, пољопривреду и село. Да урадимо све супротно од онога што је рађено у последњих 15 година – рекао је Обрадовић.

Председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић казала је да овај опозициони блок не сматра да „има тапију над патриотизмом“ или да неко ко није са њима није патриота.

Она је казала да ова декларација неће бити мртво слово на папиру и позвала грађане да „кажу доста актуелној влади“.

– На српској националној интелигенцији је велика, чак историјска одговорност, али и шанса да заједно са нама, заједно са народом, изврше преврат да Србију из стања колонијалног поседа врате самој себи и властитом народу – казала је Рашковић Ивић.

Упитан о сарадњи са Српском радикалном странком Обрадовић је оценио као могућу, док је Рашковић Ивић казала да је овај блок довољно пута позивао лидера те странке, Војислава Шешеља, али да он то није желео и да ће евроскептици у Србији на изборе ићи „у две колоне“.

Новинарима се обратио и Вукадиновић који је рекао да то није скуп истомишљеника и предизборна коалиција, иако није одбацио и ту могућност, већ скуп људи дубоко уверених да се земља и народ налазе у опасности.

Професор на Берклију Јасмина Вујић истакла је да, уколико се на заустави „срљање у ЕУ, Србију ништа добро не чека“. Она сматра да мора да се спречи отцепљење Косова и Меотхије, промена Устава и продаја преосталих јавних предузећа, посебно Телекома.

Према речима Косте Чавошког, морална дужност интелектуалаца у Србији је да се баве политиком. Он је рекао да би било најбоље да се Устав не мења, јер ће се у супротоном отворити врата федерализацији, а она затим довести до ивице распада земље.

Идеје око којих се овај блок окупио су јака правна држава заснована на демократским начелима, одбрана Косова и Метохије у саставу Србије, побољшање услова живота, противљење даљим евроинтеграцијама, очување националног идентитета Срба, чврсто повезивање са Русијом и борба против корупције.

ПИТАЊЕ И ОДГОВОРЕ КОЈЕ НИСУ СМЕЛИ ДА ПРЕНЕСУ СРПСКИ МЕДИЈИ

У Србији у последње време СНС уз помоћ полукриминалних група (батинаша) на локалним изборима спроводи предизборне активности пре и на сам дан избора. Шта ће да учини ваш новоформнирани патриотски савез по том питању како би изборни процес, на локалу у Србији,  био одржаван без претњи и застрашивања локалног становништва?

Санда Рашковић – ДСС

У Србији су формирани батинашки одреди који од 2012, од Врбаса па преко Митровица, до садашњих зимских избора, преко заштрашивања и подмичивања српских гласача убијају дословно демократију.

sanda foto Nenad Zlatanovic 51Прво се иде врло скупим поклонима и пакетима у храни, а пред изборе и на самим изборима се завршава са батинашким одредима.

Против тих батинашких одреда требало би да се избори полиција, уколико је полиција самостална институција, како је устројисана по закону. Ми ћемо применити принцип „нулте толеранције” и у сваком месту ћемо се одлично организовати. Када уочимо и сазнамо да нешто није у реду изаћи ћемо с тим у јавност.

Рачунамо и на помоћ грађана. Ово је ипак 21 век. Постоје медији, постоји интернет па ћемо се и на такав начин  бунити указујући на све злоупотребе у изборном процесу борећи се активно против диктатуре која хоће да зароби и онеспособи српско друштво да се развија и јача ослањајући се пре свега на своје снаге, а не на сумњиву и полулегалну помоћ из иностранства.

Бошко Обрадовић – Српски покрет Двери

Први озбиљан пад СНС, након републичких мајских избора 2014, су локални избори у Лучанима где је ова странка освојила 15% мање гласова неголи на изборима у Мионици. Такав су резултат народњаци изборили упркос њиховом застрашивању локалног становништва, упадању у куће, позивањима телефоном, такорећи седницом Владе Србије која је држана у општини Лучане јер су скоро сви министри у тим предизборним данима тамо боравили више него на свом радном месту; као и упркос батинашима коју су на сам изборни дан огромним џиповима јурећи крстарили по тој малој општини.

На тим изборима Српски покрет Двери је освојио највише гласова од свих опозиционих странака (12%), а листа грађана, на чијем је челу био представник ДСС,  успела је да освоји 10%.

Bosko-ObradovicТо је значајан показатељ тренутног стања политичких снага у Србији. Ови резултати показују да режимске странке почињу да губе поверење грађана, а да патриотска опозиција оличена у овом нашем савез (Двери, ДСС) рађа, расте и јача. И све та средства заштрашивања (поткупљивања, лажи, преваре, вербалне и насилне претње, медијски мрак …) су у ствари знаци почетка пада овог режима и појаве панике у СНС која нема једноставно ништа да понуди бирачима Србије неголи страх, претњу и мрак кроз изборне нерегуралности.

Дакле, све напредњачке предизборне приче су се показале као обмана, сва обећања су изневерена, све оно чему се није говорило сада се спроводи на штету народа Србије и очито је да та власт нема ништа друго до жеље за влашћу по сваку цену уз заштрашивање и терор.

Дубоко сам уверен да сви заједно овде присутни кроз патриотски савез имамо снаге да се супроставимо на терену таквим изборним нерегуралностима, као што смо чинили  у Лучанима, где смо успели да одбранимо бирачка места и да се заједно са грађанима на свим бирачким местима супроставимо овим полукриминалним одредима.

