Прочитај ми чланак

РУСКА ПОДМОРНИЦА У ВОДАМА ШВЕДСКЕ, морнарица под узбуном (Видео)

0

ruska1

Шведске власти већ два дана испитују стране подводне активности у Стокхолмском архипелагу, што је подстакло спекулације да је реч о руској подморници. Руско министарство одбране то демантује.

Тензије између Русије и нордијских и балтичких држава због украјинске кризе су у порасту. Ситуација у Шведској све више подсећа на нови хладни рат. Авиони, бродови и око 200 војника укључени су у противобавештајну операцију због наводних иностраних подводних претњи, преноси „РТС“.

„Министарство одбране спроводи истрагу и сматрамо да су информације које смо прикупили поуздане. Зато сам као вођа операције одлучио да она буде интензивнија, са више бродова опремљених специјалним сонарима. Реч је о подручју стокхолмског архипелага. Ово је контролна операција, а циљ је да се утврди да ли је било иностраних подводних активности“, рекао је капетан шведске морнарице Јонас Викстром.

Медији у Шведској су спекулисали да се трага за руском подморницом на којој се, наводно, догодила несрећа и да је радио-сигналима упућен позив у помоћ. У време Хладног рата, шведска војска је редовно организовала потраге за совјетским подморницама у својим водама, а 1981. је 11 дана трајао дипломатски спор због једне совјетске подморнице с нуклеарним оружјем.

Становници Стохолма кажу да нису забринути због већег присуства војних бродова.

„Треба да покажемо снагу ако ту има нечег чега не би требало да буде“, сматра један од становника Стокхолма.

Из Москве негирају било какву умешаност. Руско министарство одбране саопштава да руске подморнице и бродови спроводе своје задатке у светским океанима по плану и да нема никаквих ванредних ситуација нити инцидената. Прошлог месеца, Шведска је тврдила да су два руска војна авиона ушла у њен ваздушни простор, због чега је амбасадору Русије у Стокхолму упућен протест.

Руска армија ће добити девет нових савремених сателита везе

Девет нових савремених сателита везе са повећаном брзином предаје података имаћемо у својој орбиталној групацији до 2020. године – саопштио је начелним Главне управе за везе Оружаних снага Русије генерал Халил Арсланов.

Према његовим речима, „пропусна” моћ руских сателита везе биће, захваљујући томе, повећана четири пута, а брзина подигнута до 8 Мбит/с. У неким сегментима и до 100 Мбит/с.

Истовремено ће у руске јединице стизати „станице за сателитске везе” са побољшаним свим софтверским и техничко-тактичким карактеристикама.

А почела је и модернизација постојећих система сателитских веза.

(Вечерње новости, Факти)