Прочитај ми чланак

НЕМАЧКА ШТАМПА: Сви против Србије?

0

nemacki-mediji

О Србији се тренутно свашта може рећи, али сигурно не да подржава Шешељеву политику Велике Србије, пише штампа на немачком језику, преносећи реакције на резолуцију ЕП.

Две најважније земље западног Балкана поново су у политичком клинчу, пише Тиролер тагесцајтунг онлајн. Хрватски премијер Зоран Милановић у петак је отказао посету Београду заказану за средину децембра. Александар Вучић, његов српски колега, не дозвољава да му се држе „лекције из демократије“. Пун гнева, он каже: „Нисмо ми врећа за ударање!“ Српски лист „Данас“ сматра да избија ново „ледено доба“.

Дакле, опет је успео : Војислав Шешељ, српски националистички лидер, после једанаест година пуштен из трибунала за ратне злочине у Хагу због тога што болује од рака, одређује политику као некада.

Парламент ЕУ је донео резолуцију против Србије, јер се наводно није довољно дистанцирала од Шешељевог говора мржње. „Шешељ, Хрвати и ЕУ заједно против Србије“ писало је у петак на насловној страници таблоида „Информер „.

„Ми немамо ништа заједничко са Шешељем“, каже Вучић запањен. „Ко га је отпустио из Хага? Ми или ви?“, пита он. И заиста, о Србији се тренутно свашта може рећи, али сигурно не да подржава Шешељеву политику Велике Србије.

У клинчу са Црном Гором и Албанијом

ЕУ кандидат Србија, ипак највећа земља у региону, сматра да је друге земље неправедно третирају. Претходних дана свуда на Косову је било застава са границама Велике Албаније – Београд се осећа угроженим.

Нови спор постоји и са Црном Гором. Премијер Мило Ђукановић је као терористу жигосао Гаврила Принципа, српског атентатора, који је убиством у Хабсбуршког престолонаследника пре 100 година изазвао светски рат.

Поново је оживљен и дугогодишњи спор са Албанијом, прекинутом фудбалском утакмицом на квалификацијама за Европско првенство и одлагањем историјске посете премијера Еди Раме: Тирана је забранила увоз лекова из Србије. Србија не зна шта ју је снашло. Главни циљ Европске уније у региону је политички мир Балкана. Сада Брисел има гомилу нових „градилишта“, пише Тиролер тагесцајтунг онлајн.

Србија се осећа пониженом

Дорстенер цајтунг пише: „Они који су поднели ову резолуцију хтели су да унизе углед Србије“ , критиковао је српски премијер Александар Вучић у Београду резолуцију ЕП. Чланови ЕП очигледно нису знали о чему гласају сумња Вучиц́: „Зашто дају подстрек мржњи, ксенофобији и авети прошлости“, пита се он и наставља: „Шта хоц́е? Да ћутимо, док понижавају Србију, док фалсификују чињенице и говоре неистину?“. Званична Србија нема ништа заједничко са политиком Шешеља, пише Дорстенер цајтунг.

Кронен цајтунг пише да су се повратком Шешеља у Србији „на муци нашли баш премијер Вучић и председник Николић. Обојица су били његови блиски сарадници који су с њим раскрстили тек у јесен 2008. И док Вућић покушава да се дистанцира од новонасталог проблема, Николић се до сада није јавио за реч.“ Међутим, судећи по најновијој анкети, објављеној у четвртак, а и по изјавама Зорана Бабића и Ивице Дачића, лист закључује да Шешеља не треба багателизовати, али да он више није важан полтички фактор у Србији.

(Дојче веле)