Прочитај ми чланак

Колико је Вучић платио данашњу насловну страну “Блица”?

0

2VrVmKY-620x330

Београд – Данашња насловна страна режимског таблоида “Блиц” је или комична или трагична, у зависности од тога да ли сте оптимиста или песимиста.

Чисто да подсетимо јавност, није ово први пут да “Блиц” узима новац од политичких странака за поромоцију. Сетите се случаја Оливера Дулића и имагинарних пројеката његовог министарства екологије када је на “Блицов” рачун уплаћено више од 60,5 милиона динара из државног буџета.

“Блиц” је са данашњом насловном страном себе озваничио као режимско медијско гласило. Међутим, то се већ одавно могли закључили, али данас су сва нагађања озваничена и потврђена.

Наиме, “Блиц” је у данашњем издању под насловом “Вучић нема квалитетне сараднике – Премијер и најбољи министри” објавио текст у којем “анализира” колико су заправо сви Вучићеви министри неспособни.

Када отворите четвру и пету страницу налетећете на колаж новинских чланак компаније “Рингиер Аxел Спрингер” о Вучићевим неспособним министрима које исртавају лица Александра Вучића.

Међутим, није ово констатација уредништва тог таблоида, већ је закључак донесен на основу изјава пажљиво одабраних саговорника.

Аналитичак Драгољуб Анђелковић рекао је да је Вучић сличан Титу, Милошевићу и Николу Перишићу “који је водио чак 11 ресора”.

“ … Очекивано је да га има на разним местима и да се бави разним темама како би те резултате остварио. Чини ми се да само по себи не мора бити проблем, али како ће то изгледати дугорочније, видећемо“, рекао је Анђелковић.

Уредник Нове српске политичке мисли, Ђорђе Вукадиновић констатовао је да је Вучић “практично једини министар”.

„Сви остали нису му чак ни заменици, већ помоћници, саветници или секретари. То је деградација министра, али очигледно и њима одговара, јер су се помирили таквом улогом. А то није добро ни за њега, ни за њих, ни за саму Владу“, вели Вукадиновић.

Социолог Срећко Михајловић закључује да је проблем што напредњаци немају довољан број квалитетних кадрова.

„… Нажалост, ти стручњаци су све исти људи који се врте последњих 10-20 година, тако да Вучић, све и да је имао најбољу вољу, није имао с ким да ради“, надовезује се Михајловић.

Аналитичар Дејан Вук Станковић додаје да је велики број ствари којима се Вучић бави од кључне важности – борба против корупције, разговори с ММФ-ом и ЕУ.

„То су све кључна политичка питања и сасвим је нормално да се лидер једне земље тиме бави. Не би било добро када би био неактиван, јер би то онда остављало блед утисак. Вучић је добио директно поверење од грађана и успех који СНС има може да захвали пре свега, њему“, закључује Станковић овај судлуди текст режимског “Блица”.

То је у суштини то шта пише у овом тексту. Препоручујемо да не трошите новац на ово смеће од папира.

Што се тиче саговорника, можемо само да констатујемо да су они једни обични балансери – акценат је на последња четири слова речи балансери.

Неки као наговештавају да то није добро, али сугестивним речима ипак констатују да можда и није тако лоше, односно, време ће све показати.

Друго, да су ови аналитичари заиста валидни и кредибилни, неко од њих би напоменуо да је Вучић најнеспособнији од неспособних министара јер их је ОН лично поставио на те функције.

У најширем смислу, председник једне владе је обичан менаџер. Немогуће је да један човек управља комплексним биркоратским системом као што је Србија. Зато се именују стручњаци да воде одређене области, а посао председника владе је да одабере праве људе за те послове.

Како Александар Вучић то није успео, једини закључак који можемо да донесемо јесте тај да је председник наше владе најнеспособнији од свих министара заједно. Нису они криви што су неспособни. Они су неспособни па су неспособни. Крив је онај који их је поставио на важе државне функције.

Државна управа се не разликује много од управе једне приватне фирме. Шта би управни одбор “Теленора”, на пример, урадио када би видео да је њихов менаџер или директор на важне позиције поставио неспособне људе који компанији наносе штету и губитак? Управни одбор би га сменио и довео новог човека.

Управни одбор Србије су сви грађани Србије. Дакле, грађани имају или би макар требало да имају моћ да смене неспособног менаџера који им наноси трошак.

Онај “маркетинг стручњак” (читај: аматерски манипулатор који је умислио да је стручњак) који је осмислио овакав вид кампање није увидео да ће свако ко има три грама мозга закључити да је највећи проблем у целом државном систему Александар Вучић лично.

Не заборавимо да је Александар Вучић ОБЕЋАО да ће на највише државне функције поставити стручњаке који ће спасити Србију. Где су ти стручњаци?

Подсетимо још да је Вучић као ППВ поднео оставку на место министра одбране јер, како је тада рекао, није постизао да извршава све своје обавезе. Не може да обавља две функције, али сада може да обавља све.

“Блицов” текст и интелектуално оскрнављени саговорници само су доказ да је Александар Вучић спреман да гази и по својим најближим сарадницима само да би он био и остао на врху. Само не знамо на ком то врху он планира да остане. Власт је неопипљива ствар. То је појава и теорија. Дакле, Александар Вучић се грчевито бори да остане на једном имагинарном и неопипљивом врху.

Да не спомињемо маркетиншку “фотомонтажу”. Опште је познато да је интернет преплављен пародичним фотомонтажама Александра Вучића. Неко се досетио да ПОКУША да исмевање спинује у његову корист. Није успело.

Време је да Александар Вучић промени своје самопрокламоване “маркетинг стручњаке” јер су њихове “психолошке цаке” одавно виђене и проваљене. Ништа ново, ништа креативно.

У сваком случају, слатко смо се сви насмејали пред нову радну недељу.

Телепромптер