Прочитај ми чланак

РАДИКАЛИЗАЦИЈА ПРОТЕСТА: Студенти заузели Филозофски факултет!

0

studenti protest 9

Пар стотина академаца блокирало је вечерас Филозофски факултет у Београду.

Студенти тврде да неће напустити зграду све док Управа не испуни њихове захтеве: смањи цену пријављивања испита, врати једногодишње буџетско финансирање апсолвената.

Такође, један од захтева студената је да Управа дозволи студентима који су Факултет уписали 2006. године студије заврше по програму који су уписали.

Иначе,  студенти су најавили да ће у Београду одржати велики протест за 15. октобар, само дан пре доласка у Србију,руског председника Владимира Путина.

На протесту, према најавама, треба да у српску престоницу стигну и студенти из осталих српских универзитетских центара.

Двери: Студенти су у праву

Покрет ДВЕРИ пружа безрезервну подршку српским студентима и сматра да је једино решење прихватање СВИХ оправданих захтева студената.

Покрет ДВЕРИ се придружује оштрој критици „болоњског система на српски начин“ који урушава високо школство у нашој земљи. Пружамо подршку студентским захтевима везаним за режим студија и положај „болоњаца“. Захтевамо да се, што је пре могуће, отвори јавна расправа о новом Закону, како би се ова област уредила на одговарајући начин.

Сматрамо да је највећи проблем високог школства непостојање јасног циља, што доводи до тога да се Закон о високом школству мења сваке године. Студенти уписујући студије не знају шта их чека на крају. С једне стране, студентима уписаним 2006. год. се онемогућује да заврше студије по уписаном програму, а студентима уписаним 2010. и 2011. год. да користе додатну буџетску годину, док, с друге стране, старим студентима, који већ студирају 10 и више година, се омогућује да без икаквих услова своје студије развлаче у недоглед. Такође, потпуно је невероватно да се студентима укида један испитни рок, а и даље захтева 48 бодова за задржавање буџетског статуса. Ако је интерес да студије буду ефикасније, зашто би се смањивао број испитних рокова? Захтеви студената су у потпуности легални и легитимни, будући да они најбоље осећају хаотичност у којој се високо школство у Србији налази.

Једно од невероватних решења новог Закона је и увођење мастер струковних студија. Тако ћемо добијати и мастере ван факултета, што само повећава збрку звања која тренутно постоји. Можемо очекивари да у догледно време Србија буде прва земља на свету која ће увести и докторат из струковних студија.

Такође, остаје велика дилема зашто је министар Вербић одустао од обећања да ће Комисија за акредитацију једина одлучивати о акредитацији високошколских установа. Задржавање Националног савета за високо образовање као другостепеног органа оставља могућност за све неправилности које су се и до сада дешавале у вези са акредитацијом.
 
Стога:

Покрет ДВЕРИ пружа безрезервну подршку српским студентима и сматра да је једино решење прихватање СВИХ оправданих захтева студената.

Покрет ДВЕРИ позива Министарство просвете да што хитније отвори јавну расправу о новом Закону који би област високог школства уредио на одговарајући начин, како би се зауставио хаос у коме се налази високо школство у Србији.

(РТС, Србин.инфо)