• Почетна
  • СВЕТ
  • ПОЉСКА: Русији укинути санкције тек кад – врати Крим
Прочитај ми чланак

ПОЉСКА: Русији укинути санкције тек кад – врати Крим

0

912103

ПРЕДСЕДНИК Пољске Броњислав Коморовски оценио је да санкције које је против Русије увео Запад имају ограничене али позитивне ефекте пошто су спречиле да Русија завлада целим истоком Украјине као и да је и даље на снази услов да Запад укине санкције – враћање Крима Украјини.

„Тако то види цео западни свет. Данас видимо да санкције доносе ограничене али позитивне ефекте. Политика санкција је ојачала отпор Украјинаца. Русији није пошла за руком замисао да завлада целим истоком Украјине. Успели су у Донбасу али у Харкову, Одеси и многим другим местима нису. Битно је очувамо јединствени став ЕУ који у предстојећим данима може да буде изложен проби“, казао је Коморовски у интервјуу који објављује данашња Жечпосполита.

Пољски председник истакао је у интервјуу пољском листу да Варшава не би требало да дозволи да у NATO и ЕУ преовлада уверење да је борба са фанатачним исламским тероризмом оличеним у Исламској држави важнија од претњи источном крилу NATO.

„Морамо да се јако трудимо да Пољска не прихвати тај начин размишљања да проблем Исламске државе смањује ранг проблема безбедности на источном крилу NATO, ранг безбедности нашег региона. Бринимо о томе шта је најважније за нас, дакле о проблему безбедности на Истоку. Важна су оба правца. Једино ако сад не закључимо да прети апокалиптични сукоб ислама са Западом. Лично у то не верујем“, казао је Коморовски.

Бета