Прочитај ми чланак

НИКОЛИЋ О ШЕШЕЉУ: Шта он говори о мени то није у духу кумства (Велики интервју)

0

Nikolic_Seselj_Haag_AFPmontaza_V

Председник Републике Србије Томислав Николић угостио нас је на Андрићевом венцу и у новогодишњем интервјуу Телеграфу без длаке на језику говорио је о свом односу с премијером Србије Александром Вучићем, о најновијем нацрту плана за Косово и Метохију, да ли ће СНС бити његова последња странка, али и о мењају Устава и многим другим питањима.

Одмах поред новогодишње јелке у председничкој фотељи разговарали смо с Томиславом Николићем, првим човеком Србије, а једини услов који нам је поставио шеф државе је тај да нема табу тема.

Почели сте да радите на новом плану за Косово и Метохију, шта се то променило па је потребно усвајање новог таквог документа?

– Поступак решавања статуса Косова и Метохије биће убрзан и Србија би требало да буде спремна за то. Како спремна? Тако што ће Скупштина поново да усвоји програм мера, а да не бих бежао од тога, ја сам спреман да урадим предлог тога, Влада је спремна да заједно са мном у томе учествује.

Шта ће предвиђати нова платформа и које су то нове “црвене линије” које Србија не сме прећи?

– Платформа ће предвиђати максимум који је данас остварив и представљаће оно испод чега Србија не сме да иде, али исто тако и нешто до чега можда Приштина неће хтети да иде. Ја сам и први план направио (2012. године) па је доживео ревизију, јер је Влада отворено рекла да постоје ствари које не може да спроведе. Ја и сада нећу да предложим нешто што Влада не може да спроведе. Сигурно нећу написати план за оно што бих желео да буде него за оно за шта мислим да је оствариво. Због тога сам на константној вези с премијером Србије Александром Вучићем који је упознат са свим дешавањима.

Хоће ли та нова решења захтевати и пормену Устава Србије?

– То се неће догодити, јер само признање независности Косова захтева промену Устава Србије, а тог чина неће бити док сам ја председник Србије. Све друго што је већ уписано у Устав, а назива се суштинска аутономија ми поштујемо.

Постоји ли реална опасност да се Србија на крају, ипак нађе пред ултиматумом – признање Косова или ништа од ЕУ?

– Ја нисам рекао ништа ново, већ сам поновио само оно што је мени у лице рекао Јоханес Хан. Знате ја сам и на конференцији за новинаре то рекао, а он је са слушалицама на ушима и преводом на енглески слушао све моје речи, када сам рекао да ће ЕУ тражити да признамо Косово… Ништа није рекао, није се побунио, а то није урадио до дана данашњег. Убеђен сам да би Србија за месец дана постала чланица ЕУ, уколико би одлучила да призна Косово као независну државу.

Да ли ће Косово бити онда и кочница за отварање било каквих преговора са ЕУ?

– Ја сам за то да не набијамо главу у песак, да наши разговори са ЕУ буду на тему – какав услов нам постављате у вези Косовом и Метохијом. Отворите то поглавље 35, па да видимо какав услов тражите. Србија је до сада показала добру вољу, као и да проблем жели да реши, али да независност Косова, понављам неће да призна. Хајде да тај камен спотицања склонимо и да знамо – може ли или не може. Јесу ли толико одлучни у томе да је Косово независно да тиме угрозе дугогодишњи рад на испуњавању услова и све преговоре које са њима имамо, или можда постоји решење на које можемо да укажемо, а да они кажу Албанцима: “Па, ово је сасвим прихватљиво решење”.

– Чињеница да Србија није увела санкције Русији није разлог што ниједно поглавље у преговорима са ЕУ још није отворено.

nikolic-vucic

Рекло би се да сте један од највећих критичара Владе Србије, откуд то?

– Нисам критичар, ја само увек кажем оно што мислим. Нисмо у никаквој кохабитацији, али понављам уколико оде ова влада и ја идем с њом. Убеђен сам да подршка премијеру Александру Вучићу од оваквог педседника Србије много значи, нарочито у народу. Влада примењуе рискантне мере за њу, а премијер Вучић је у годинама када може да ризикује и да један мандат проведе у опозицији, а да га народ након тога врати на власт.

Често сте на удару медија, ко жели да Томислав Николић оде са функције председника?

– Можда су то баш они који желе и којима треба слабији Александар Вучић, а ти који ме нападају знају да Томислав Николић неће никога да тужи, па потурају тамо некој деци да о мени пишу свашта. Ја нећу да ударам на децу.

У каквим сте односима са премијером Србије Александром Вучићем?

– У одличним. Он има моју подршку упркос томе што нам ставови по многим питањима у претходних 20 година нису били истоветни, али смо увек успели да све проблеме решимо. Не виђамо се често, али када год смо у прилици озбиљно и пријатељски поразговарамо.

Може ли се онда догодити да Вучића и Вас у једном тренутку видимо на различитим странама?

– То није могуће. Може се догодити само да Вучић буде у СНС-у, а ја да не будем нигде.

Да ли то значи да ће Српска напредна странка бити ваша последња политичка партија у каријери?

– Одговор на то питање зависи пре свега од здравља и од тога шта ме очекује у животу. Не бих желео никоме да се намећем, па ни да будем конкуренција својој странци, али није искључено да поново будем члан СНС-а.

Често Вас у медијима помињу и по Фондацији Драгице Николић, али и њеним и вашим скупим одевањем?

– Знате у Србији никада неће бити задовољни. Када виде на мени скупе ципеле кажу ено га расипа се, а да је на мени јефтина гардероба, рекли би зар тај да нас представља?! Шта ја треба да радим? Још једном истичем поносан сам на рад моје супруге и то је сасвим нормално за све у свету. Многа породилишта су обновљена у Србији, а за мене нема веће награде од тога.

Да ли сте поклонили председнику Русије Томовачу и од чега?

– Јесам, наравно и одушевио се тим поклоном. Чак нам је тражио да му дамо број од произвођача амбалаже, али рекли смо му да је то специјално направљено за председника Републике Србије. Поклонио сам му дуњу.

Приликом разговора са премијером Кине Ли Кећијангом цитирали сте Тарабиће, да ли се кајете можда због те изјаве?

– Не. Наравно да се не кајем, па ја сам одрастао на тим предвиђањима.

Како је реаговао премијер Кине?

– Одлично, био је одушевљен. Није чуо за то пророчанство и поручио ми је да ћемо пити заједно ту воду, онако у шали.

Војислав Шешељ је у својим последњим изјавама на Ваш рачун упутио чак и претње?

– То ме је највише повредило и заболело, то није у духу кумства, а ја о њему не желим да кажем ниједну ружну реч. Ја сам и као председник Републике Србије, а то можете видети у стенограма мојих говора и пред УН тражио да се реши проблем његовог заточеништва.

Поред Косова, пред којим ће се изазовом Србија наћи у 2015. години?

– То је сигурно економска и социјална ситуација. Изазов је да се разне врсте протеста не претворе у неки велики бунт. Нема државе у којој нема протеста, свако има на то право, међутим, код нас многе категорије не схватају да сада сви треба да стегну каиш.

Србија од 1. јануара преузима председавање ОЕБС-ом, како на то гледате?

– То је идеална је прилика да се Србија докаже на тако тешком и важном задатку. Волео бих да остане забележено у историји да је у време српског председавања једно жариште, као например што је у Украјини решено и да је тиме спречен рат.

(Телеграф – Д. Злојутро)