Прочитај ми чланак

ОТКРИВАМО Зашто је Русија заврнула гас Србији

0

ruski gas

Испорука гаса из Русије смањена је за 28 одсто.

Количине гаса су уз домаћу производњу и малим делом из резерви у Банатском Двору тренутно довољне за потребе потрошача у Србији.

Одлуку је, како “Блиц” сазнаје, донео председник Управног одбора “Гаспрома” Алексеј Милер.

Милер се око тога није консултовао са Владимиром Путином који је пре две недеље боравио у званичној посети Београду.

Одлука је донета пре седам дана и, како сазнајемо из извора блиских Влади Србије, образложена је гасном кризом и смањењем извозних контигената из Русије.

Незванично, завртање славине уследило је јер Александар Вучић није хтео да прихвати протокол који одређује ритам враћања дуга Србије од 200 милиона долара закључно са мартом наредне године.

Дуг, наиме, ни на који начин није оспорен, али је српска страна тражила повољније услове отплате.

“Блиц” сазнаје да је Гаспром смањио испоруку гаса Украјини, Пољској, Словачкој, Мађарској и БиХ, није познато каква је ситуација са Румунијом и Бугарском.

Антић: Проблем ће бити решен у наредних седам дана

Александар Антић, министар енергетике и рударства, каже за “Блиц” да су количине које сад стижу умањене за 28 одсто, али и да су оне уз домаћу производњу и малим делом из резерви у Банатском Двору тренутно довољне за потребе потрошача у Србији.

Антић очекује да ће проблем бити решен у наредних седам дана, у Москву ће отпутовати државна делегација и верује да ће се наћи решење повољно за обе стране.

Преговори ЕУ, Украјине и Русије окончани су синоћ договором који ће обезбедити несметан доток гаса у Европу ове зиме.

(Блиц)