Прочитај ми чланак

БОРБА У СНС: Николићев син хтео да избаци Вучићеве људе

0

aleksandar-vucic-radomir-nikolic-1slava sns

Уместо да, као што је планирано, распусти одређене општинске одборе, Радомир Николић је покушао да искључи из странке функционере блиске Александру Вучићу.

– На седници Извршног одбора СНС у понедељак у 18 сати требало је да се расправља о распуштању двадесетак локалних одбора који имају лоше резултате, међутим, председник ИО Радомир Николић је то потпуно заобишао.

С друге стране, од 200 људи из странке који су имали дупле плаћене функције, на седници ИО на мети су се нашла двојица који важе за кадар Александра Вучића – то су Саша Мирковић, посланик и председник Скупштине града Зајечара, и Љубивоје Славковић, заменик градоначелника Ниша и члан Скупштине Привредног друштва “Југоисток”. Притом, бар петнаестак људи у странци није поднело оставку на неку од функција, али њих Николић није ни споменуо, иако су неки пуно плаћенији од ове двојице – каже извор близак Вучићу из врха СНС.

Они су поштеђени санкција

Да постоји још дуплих функционера, који се нису нашли на Николићевом удару, евидентно је и у самом нишком одбору СНС, где више функција имају Братимир Васиљевић и Адриана Анастасов.
Одговор нисмо добили ни од Богдана Лабана да ли се одрекао функције посланика у Скупштини АПВ или места директора ЈП “Електровојводина”.

Радомир Николић је јуче изјавио у медијима да су Мирковић и Славковић искључени из СНС. Међутим, испоставило се да они нису искључени, нити такву одлуку могу да донесу ИО и Николић, који само дају предлог.

– Неко очигледно није добро прочитао Статут СНС, јер члана Главног одбора не могу одстранити декретом на ИО. О томе ће одлучивати Скупштина и Главни одбор СНС и надам се да ћу тамо имати прилику да кажем оно што нисам могао на седници ИО, где ме нису ни позвали.

Још 8. септембра сам понудио оставку одборницима у Зајечару и једногласно су је одбили, чак и они из опозиције – каже Мирковић за “Блиц”, наводећи да су његова примања на обе функције 60.000 динара месечно.

Мирковић је одбио да коментарише наша сазнања о позадини “искључења”, уз напомену да ће “о унутарстраначким стварима причати на Главном одбору”. Славковић, с друге стране, не знајући да заправо није ни искључен, каже да ће “ићи и на суд ако треба, јер је одлука ИО неразумна и незаконита”.

– Увек сам поштовао закон, а зашто је ово спроведено баш на мени, не знам, осим да верујем да се не цени другачије мишљење, јер сам увек критиковао нешто што не сматрам да је добро. Нећу поднети оставку на место заменика градоначелника, али очекујем да будем разрешен. Чланство у скупштини “Југоистока” није функција, јер је реч о зависном друштву, по тумачењу Законодавног одбора Скупштине Србије и мишљењу Агенције за борбу против корупције – рекао је Славковић.

Радомир Николић није одговарао на позиве “Блица”.

ВУЧИЋ: Чланови СНС неће имати више државних функција

То су наше унутарстраначке ствари, решаваћемо их рекао је Вучић новинарима на прослави шесте годисњице СНС у Београду

Премијер Србије и председник Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је данас да ће се у тој партији поштовати одлука да њени цланови не могу имати више државних функција.

„То су наше унутарстраначке ствари, решаваћемо их“ рекао је Вучић новинарима на прослави шесте годисњице СНС-а у Београду.

Он је казао да челници свих других странака „које глуме да су у опозицији имају по десет функција а државни аутомобили им служе да се превезу 800 метара, успут их слупају и напусте место судара“.

Упитан колико чланова СНС има више државних функција, Вучић је одговорио да не зна јер се бави само државним питањима а не страначким и да „нема намеру да почне“.

(Блиц, Бета)