Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ: „Радије сиромашни него без Косова”

0
Фото: Тањуг

Фото: Тањуг

Грађани Србије би пре прихватили да живе у сиромаштву него да неко у њихово име призна независност Косова и Метохије.

То је рекао председник Србије Томислав Николић, у разговору са амбасадором Немачке Хајнцом Вилхелмом, додавши да је улазак Србије у Европску унију питање опстанка.

„Србија је посвећена стабилизацији и миру у региону”, рекао је Николић и нагласио да је, подизањем преговора са Приштином на највиши ниво и на основу платформе која је била основ за потписивање Бриселског споразума, направљен преокрет у смеру свеобухватне политичке и економске стабилности.

Председник Србије је истакао да је га је веома погодила тврдња немачког амбасадора у једном таблоиду, која је била у супротности са његовим изјавама претходних дана.

„Вероватно је дошло до неспоразума, услед недостатка комуникације и то ме је веома изненадило, јер сматрам да сте веома одмерени у изјавама”, рекао је Николић немачком амбасадору.

„Ви сте у праву да Србији у овоме часу нико не тражи признање Косова, али у тим флоскулама, ми мало по мало чинимо ствари које ће довести до де факто признавања. Мене грађани нису бирали да причам бајке, већ да говорим истину”, подвукао је председник Србије.

Нагласивши да његова каријера не зависи од једне изјаве и да му не треба стицање политичких поена, Николић је рекао да жели да изнесе пред грађане своје виђење онога што Београд треба да потпише са Приштином.

„Мени није потребан политички маркетинг, већ решење проблема”, истакао је председнмик Србије.

Он је рекао да је улазак Србије у ЕУ питање опстанка, али исто тако изразио уверење да би грађани Србије пре прихватили да живе у сиромаштву, него да прихвате да неко у њихово име призна Косово и Метохију.

„Поставља се питање зашто Европска унија као услов за улазак тражи да потпишемо обавезујући уговор са Косовом, ако не тражи признање, и да ли ми тај уговор потписујемо са независном државом или са суштинском аутономијом и шта ако Приштина неће да се договори?”, запитао је председник Николић.

Амбасадор Немачке је, захваливши се председнику на пријему, рекао да му није била намера да му се супротстави.

„Шта год да сам рекао поводом Ваше изјаве, било би погрешно протумачено”, рекао је амбасадор Вилхелм српском председнику.

Он је истакао да је дао изјаву која није позитивно прихваћена ни на Косову, у којој је тврдио да Немачка неће тражити од Србије признање Косова.

„Говоримо о нормализацији односа Београда и Приштине и свако има своје тумачење шта значи нормализација. Важно је наћи решење за добросуседски живот, али ја не знам како треба да изгледа то решење”, рекао је Вилхелм.

Немачки амбасадор је изразио уверење да би захтев за признање Косова онемогућио даље преговоре са Приштином.

У овом тренутку то није услов, али нико не зна шта ће бити за 10 или 15 година, закључио је амбасадор Немачке.

Пољубац помирења Николића и Вихелма

Несугласице председника Србије Томислава Николића и амбасадора Немачке у Србији Хајнца Вилхелма, по свему судећи, решене се после данашњег састанка.

Николић се састао са Вилхелмом први пут после сукоба у вези са интерпретацијом изјава европског комесара за суседство Јоханеса Хана о неопходности тога да Србија призна независност Косова уколико жели да постане чланица Европске уније.

Према изјавама репортера с места сусрета, Николић и Вилхелм су се и пољубили при поздрављању.

Истовремено, вицепремијер Дачић изјавио је да односи Србије и Немачке нису нарушени спором председника Томислава Николића и амбасадора Немачке Хајнца Вилхелма.

„Односи Србије и Немачке нису нарушени, већ су заказани сусрети премијера Александра Вучића и немачког амбасадора, интерес свих је да будемо принципијелни и да се смање тензије око те тема, имајући у виду интересе свих страна”, казао је Дачић.

Николић је претходно критиковао немачког амбасадора рекавши да је „прекорачио границу лепог понашања индиректно га оптужујући за лаж” поводом интерпретација недавне изјаве потпредседника Европске комисије Јоханеса Хана дате у Београду у вези с Косовом.

Дачић је рекао да разуме реаговање председника Николића и да би требало да се разговара о спорним изјавама, штитећи интегритет председника и интересе земље зарад добрих односа с Немачком.

„Без обзира на то шта је Хан рекао, став ЕУ никада не може бити да Србија призна Косово, јер то нису урадиле ни саме (све) чланице ЕУ”, казао је он.

(Б92, Танјуг)