Прочитај ми чланак

ПУТИН НАПАО ЗАПАД: И Јељцин вам је ваљао док није бранио Србе!

0

putin

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да не намерава да доживотно остане председник Русије, али није искључио могућност да се поново кандидује на ту функцију 2018. године.

„То није добро и штетно је за државу и мени није потребно“, рекао је Путин у интервјуу са Андрејем Ванденком, аутором пројекта „Највиши званичници“, агенције ТАСС.

Путин је подсетио да Устав дозвољава реизбор и да постоји могућност његове поновне кандидатуре.

„Да, (Устав) то заиста дозвољава, али то не значи да ћу донети такву одлуку“, рекао је Путин.

Руски председник је рекао да ће одлучити на основу „општег контекста, домаћих прилика и својих личних осећања“ и додао да је рано о томе сада размишљати.

Мишљења да све у Русији зависи од њега лично су погрешна, рекао је Путин.

Руски председник је признао да постоје многа питања из сфера државне администрације и владиних операција где не постоји јединство мишљења и да је то разлог што високи званичници од њега траже да се умеша у таквим ситуацијама.

„И ја морам да се умешам. Дефинитивно је погрешно, међутим, тврдити, да председник увек одлучује о свему и да све увек зависи од њега“, додао је Путин.

Руски председник је рекао да је природно да се многе ствари у Русији доводе у везу са њим, јер се „шеф државе увек доводи у везу са својом државом на један или други начин“, али да то није случај само са Русијом.

Говорећи о својим пријатељима које су САД, ЕУ и неке западне државе ставиле на листу санкција, Путин рекао да је Запад тиме направио систематску грешку.

„Они су пошли од погрешне претпоставке да имам неке личне пословне интересе због веза са људима на листи. И да ударајући на њих, на неки начин ударају на мене“, рекао је Путин.

Руски председник каже да не види ништа штетно у чињеници да су се његови пријатељи нашли под западним санкцијама.

„Напротив, драго ми је због тога. Драго ми је да имам такве пријатеље, које наши противници, назовимо их тако, криве за чињеницу да је Крим постао део руске територије“, рекао је Путин.

„То иде на част мојим пријатељима. Они немају никакве везе са овим, али то им иде на част“, истакао је Путин.

На питање новинара о његовој популарности, Путин је рекао да је „најгора ствар робовати размишљању о сопственом рејтингу“ и да чим појединац то почне да чини „одмах се претвара у губитника“.

„Добијајући подршку сународника дуго времена, појединац не може, а да не учини сваки напор да оправда њихово поверење“, истакао је Путин.

Руски председник је рекао да се неутрално односи према предлозима да улице добију по њему име, али да мисли да људи то чине из добре намере.

Када је реч о приватном плану, руски председник је рекао да прилику да се види са својим пријатељима често омета његов згуснут распоред, због кога чак и своје две ћерке, Марију и Катарину, успева да види једном или два пута месечно.

Путин је рекао да се у односима са људима најчешће ослања на лични утисак и да су за њега важни директни контакт и комуникација.

Руски председник је, такође, рекао да монархија представља затворено поглавље у руској историји.

ПУТИН: ВЕШТАЧКО СНИЖЕЊЕ ЦЕНА НАФТЕ ПОГОДИЋЕ СВЕ

Вештачко смањење цена нафте погодиће и оне који га изазивају, изјавио је руски председник Владимир Путин у интервјуу агенцији ТАСС.

„Ако се намерно снижавају цене енергената, то ће погодити и оне који изазивају пад цена. То уопште не значи да ће санкције, нагли пад цена нафте и девалвација националне валуте имати негативне резултате или катастрофалне последице само за нас. Ништа од тога се неће догодити!“, рекао је Путин.

Руски председник је казао да проблема има, да су они присутни и да ће се повећавати, што ће погоршати ситуацију, али не само у Русији већ и у партнерским земљама, укључујући оне у којима се производе гас и нафта.

Он је изнео мишљење да се цене нафте смањују између осталог и зато што су САД почеле да ваде нафту и гас из шкриљаца.

ПУТИН: ЈАЧИ СМО ЗАТО ШТО СМО У ПРАВУ

Одлуке о ситуацији у вези са Кримом биле су добро промишљене и нема сумње у њихов успех јер је истина на страни Русије, поручио је данас руски председник Владимир Путин.

„Напросто, јачи смо. Јачи од свих. Зато што смо у праву. Истина је моћ . Када Рус осећа да је у праву непобедив је“, рекао је Путин интервјуу у оквиру пројекта агенције ТАСС „Највиши званичници“.

На питање да ли су процењене све последице поступака Русије у вези са Кримом, руски председник је одговорио потврдно .

„Да. То је стратешка одлука“, навео је он и додао да верује да ће се у вези са Кримом све добро завршити.

Шеф Кремља је истовремено истакао да Русија не планира да се надмеће са западним земљама нити да подиже нову „гвоздену завесу“, али да жели да се бори за своје геополитичке интересе.

„Чим Русија стане на своје ноге, постане јача и претендује да брани своје интересе ван своје територије, мишљење о њој и о њеним лидерима се промени у трен ока“, казао је он и подсетио да је тако било и када је први председник Русије Борис Јељцин стао у одбрану Југославије.

На највишим нивоима, свет је све одобравао, рекао је Путин и додао да је Запад са једногласним одобравањем прихватао све што је он (Јељцин) радио.

„Али, чим је гласније проговорио у одбрану Југославије, одмах се, у очима западњака, претворио у алкохоличара и лошег, порочног човека“, рекао је Путин.

Сви су, додао је, ођедном сазнали да Јељцин воли да попије.

„А шта, зар је то раније била тајна? И зар је било иког ко за то није знао? Сви су то знали, али то није сметало његовим контактима са светом“, рекао је Путин.

„Али, чим је дошао тренутак да се бране руски интереси на Балкану и чим је он (Јељцин) то отворено рекао, претворио се у непријатеља Запада“, констатовао је Путин.

Према његовим речима, данас је ситуација слична по питању Украјине где се претпоставља да Русија има интересе, али јој се оспорава да их брани, преноси Тасс.

(Вечерње новости)