• Почетна
  • СВЕТ
  • „Ништа од гаса док се Кијев и ЕУ не договоре око враћања дуга“
Прочитај ми чланак

„Ништа од гаса док се Кијев и ЕУ не договоре око враћања дуга“

0

gas-1

Руска делегација ће се вратити на преговоре у Бриселу о решавању гасног спора с Украјином тек када се власти у Кијеву и Европска комисија договоре о финансирању украјинског дуга, саопштио је руски гигант Гаспром.

„Европска комисија мора да постигне договор с Украјином како би се решио проблем финансирања“ дуга Кијева, изјавио је Франс пресу портпарол Гаспрома Сергеј Купријанов, додајући да наставак преговора, предвиђен за данас (30. октобар), „нема никаквог смисла“.

Лако ће Руси пустити гас ако се договоре како ће им вратити дуг

Извори блиски преговорима изјавили су раније да ће разговори о решавању спора око гаса бити настављени у Бриселу, пошто су касно синоћ завршени без постизања договора.

Руски министар енергетике Александар Новак изјавио је да преговори Москве и Кијева нису још завршени и да ће бити данас настављени и да све стране укључене у њих – Русија, Украјина и Европска комисија, припремају документе који требало да буду потписани на крају разговора.

Директор Гаспрома Алексеј Милер рекао је да Украјина и Европска комисија треба најпре да постигну договор о билатералном протоколу којим се пружају европске финансијске гаранције и тек потом да се наставе преговори Русије и Украјине.

„Преговори ће бити настављени тек када се Украјина и Европска комисија договоре о билатералном протоколу. Ако се не постигне тај договор, неће бити преговора и никакав документ неће бити потписан“, додао је директор Гаспрома.

Европи прети смрзавање

Европској унији је потребно сваке године 450 милијарди кубних метара гаса за потрошњу. ЕУ треба да увезе 300 милијарди, од којих 125 милијарди кубних метара гаса од руског гиганта Гаспрома, чији велики део пролази кроз украјинске гасне инсталације. Немачка, један од највећих купаца Гаспрома у ЕУ, добија гас преко гасовода Северни ток.

Да би се то постигло, Кијев треба да исплати 3,1 милијарду долара дуга Гаспрому, од којих две милијарде долара до краја октобра. Заузврат, Гаспром ће наставити испоруку гаса Украјини, обустављену у јуну. Преговори су блокирани због немогућности Украјине да увери Русију да може да плати доспеле дугове и да обезбеди готовину за плаћање нових испорука.

Европска комисија разматра захтев Кијева за додатни зајам од две милијарде евра, а Русија чека финансијске гаранције да обнови испоруке.

Beta