Прочитај ми чланак

Гејеви свесно шире СИДУ као израз своје љубави

0

gejevi

БЕОГРАД – Иако је медицина омогућила свим ХИВ позитивним мајкама да роде здраво дете под условом да од почетка трудноће примају антиретровирусну терапију, ове године свет су угледале четири бебе заражене вирусом сиде, каже извршни директор Омладине ЈАЗАС-а Карло Борас.

– Иако нам није познато да ли су те мајке знале да је вирус сиде подстанар у њиховом имунолошком систему и да ли им је неко од лекара саветовао тестирање током трудноће, чињеница да се три деценије од почетка епидемије сиде и даље рађају ХИВ позитивне бебе отвара озбиљну етичку дилему – да ли законом треба регулисати обавезно тестирање трудница. У већини развијених земаља тестирање зависи искључиво од добре воље трудница, али реалност је да многе труднице не припадају такозваним ризичним групама због чега њихови гинеколози не сматрају да их треба послати на ХИВ тестирање. Захваљујући моћној антиретровирусној терапији сида је постала хронична болест, па ће ХИВ позитивне бебе рођене данас доживети нормалан животни век, али квалитет њиховог живота разликоваће се од живота њихових вршњака – почев од социјалне дискриминације до здравствених тегоба које ће урушавати њихово здравље и слабити имунолошки систем – опомиње Борас.

Он подсећа да статистика говори да ХИВ позитивна мајка која од почетка трудноће узима антиретровирусну терапију, има чак 98 одсто шанси да роди здраву бебу. Борас упозорава да поново расте број инфицираних међу хомосексуалцима, а овај податак тумачи у светлу парадокса – с обзиром на то да је сида постала хронична болест, одређене групе унутар хомосексуалне популације намерно не користе кондом, јер се не плаше заразе и сматрају да вирус сиде могу држати под контролом са једном пилулом дневно.

– Ове особе себе називају „бејрбајкерсима”. Тај израз се иначе користи за јахање коња без седла, па га хомосексуалци који намерно не користе кондом сматрају згодном метафором. Осим тога, неки од њих сматрају да је узимање вируса сиде – израз емотивне лојалности према партнеру – прича наш саговорник.

Карло Борис изражава забринутост због чињенице да ће од наредне године донатори престати да финансирају програм „размене игала” који је допринео драстичном смањењу броја инфицираних интравенских наркомана. Он такође скреће пажњу на чињеницу да је 80 одсто новоинфицираних заражено у сексуалном односу и опомиње да Србија, после Албаније, има најмању стопу тестираних особа у целој Европи. То у преводу значи да су од десет ХИВ позитивних особа, захваљујући високој стопи тестирања, амерички епидемиолози открили девет њих, а код нас је од десет ХИВ позитивних идентификовано само двоје њих.

„Забрињава нас сексуално понашање младих људи који сматрају да немају разлога за бригу ако нису хомосексуалци, наркомани или проститутке. Иако млади имају велико знање о сиди, комбинација младости, лудости, пијанства и уверења – ма, неће то мени да се деси, често има фатално дејство по судбину”, закључује Карло Борас. Иначе, у Србији је до јуна 2014. године регистровано укупно 3.057 ХИВ позитивних особа, од којих је 1.711 оболела од сиде.

Извор: Политика