Прочитај ми чланак

И ПРЕКО ИНТЕРНЕТА до српског пасоша

0

srpski-pasos
Електронским путем и преко интернета на хиљаде Срба у иностранству успело да добије лична документа захваљујући виртуелном матичару.

У Нишу више од годину и по дана успешно ради Канцеларија за сарадњу са дијаспором, која је ових дана обележила годишњицу покретања виртуелног матичара – службе помоћу које је велики број Срба у расејању успео да електронским путем дође до неопходних личних докумената – извода из матичних књига, уверења о српском држављанству и другог. О невероватним причама наших држављана говори Тамара Ћирић, директорица ове канцеларије:

– Истичем да је више хиљада наших сународника који живе у Немачкој, Аустрији, Швајцарској и другим земљама Европе, али и из Аустралије, Канаде и САД за веома кратко време, не долазећи у домовину, успело да добије неопходна лична документа како би извадили личну карту, пасош или друго. Ипак, наш највећи успех је што смо за 74 наша држављана, који су у иностранству по две, или више деценија, успели да обезбедимо документа и омогућимо им вађење новог српског пасоша. Од овог броја имамо и двојицу Срба у иностранству који сада у рукама имају пасош своје земље после више од 30 година.

Много је разлога што Срби у дијаспори, као што је случај са овом двојицом „рекордера”, нису могли да остваре право на пасош, каже Тамара Ћирић и објашњава:

–Известан број наших сународника дуго није долазио у Србију, а са старим личним картама које су имали и без уписаног матичног броја у конзуларним представништвима у земљама где сада живе и раде нису могли да продуже старе пасоше, или да изваде нове биометријске. Многи су раније долазили у домовину и покушавали да то регулишу, али у кратком периоду док су боравили у Србији нису успевали да замене стара документа због дуге административне процедуре. Сада се преко наше Канцеларије за сарадњу са дијаспором успева без много напора у скоро свим покушајима. Ова 74 нова пасоша добили су већином држављани наше земље који су деценијама у Немачкој, Холандији, Аустрији или Белгији, али има случајева да смо и онима који живе у Америци и Аустралији омогућили вађење нових исправа.

Велика је радост, каже, међу Србима у дијаспори када коначно остваре право на пасош:

– За многе је после мука и проблема које нису могли да савладају годинама и деценијама, сада, када имају српски биометријски пасош у рукама, велико и рекла бих често неописиво задовољство. Зову и захваљују, што је за нас пак свакако посебно задовољство и огромно признање. И, што је занимљиво, свако од њих истиче како је већ пренео своја добра и лепа искуства у сарадњи са нама и препоручио нас, што јасно говори да ће на овај начин у блиској будућности и сви остали који на то имају право, а нису могли да остваре, добити пасоше своје земље и несметано путовати по свету. И, наравно, опет доћи у Србију.