Прочитај ми чланак

ЛИБИЈА: Улога њених суседа у дестабилизацији и уништавању државе

0

libija susedi

Данас се појавила још једна у низу фотографија на којој се види судански војни транспортни авион у ваздухопловној бази Митига, у Триполију. Стигла је нова испорука наоружања терористичкој групи која држи тај аеродром. Аеродром Митига је седиште терористичке групе Абделхакима Белхађа, чувеног терористе, уско повезаног са америчком и британском обавештајном службом, а поврх тога чланом Муслиманског братства.

Иако је Судан позивао на мирне преговоре зараћених страна у последњем сукобу у Либији, који се води између племена и мисратских бандита удружених са исламистима, његови потези показују лицемерје јавних изјава.

sudanski avion mitiga

Судански авион у бази Митига

Како би разумели могућности Судана да посредује у мирном решавању проблема у Либији, морамо се подсетити његове улоге на самом почетку рата, у фебруару 2011.

Судан под влашћу Омар ал Башира отворено је подржао либијске побуњенике, а у једном тренутку је чак окупирао либијски град Куфру, на самом југу земље, који је од изузетне важности због нафтних налазишта.

Тунис је држава у којој су замисли САД-а, Запада и држава Залива у потпуности успеле. Могу се поносити Муслиманским братством, које беспоговорно слуша своје учитеље из обавештајних служби претходно поменутих земаља.

Са друге стране, Тунис је рај за исламисте и сигурна лука за Ционисте који се ту састају са либијским и тунишким терористима.

Захваљујући томе што дели границу са Либијом, проток оружја се несметано обавља, као и транспорт рањених Мисраћана и исламиста. Болнице у Тунису увек су спремне за санирање најтеже повређених терориста.

tunis oruzje katara

Заплењено оружје у Тунису, намењено либијским побуњеницима, а снабдевено од Катара

Свој буџет Тунис је знатно побољшао продајом либијског Премијера Ал Багдади Махмудија за 100 милиона долара 2011. године.

Након што је скоро 2 милиона Либијаца избегло у Тунис, како би избегли одмазде побуњеника, економија Туниса је напредовала, цене станова су порасле како би се исцрпио сав буџет либијских породица, које су ионако остале без прихода и домова.

Од преосталих суседа, Египат је променио своју политику након смене власти. Сада Египат помаже Калифи Хафтару, генералу који је издао Либију два пута а сада покушава да се наметне као нови вођа.

Разлог зашто египатски Председник Ал Сиси помаже Хафтару је заједнички интерес у протеривању терориста са простора источне Либије .

Откако је ступио на дужност Ал Сиси се истакао одлучном борбом против исламиста,а источна Либија која је постала центар деловања исламиста никако не одговара његовој визији Египта без терориста. 

 (Србин.инфо Маја Орлић) 

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.