Прочитај ми чланак

ЧОВЕКОЉУБЉЕ: Помоћ СПЦ пољопривредним домаћинствима

0
Кликни на слику

Кликни на слику

Добротворна фондација Српске Православне Цркве Човекољубље у протеклих месец дана вршила пооделу семена озиме пшенице на територији општина Рековац, Горњи Милановац и Параћин. Донација ђубрива за Лајковац и Уб, пластеници за Шабац, а шпорети и огрев за домаћинства у Лучанима.

Том приликом, подељено је семе за 120 пољопривредних домаћинстава, а свако домаћинство је добило по 250 кг семена пшенице врсте “Симонида”, предвиђеног за садњу на површини од 1 хектар. Донација је обезбеђена у сарадњи са Act Alliance. Исти донатор обезбедио је и 550 пакета семена поврћа и NPK ђубрива. Том врстом помоћи покривено је 5 општина које су претрпеле штету у мајским поплавама: Параћин, Лучани, Смедеревска Паланка, Шид и Горњи Милановац. Пакети су се састојали од семена 7 врста поврћа предвиђених за садњу на површини од 14 ари и 25 кг NPK ђубрива.

Другу велику донацију семена и ђубрива Човекољубље је обезбедило у сарадњи са партнером Diаkoniа Austria. Пакети су се састојали од 7 врста семена поврћа и џакова од по 25 кг NPK и КAN ђубрива. 750 пољопривредних домаћинстава из Лајковца и Уба добиле су ову врсту помоћи. Вредност сваког појединачног пакета је 5.334,00 динара.

Донација Човекољубља и JTI International у виду пластеника обезбеђена је за 40 породица из 4 села шабачке општине: Мрђеновац, Орид, Орашац и Миокус.. Предвиђено је да свака породица добије по 2 пластеника укупне површине 105 метара квадратних.

Почетком децембра представници Човекољубља уз помоћ Caritas Austria поделили су и брикете за огрев и шпорете. У Лучанима, који су једна од најтеже поплавом погођених општина, подељено је 70 шпорета „смедереваца“ и 100 тона дрва. У Јамени и Смедеревској Паланци 100 поплављених породица добило је по 1 тону брикета за огрев.

У наредном периоду, Човекољубље има у плану да, уз помоћ својих партнера, донира сточну храну за најугроженија домаћинства на територији поплављених подручја.

(СПЦ)