Прочитај ми чланак

БРУКА У ВАЉЕВУ: Јапански амбасадор дошао на време па чекао државног секретара пола сата!

0

masafumi-kuroki

Пуних пола сата је амбасадор Јапана Масафуми Куроки, чија је земља Србији донирала пет милиона евра за обнову последица мајских поплава, чекао у Ваљеву на долазак државног секретара Министарства пољопривреде и заштите животне средине Атиле Јухаса.

Он се на на кеју Колубаре, где је амбасадор озваничио јапанску донацију за санацију речних корита у шест градова, појавио усред Курокијеве конференције за новинаре.

Амбасадор Јапана се по протоколу тачно у секунд на време појавио у Ваљеву, где је заједно с директором Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марком Благојевићем говорио о јапанској донацији Србији.

Представника државе који је такође позван, међутим, није било али је домаћин скупа, ваљевски градоначелник Станко Терзић (СПС), инсистирао да амбасадор Јапана, Благојевић и новинари чекају Јухаса.

После 30 минута шетања у поплави разрушеним кејом Колубаре, конференција за новинаре је ипак почела, када се коначно појавио и државни секретар Министарства пољопривреде.

Други гаф ваљевски градоначелник је направио док је изјаве новинарима давао Марко Благојевић. Терзић је, ваљда револтиран тиме што су се медији усредсредили на Благојевића иако је Јухас чекао “на ред” за своју изјаву, у једном тренутку директора Канцеларије за обнову поплављених подручја прекинуо речима да “Јухас чека”.

Томе су се успротивили новинари, а неки од њих су одмах након разговора са Благојевићем напустили конференцију на отвореном и бојкотовали државног секретара који је каснио пола сата.

Три од пет милиона евра, колико је Влада Јапана обезбедила као помоћ Србији у обнови од последица поплава, биће искоришћено за санацију речних приобаља, насипа и корита у шест градова Србије. Ти послови, како је најавио амбасадор Јапана у Србији Масафуми Куроки, радиће се у Ваљеву, Крупњу, Лозници, Осечини, Чачку и Горњем Милановцу.

„Ово је почетак помоћи наше владе за обнову насипа, приобаља и корита. Радови ће почети убрзо, како би се што пре заштитили грађани у ових шест градова, као и шира подручја тих места. Урадили смо што смо могли, сада је на народу Србије да што брже спроведе пројекат санације“, рекао је јапански амбасадор.

У Ваљеву ће за комплетну санацију и враћању у првобитно стање корита Колубаре бити искоришћено 110 милиона динара, а радови ће се изводити у дужини од 840 метара кеја реке.

(Курир)