Прочитај ми чланак

СИРИЈА ВЕСТИ: 100 страних бораца убијено када су покушали бекство

0

IRAQ-UNREST-TIKRIT

Војна полиција ИДИС-а убила је 100 страних бораца, који су покушали да напусте ИДИС и побегну из града Раке, на северу Сирије. Сведоци тврде да је до бекства дошло због пораста фрустрације међу исламистима. “Локални борци су фрустрирани – осећају да се копље ломи на њима када се ради и умире… а страни, борци који су мислили да су на пустоловини, сада су исцрпљени”, преноси активиста.

Како би контролисали своје борце, ИДИС-ово руководство је формирало војну полицију, која је направила идентификациона документа за борце. До сада је ухапшено 400 џихадиста у Раки, који су незадовољни својим надређенима, али и чињеницом да страни борци добијају вишу плату и имају женске робове.

ИДИС се суочава и са тензијама због етничких разлика. Преко 11,000 бораца из 74 земаља света отишло је у Сирију како би се борили у редовима ИДИС-а. Проблем им ствара и супарничка група Ал Нусра фронт, са којима су јуче ушли у већи сукоб у граду Хомсу. Према локалним медијима, већи број учесника окршаја је погинуо.

Jobar sukobi

Сиријски војници у Jobaru

Сиријска Армија забележила је данас успехе у Jobaru, код Дамаска, након што је спровела велику офанзиву. У источној Готи, изгладнело становништво је бурно протествовало против исламиста, који су преузели монопол над храном и затражило да сместа напусте ту област.

Сиријци из области Деир Езора су напали исламисте након што је неколико жена ухапшено из два града те провинције. Удружени становници та два града напали су тешко наоружано возило ИДИС-а и успели да убију седам исламиста.

У Алепу су ваздухопловне снаге Сиријске Армије напале положаје терориста унутар два села како би ослобађањем њих успели да пресеку путеве за снабдевање терориста и отворили пут који води до главног града. Неколико важних стратешких места је преузето последњих дана у овом граду.

У граду Кобане Курди су успели да преко ноћи убију 33 исламиста ИДИС-а, заплене бројно оружје и возила. ИДИС је први почео офанзиву у петак увече, али је напад преко ноћи одбијен. Током опсаде овог курдског града која траје још од септембра, убијено је укупно 1400 исламиста.  

Упутнице

http://rt.com/news/216339-isis-fighters-executed-report/

http://breakingnews.sy/en/article/50660.html

http://breakingnews.sy/en/article/50643.html

http://syriatimes.sy/index.php/news/local/15872-syrian-arab-army-strikes-al-nusra-front-sites-in-idlib-and-homs-continues-operations-in-daraa

http://rudaw.net/english/middleeast/syria/20122014

 

(Србин.инфо Маја Орлић)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.