Ђорђе Вукадиновић – испред групе српских интелектуалаца

Ово питање је добро и важно. Мислим да је јако опасно ако се ова или нека друга опозиција заварава или охрабрује тиме како су успели да спусте власт на 50% и како су на неким локалним изборима најјача опозициона снага по постигнутим изборним резултатима на апсолутно нерегуларним изборима.

vukadinovicCBОно што треба да буде порука од стране сваког места у Србији, где се окупљују људи који одговорно политички мисле и промишљају, то да се локални избори у Србији, последњих две године, одигравају у апсолутно ванзаконским условима.

То је оно што је врло важно и што сад сви учесници у јавности (опозиција, медији, јавне личности) морају прво да кажу себи, а онда и свима онима, како у Србији, тако и у иностранству, који би могли да их чују.

Дакле, то што се дешавало у Мионици, делом Лучанима, само је наставак праксе који већ постоји неколико година и која се понавља од избора до избора; праксе да засада ескадрони страха, још увек не смрти, али није искључено да прерасту и у то,  крстаре у локалу по Србији, а политичка класа, јавност, аналитичари и медији праве се да то и не примечују и да је све мање више то нормално.

Зато једна од могућих акција овог савеза биће и постављање на тапет и дневни ред теме политичке климе у Србији, политичке демократије у Србији, политичке културе у Србији и постојању пузеће диктатуре у Србији, ако она већ више није само пузећа већ прерасла у нешто изразитију присилу.

(Србин.инфо)

„Божићни“ проглас ДСС, Двери и групе патриотских интелектуалаца; Санда Рашковић Ивић – Наш циљ је обарање режима и промена политике

ДСС, Покрет Двери и група интелектуалаца потписаће у четвртак програмску декларацију која ће садржати принципе за почетак заједничког политичког деловања.

Како кажу представници ДСС и Двери, у тај нови опозициони савез засад неће ући Српска радикална странка и Трећа Србија, али „врата остају отворена за све патриотске снаге“.

Коментаришући формирање новог опозиционог савеза председница ДСС Санда Рашковић Ивић објаснила је да је то порука српском народу, националној интелигенцији и свима којима је Србија на срцу, да је дошао крајњи тренутак окупљања око идеје очувања Србије и заустављања њене политичке и економске колонизације.

„То је могуће само ако се окупимо око принципа попут одбране Косова и Метохије кроз одбрану Устава, противљење уласку у Европску унију и НАТО. Нудимо и другачији концепт економије борбом против приватизације, односно против продаје државних ресурса и предузећа, поготово против продаје земље. Залажемо се и за реиндустријализацију и да се Србија ослони на своје снаге и почне с властитом производњом“, рекла је Санда Рашковић Ивић у изјави Танјугу.

Према њеним речима, нови опозициони савез настоји да се бори за бољи живот и стандард грађана, за демократске слободе и принципе, као и за правну државу у којој домаће право има преимућство у односу на међународно.

„Наш циљ је обарање овог режима, али уз помоћ народа и с народом“, поручила је председница ДСС додавши да ће декларацију потписати и група интелектуалаца, међу којима су и професорка физике са Универзитета Беркли Јасмина Вујић, академик Коста Чавошки и политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Члан старешинства Покрета Двери Бошко Обрадовић констатовао је да потписивање програмске декларације о сарадњи „патриотских политичких снага у Србији“ јесте доказ да се рађа нови живот патриотске опозиције.

„То ће бити важан искорак ка формирању јаког опозиционог, општенародног фронта против ове власти и један од основих захтева принципа око којих се окупља јесте смена републичке и покрајинске власти. Позивамо и све друге патриотске политичке снаге да нам се прикључе како бисмо заједничким опозиционим снагама издејствовали ванредне изборе на свим нивоима, од покрајинских, преко парламентарних, до председничких“, рекао је Обрадовић.

Додајући како Трећу Србију види као „прилепак режиму, а не опозициону партију“ Обрадовић је у изјави Танјугу поручио да ипак постоји могућност сарадње са Српском радикалном странком.

„Ово је само почетак укрупњаваја патриотске опозиционе политичке сцене. Покрет Двери, ДС С и група истакнутих српских патриотских интелектуалаца су стожери овог патриотског савеза, а он је отворен и за друге, па и за једну патриотску сарадњу са СРС у правцу изазивања ванредних републичких извора“, рекао је Обрадовић.

С друге стране, лидер Треће Србије Мирослав Паровић сматра да је чудно што се врши подела на патриоте и непатриоте, констатујући да је та странка сагласна са свима који су против политике „ЕУ нема алтернативу“ и уласка у НАТО.

„Свака странка има право да води своју политику и да се, сходно својим уверењима и интересима, удружује с другим странкама. Ми имамо своју политику. Пре више од два месеца започели смо специфично политичко окупљање ‘Алтернатива за Србију’, у којем желимо да да на бази програма и платформе окупимо шири круг људи, да нису само партије десног опредељења, већ сви који добро мисле држави, без обзира да ли су десница или су либералнијег схватања“, рекао је у изјави Танјугу Паровић.

Избори су, како сматра, сувише далеко да би се сада правиле озбиљније коалиције, иако постоји потреба за изградњом снажне алтернативне политике политици владајуће коалиције.

„Политика владајуће коалиције у многим аспектима није добра и то показују резултати. Суштина проблема је што ни постојећа опозиција не нуди ништа конкретно. Већи део опозиције наступа слично попут владајуће коалиције, разлике не постоје, осим што неки кажу да би боље спроводили оно што сада ради влада.

Плашим се да до сада на политичкој сцени нисам видео озбиљније окупљање које у себи носи политику. Обично је то математички збир, само покушај да се пређе цензус. Потребно је изградити снажну, алтернативну политику, да имамо конкретне ствари које ћемо понудити народу“, закључио је Паровић.

(Танјуг, Бета)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.