Прочитај ми чланак

ТИТО ПОКЛАЊАО КОСМЕТ Албанцима још 1946. године

0

Josip-Broz-Tito01
Усвајањем амандамана на Устав СФРЈ почело је распарчавање Југославије и одвајање Косова и Метохије од Србије, а покрајина је по први пут у историји службено названа Косово.

26. децембра 1968. године у Савезној народној скупштини усвојени су амандмани на Устав СФР Југославије, којима се шири аутономија покрајина и оне добијају статус сличан републикама.

Покрајине су добиле покрајински Уставни закон, чиме је отворен пут готово потпуно самосталној законској, извршној и судској власти.

Син наших народа и народности и доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито је још крајем 1946. године “поклонио” Косово и Метохију, као и све друге територије са већинским албанским становништвом Албанији и Енвер Хоџи!

Тито је, када је о Косову реч, Асошијетед пресу рекао следеће: “Уколико комунисти дођу на власт у Албанији оно може бити под ингеренцијом Тиране“.

Албански шеф државе Енвер Хоџа је увек истицао да му је маршал Тито крајем јуна 1946. године “лично обећао” да ће Косово бити у саставу Албаније, као и други крајеви где су Албанци већина, јер их је волео.

Ипак, овим изјавама се није баш придавало на важности, јер су односи Тиране и Београда увек били “ход по жици”, па и тада.

(Извор: Телеграф.рс)