Прочитај ми чланак

КРАХ РУБЉЕ: Игра руских економских мајстора?

0

Свет и даље слепо верује у фосилна горива. Русија је један од највећих светских произвођача енергената и недавно је објавила да више неће трговати енергентима коришћењем америчког долара већ у рубљама и валутама партнера са којима тргује. У ствари, ово правило се односи на укупне трговинске односе Русије.

Русија и Кина одвајају своје економије од западног финансијског система. Као потврду својих намера, јула 2014. руски „Гаспром“ је закључио са кинеским партнерима посао вредан 400 милијарди, а у новембру нешто мањи, оба изражена у рубљама и јуану.

Остале земље из групације – Бразил, Индија и Јужна Африка – уз чланице Шангајске организација за сарадњу (ШОС) коју сачињавају Кина, Русија, Казахстан, Таџикистан Киргистан, као и земље чији пријем се од септембра 2014. разматра – Индија, Пакистан, Авганистан, Иран и Монголија, уз Турску која је у ниском старту, такође ће своје трговинске односе заснивати на домаћим валутама, одвојени од западне казино шеме засноване на америчком долару. Велики број других земаља, све више забринутих лошим стањем западног финансијског система у којем су заглављене, само чекају да се појави нова монетарна шема. Могуће је да су владе тих земаља и даље у страху од срџбе империје, али им се полако указује светлост. Оне осећају превару и слабост иза Обамине напрасите  реторике и не желе да буду повучене у бездан.

Због кажњавања Русије због догађаја у Украјини, Обама има намеру да потпише нови велики пакет санкција уперених против Русије, након једногласног усвајања предлога у Конгресу. У ствари, тако масмедији желе да верујемо. Невероватно је да десет месеци након мајданског крвопролића и државног удара после којег је Вашингтон инсталирао владу филовану нацистима, наши медији и даље шире лажи о природи ове владе и масакрима које је починила и Донбасу, у источној Украјини.

rublja_rusija_1jpg

Једногласно усвајање у Конгресу – који Конгрес и каква једногласност?

Од 425 чланова Конгреса само троје је било присутно када се гласало о предлогу. Остали су кренули на одмор или их је једноставно било „срамота“ или су се бојали да се супротставе предлогу. Од троје присутних, у почетку се двоје супротставило и тек након краћег „убеђивања“ – или чега већ – сагласили су се са предлогом. Тако изгледа то „једногласно“ усвајање о којем трубе масмедији – једногласно, са три гласа „за“! Широка јавност је опет обманута.

 

piter kenig
О АУТОРУ

Питер Кениг (Peter Koenig), економиста и геополитички аналитичар.
Раније је радио у светској банци и на основу тих тридесетогодишњих
искустава написао је роман „Implosion – An Economic Thriller about War, Environmental Destruction and Corporate Greed“.
Објављује на сајтовима као што су Global Research, Information Clearing House (ICH), R
ussia Today (RT), Глас Русије, РИА Новости, блог Степског сокола…

Какве нове санкције предвиђа овај пропис?

Он погађа углавном руске компаније из области енергената и компаније из одбрамбеног сектора у делу продаје оружја Сирији, а садржи и додатну анти-руску пропаганду и предвиђа даље помагање процеса „демократизације“ Украјине и – Русије, односно земаља где се ради на промени владајућих структура.

Како ове санкције погађају Русију, с обзиром на то да своју продају енергената Русија више не обавља у америчким доларима?

Чиста пропаганда. Цар, видимо да је го, поново испаљује блеф без покрића да би показао својим западним вазалима ко је газда. Да ли је икада постојала јаднија представа?

И сада – као последица пада цене нафте и, наравно (а чега би друго) „санкција“ – руска економија трпи ударе и рубља је у слободном паду. Од почетка године изгубила је 60%, само прошле недеље 20% своје вредности на тржишту. Као последица, након серије консултација, тврде медији, Банка Русије одлучила је пре неколико дана да повећа референтну каматну стопу са 10,5% на 17% да би рубљу учинила атрактивнијом за стране инвеститоре. То је деловало свега неколико сати. Повећање међубанкарске стопе је Путинов одговор на Обамин блеф – истовремено потхрањујући западне илузије о руском слабљењу.

