Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ ОТЦЕПЉУЈУ МАКЕДОНИЈУ: Почело патролирање „Гарде Републике Илириде“

0

1443026-ilirida

Самозвана „Гарда Републике Илириде“ саопштила је данас да је почела са патролирањем „свуда где живи албанско становништво“ и да „албанска територија неће бити остављена без обезбеђења“.

Група од тридесетак особа 18. септембра испред споменика Скендербегу у Скопљу прогласили је такозвану „Републику Илириду“ која, како су саопштили, обухвата подручје од Струге до Куманова.

Акт о њеном оснивању је прочитао лидер прве албанске странке у Македонији и некадашњи посланик парламента Невзат Халили, и све то на темељу референдумског изјашњавања Албанаца у Македонији спроведеног 1992. године, којим се захтева промена тамошњег Устава и подела Македоније између Македонаца и Албанаца на два дела.

У саопштењу, које су данас објавили медији у Македонији, наводи се да ће штаб „Гарде“ бити активан на целој територији „Републике Илирида“, односно биће формирано обезбеђење у градовима који, како сматрају, припадају тој „републици“.

„Циљ Гарде ће бити конфронтација са људима који су продали албанске националне интересе.

Република Илирида заједно са својом гардом сада је реалност и дејствоваће у складу са новим законом, односно привремним законима док не буде решен коначни статус територије у складу са Женевском конвенцијом“, наводе из те организације.

У саопштењу, које је потписао „генерал“ Хамди Ндрецај – Пантери, упућена је молба грађанима да „буду љубазни“ када „Гарда“ извршава наредбе, јер ће то бити од користи становништву „Републике Илирида“, без обзира на националну, верску или расну припадност.

(Срна, Србин.инфо)