Прочитај ми чланак

ЦНН: Може ли Србија да буде ново омиљено место за холивудске филмове? (Видео)

0

Kevin-Kostner-5

У склопу серијала “На путу” којим представља потенцијале Србије, ”ЦНН” је објавио текст у којем истражује да ли Србија може постати нова атрактивна дестинација за снимање код холивудских филмова.

Шта бисте урадили ако треба да снимите познату причу о Филеасу Фогу, јунаку писца Жила Верна, који доказује да је могуће обићи свет за свега 80 дана? Наравно, могли бисте да путујете с екипом око света и снимате све делове на различитим меридијанима, или бисте могли да највећи део свог времена проведете снимајући у Србији, наводи се у тексту “ЦНН-а”.

brosnan

Филмска адаптација Верновог романа “Пут око света за 80 дана”, снимљена 1989. године са Пирсом Броснаном у главној улози, већим делом је снимана у некадашњој Југославији. Захваљујући географски разноликим пределима и разноликој архитектури, Србија је у том филму дочарала чак 18 земаља, док је само Београд пред камером представљен као седам светских градова.

– Србија има дугу традицију снимања филмова. Током седамдесетих и осамдесетих година овде су се снимале велике светске копродукције – изјавила је за “ЦНН” Ана Илић, извршна директорка Српске филмске асоцијације.

Сада многе светске филмаџије поново упиру поглед ка Србији, која се труди да повећа свој значај на игралишту званом седма уметност.

Међу продукцијама које су у Србији снимане наводи се “Кориолан” Рејфа Фајнса, са Џерардом Батлером у главној улози, затим “Гавран” у којем је играо Џон Кјузак, те “Новембарски човек” у коме игра Пирс Броснан.

DŽON KJUZAK

– У Србији је у последњих година снимљено неколико одличних филмова. Показали смо да можемо да се такмичимо са земљама које важе за врхунске филмске дестинације – истакла је Илић.

Продуценткиња Анђелка Влаисављевић, која је са својом продуцентском кућом “Work in Progress” радила на страним филмовима који су са све већим буџетима снимљени у Србији. Она је навела да није одувек било тако.

– Говорили би нам: “Сибир? Нема шансе, не идемо да снимамо тамо, сувише је хладно” – рекла је кроз осмех додајући да је многе убеђивала да Србија нема везе са Сибиром.

Ипак, она констатује да је сада све другачије.

– О нама се прича у свету и то не само због тога што имамо квалитетну екипу и све то, већ и због тога што је сада право време за снимање у Србији. И опет, сви који дођу имају тако мала очекивања да буду увек пријатно изненађени и допада им се овде – закључила је Влаисављевић.

peric

Глумац Бојан Перић је након бројних улога у домаћим остварењима заиграо и у филму “Lockout”.

– Током свих лоших времена која су нас задесила у прошлости, филмска индустрија није пропала. То је веома важно за културу, а верујем да земља слику о себи најбоље гради кроз културу – истакао је Бојан Перић.

(Телеграф)