Бесомучна пропаганда нас засипа вестима како је Русија беспомоћна јер је свет изгубио и последње зрно поверења, у кога друго него – председника Путина. План промене режима на делу. Господин Путин мора да буде оглашен кривим, са надом да ће бити дискредитован у свом народу. Он води Русију у дубоку рецесију, најгору од распада Совјетског Савеза. Медији нам наводе изјаве обичних грађана Русије како им је штедња пропала, пензије више не вреде ништа и да не знају како ће да преживе невоље које им предстоје.

У стварности, најмање 80% руске популације чврсто стоји уз Владимира Путина. Он је обновио систем образовања, систем здравствене заштите и објекте инфраструктуре који су били у руинама након распада Совјетског Савеза. Председник Путин се буквално слави као херој код огромне већине руске популације, укључујући и тамошњу олигархију.

Данас ни једна економија на западу не послује у рубљама. У свом кратковидом попуштању Вашингтону, министарства финансија вазала на западу ослобађају се својих резерви у рубљама које, с друге стране, Русија не откупљује и тржиште је преплављено. Русија не само што има огромне доларске  резерве већ је и рубља покривена златом, а те чињенице се уредно пропуштају у извештајима масмедија. Тренутно, Русији више одговара пад рубље.

rusija-rublja-ap_f

У још једном силеџијском аранжману Обаме, блискоисточне марионете, произвођачи нафте попут Саудијске Арабије и Заливских земаља хиперпродукцијом су преплавиле тржиште нафтом и гасом, спуштајући цену и стварајући привидне губитке Русији и Венецуели, земљама у којима Вашингтон жели промену власти. Две муве једним ударцем, верује Вашингтон, сакупљајући похвале својих поданика. Шеицима који контролишу производњу нафте Вашингтон је очигледно много тога обећао да би се упустили у овакве губитке.

Русији је рубља потребна. То је њена новчана јединица и Русија треба рубљу за будуће трговинске односе, али рубљу одвојену од западног монетарног система.

Када Русија буде сматрала да је вредност рубље на довољно ниском нивоу, откупиће јефтину рубљу огромним количинама долара. На тај начин Русија може да преплави западно тржиште – доларима, еврима и другим западним валутама, и – златом. Не заборавимо да рубља има покриће у злату. Видели смо до сада како убацивање великих количина неке валуте утиче ту валуту, овог пута уз истовремен откуп рубље са запада. Бриљантан потез у правцу враћања вредности рубље и стварања новог монетарног система. Система у којем ће Европа да буде добродошла, али по својој жељи и избору, а не вашингтонским завртањем руке.

Русији сигурно није у интересу да изазове изненадан распад финансијског света заснованог на долару – што би значило финансијски колапс многих држава које су потенцијални нови трговински партнери у новом монетарном систему. Уместо тога, пад западних економија на заласку може да буде планиран као успорено опадање што тим земљама пружа могућност да се преусмере – претворе своје резерве у рубљу, јуан и друге валуте земаља БРИКС и ШОС. Ово се већ дешава. Свега десет година раније хартије од вредности деноминоване у доларима сачињавале су 90% резерви широм света. Данас је тај однос на 60%, а и даље опада.

На крају, можда као резервни план, постоји споразум о монетарном савезу Русије и Кине. Кина тренутно држи око 1,5 билиона (хиљада милијарди) долара, а у западним валутама укупно еквивалентну вредност више од 3 билиона долара и необјављене огромне златне резерве. Солидарност земаља БРИКС и ШОС са Русијом је чврста гаранција за рубљу. Замислимо да прва велика акција Нове развојне банке (раније БРИКС банка), са оснивачким капиталом 100 милијарди долара, буде свеобухватна операција спасавања рубље. Не брините, руска економија је на добром правцу.

Неизбежно се поставља питање да ли је ова организована шема девалвације рубље гигантских пропорција још један показатељ да нам следи рат? Да ли ће то бити нуклеарна конфронтација или нова верзија Хладног рата? Да ли је то још један покушај Запада, инициран из Вашингтона, да се Русија ухвати у смртоносну замку?

Не обавезно. Русија игра мудро ову шаховску партију, са врхунском дипломатском вештином. Уместо звецкања оружјем, Русија звецка новцем. Ова игра може да доведе до финансијског колапса западних економија на доларској основи већ почетком 2015. године.

И победник је…?

(Стање ствари)