Прочитај ми чланак

Савез Русије и Абхазије разбеснео ЕУ

0

putin1

Руски председник Владимир Путин и председник Абхазије, региона који се отцепио од Грузије, Рауљ Хаџимба данас су у Сочију потписали Уговор о стратешком партнерству и савезништву.

Документ предвиђа да ће Русија „учинити све што је могуће да ојача међународне односе Абхазије и створи услове за њено приступање међународним организацијама“, пренела је агенција РиА Новости.

Споразумом је такође предвиђено да ће се евентуална оружана агресија на једну од потписница споразума сматрати агресијом и на другу државу потписницу.

Путин је навео да ће Москва током 2015. године издвојити пет милијарди рубаља (100 милиона долара) за сповођење овог споразума.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини осудила је, међутим, савез који су представници Русије склопили са лидерима отцепљене грузијске области Абхазије.

“Потписивање такозваног пакта о савезништву и стратешком партнерству између Русије и Абхазије штети напорима да се стабилизује безбедносна ситуација у региону”, поручила је Могерини у саопштењу.

Висока представница је констатовала да овај споразум представља кршење суверенитета и територијалног интегритета Грузије и да је супротан међународном праву.

Абхазија и Јужна Ошетија су се 2008. отцепиле од Грузије након краткотрајног оружаног сукоба у коме је Русија војно подржала сепаратисте. Осим Русије, независност ових територија признале су само Никарагва, Венецуела и пацифичка државица Науру, а Абхазија се данас потписаним споразумом обавезала да ће своју спољну и безбедносну политику одсад водити у тесној координацији са Москвом.

(Вечерње новости)