• Почетна
  • СВЕТ
  • СВИ НА РУСЕ Немци, Турци, Португалци, Норвежани и Британци против „сухоја“
Прочитај ми чланак

СВИ НА РУСЕ Немци, Турци, Португалци, Норвежани и Британци против „сухоја“

0

ruski i nato avion baltik01foto-reuters_f
Северноатлантска алијанса за 24 сата пресрела је четири групе руских авиона. С „тупољевима“ су се у ваздуху надметали Немци, Турци, Португалци, Норвежани и Британци.

 Меркелова није забринута

Немачка канцеларка Ангела Меркел није посебно забринута због последњих руских војних вежби.
Она је потврдила да је било више активности него иначе, али да ваздушни простор није нарушен.

Посебну нервозу показале су источне чланице пакта (Пољска и балтичке земље) којима је некада владала Москва.

Руска авијација има неуобичајене активности последњих дана изнад Северног, Балтичког и Црног мора, као и Атлантика, због чега је западна алијанса покренула своју флоту.

– Већи број руских летова представља необичан ниво ваздушне активности на европском небу – наводи се у саопштењу НАТО-а.

Над северном Европом летели су руски стратешки бомбардери, ловци и авиони-танкери који су све време праћени и са земље.

Први у акцију пресретања полетели су немачки ловци “јурофајтер” и то по хитном поступку. Њихов циљ је био да сустигну руску ескадрилу од два “мига 31”, два “сухоја Су 34”, један Су 27 и два Су 24.

Следећег јутра, у среду, осам руских авиона, међу којима је било четири бомбардера ТУ-95 који могу да носе нуклеарно оружје, и четири танкера били су у међународном ваздушном простору изнад Северног мора.

Њима у сусрет су кренули норвешки ловци Ф-16 са шест летелица и Руси су једно време упоредо летели са Норвежанима, а онда су се вратили у Русији. Једино су два руска бомбардера наставилау лет док се нису појавили британски авиони.

Тек тада су променили смер и наставили лет изнад Аталнтика где су их све време пратили португалски Ф-16. Бомбардери су се на крају, ипак, вратили у Русију.

– Виђамо руске авионе близу нашег ваздушног простора скоро стално, али оно што је било необично јесте да је овога пута у питању био велик број авиона који су летели јужније него што иначе видимо. Била је то највећа формација – рекли су из норвешке војске.

Касније истог дана и турски ловци пресрели су два руска борбена авиона изнад Црног мора.

– Није било угрожавања НАТО ваздушног простора за разлику од недељу дана раније када је руски шпијунски авион накратко прешао границу Естоније. Међутим, оволико активности у једном дану веома је необична појава у односу на претходне године – рекао је портпарол пакта додајући да нема разлога за забринутост.

– Руси имају право да лете у међународним ваздушним просторима, али и даље ће бити у сенци наших авиона из предострожности да би се заштитио цивилни авио-саобраћај – додао је портпарол Алијансе.

(Блиц)