• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • ОЕБС: Хуманитарна катастрофа на истоку Украјине; Руски конвој прешао границу
Прочитај ми чланак

ОЕБС: Хуманитарна катастрофа на истоку Украјине; Руски конвој прешао границу

0

konvoj

Председавајући Сталним саветом Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), швајцарски амбасадор Томас Гремингер упозорио је на опасност од хуманитарне катастрофе на истоку Украјине и претњу да се криза претвори у „замрзнути конфликт“.

Он је, у интервјуу бечком недељнику „Профил“, казао да је стање у том делу Украјине драматично.

„Недостају лекови, медицинско особље. Грејање и снабдевање струјом није загарантовано, а куће су делимично тешко оштећене“, рекао је Гремингер који до краја године председава извршним телом ОЕБС, након чега Србија преузима председавање.

Када је реч о кршењима људских права он је истакао да је постоји сумња да се то догађа на обе стране.

У овом тренутку, како је казао, чини се да рат у источној Украјини прети да постане „замрзнути конфликт“.

„Међутим стање може и даље војно да ескалира“; упозорио је он.

РУСКИ ХУМАНИТАРНИ КОНВОЈ ОД 40 КАМИОНА ПРЕШАО УКРАЈИНКУ ГРАНИЦУ

Камиони са по 1,2 тона руске хуманитарне помоћи за проруски регион источне Украјине прешли су руску границу, рекао је данас представник руског министарства за ванредне ситуације Олег Воронов.

Преко 40 камиона упутило се за Луганск и конвој ће испоручити више од 400 тона хуманитарне помоћи Луганску и око 60 камиона са преко 800 тона Доњецку, навео је Воронов, јавила је агенција Тасс.

„То је осми конвој са хуманитарном помоћи области Донбаса. Сакупили смо то за неколико дана, примили смо камионе из региона Ростова, Вороњежа, Тула, Иванова и Москве. Из центара министарства за ванредне ситуације у Ногинск (близу Москве) добили смо око 60 камиона“, рекао је представник министарства.

Конвој преко 100 камиона је подељен на два дела – за регион Луганска и за регион Доњецка са преко 1,2 тона хуманитарне помоћи, углавном грађевинског материјала за поправку порушених објеката и прехрамбених производа.

Од средине августа до 16. новембра, седам хуманитарних конвоја испоручено је раније региону Донбаса са скоро 9,5 хиљада тона робе – углавном прехрамбених производа, грађевинског материјала и лекова, наводи Тасс.

(Вечерње новости)