Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА ВЕСТИ 01.10.14′: Проруски војници убили 6 и ранили 43 украјинска војника (Мапа)

0

Поред званичног примирја, у Доњецку се даље гине. Украјинска војска је погодила гранатом минибус на једној станици. Погинуло је осам људи а многи пролазници су рањени. Касније се регионална влада обратила саопштењем у којем се наводи да има укупно 10 жртава гранатирања.

Реч је о највећем броју погинулих цивила у једном дану од 5. септембра, када је на снагу ступило примирје.

 

Кликни на мапу

Кликни на мапу

РАТНИ ИЗВЕШТАЈ ЗА 30.09/01.10.14′

Непријатељ је од јутрос отварао артиљеријску ватру и по деловима Луганска, Веселе Горе и Стаханова.

Војска Новорусије је узвратила на све нападе. Само у околини Дебаљцева, према признању команданта украјинског батаљона „Отаџбина“, ова јединица „казнене експедиције“ имала је 6 мртвих и 43 рањена.

Настављају се борбе у околини Доњецког аеродрома. Након што је Војска Новорусије заузела нови терминал, украјинске снаге покушавају да одрже положаје у добро утврђеним зградама које су служиле као упоришта противваздушне одбране.

Процењује се да је током претходних дана НАТО-кијевска хунта у околину аеродрома довукла око 2.500 војника, међу којима су и пољски најамници из специјалног одреда „Гром“. Обе стране имају велике губитке. Упркос томе, Војска Новорусије постепено напредује.

Желећи да се освети за све веће губитке на Доњецком аеродрому, непријатељ је током ноћи гађао стамбене четврти Доњецка. Војска Новорусије је жестоко узвратила.

Размена артиљеријске ватре учестала је у области града Дебаљцево, као и у Красноговорки и Авдејевки.

УКРАЈИНСКИ ФАШИСТИ ПОСТАЈУ ПОЛИЦАЈЦИ

Mинистар украјинске полиције Арсен Аваков намерава да попуни редове полиције борцима добровољачких батаљона „Ајдар“ и „Донбас“ који су се прославили тиме што су гађали и рушили стамбене зграде и куће па су директни кривци за смрт многих невиних људи.

Аваков се залаже да се из полиције избаце сви они који нису били спремни да ратују против побуњеника, а на њихово место би узео оне који су били у добровољачким одредима лојалним Кијеву.

Аваков сматра и да треба да се промени назив милиција у полиција јер је „милиција“ остатак совјетске епохе, а „полиција“ је професионални државни орган који треба да обезбеди поредак и избегава кажњеничке операције.

ruska deca ukrajina

Уз звуке звона и експлозија, почела школска година у Донбасу

Првог дана школске године у Доњецку на школу је пао пројектил. У Доњецу, на истоку Украјине, свечано је почела нова школска година, традиционалним постројавањем ученика. Без обзира на почетак школске године, у граду се јутрос чула артиљеријска паљба.

Пројектили су пали, између осталог на школу и станицу јавног превоза. У школи су погинуле две особе, а међу њима нису деца.

ЗАХАРЧЕНКО: Нећемо Кијеву за доњецки аеродром дати ништа – о томе не преговарам

Кијевска хунта се помирила – макар и привремено – са губитком Доњецке области, али тајкуна Сергеја Таруту и даље држи као њеног губернатора. И, управо је Тарута – дакле, не случајно – објавио: да Петар Порошенко и Арсениј Јацењук планирају да аеродром Доњецка замене за неке територије.

Тарута се огласио у моменту када армија ДНР контролише 80-90 одсто територије аеродрома и при том рекао:

„Преговори о трампи се већ воде. На жалост, не разговара се о замени аеродрома за Новоазовск. Он ће засад остати по окупацијом. Предмет размене биће друге територије које су сасвим близу Доњецку. Реч је о великом простору“ – открио је Тарута.

На ово је одмах одреаговао премијер ДНР Александар Захарченко, подвукавши: „Ја ни сам киме не преговорам о замени дела аеродрома који контролишу украјинске снаге за неке друге територије. Не знам са киме преговара Тарута. Уосталом, ми већ контролишемо 90 одсто доњецког аеродрома“.

Захарченко је истовремено саопштио да Доњецка Република неће уводити своју посебну валуту.

„ДНР ће бити мултивалутна зона. Код нас ће у слободном оптицају бити и украјинска гривна и руска рубља“ – саопштио је премијер ДНР.

Народна војска у акцији чишћења аеродрома у Доњецку

Савет федерације предлаже међународну истрагу догађаја на југоистоку Украјине

Савет Федерације предложиће МСП РФ да покрене иницијативу за спровођење међународне истраге догађаја у Украјини, рекао је на седници СФ члан комитета за међунродне послове Игор Морозов.

„Неопходна је непристрасност, објективна међународна истрага догађаја на југоистоку Украјине, између осталог, откривених масовних гробница, изјавио је Морозов и позвао да се у ову акцију укључи ОЕБС, високи комесаријат УН за људска права, Савет Европе и друге организације

Украјина обећала истрагу свих случајева масовних гробница

Сви случајеви масовних гробница ће бити истражени, чим украјинске власти добију приступ до тих места, изјавио је званични представник украјинског МСП Јевгениј Перебијнис.

Према његовим речима, истрага мора бити објективна, прозрачна и непристрасна.

Устаници су 23. септембра код Доњецка пронашли неколико масовних гробница. Према речима мештана, то су цивилна лица, које су убили припадници украјинске армије. Устаници сматрају да су цивиле убили борци Националне гарде Украјине.

Дејство артиљерије Народне војске по аеродрому у Доњецку

У ПС СЕ дејства Националне гарде назвали „ратним злочином“

Дејства Националне гарде Украјине на југоистоку земље се могу сврстати под појам „ратни злочини“, изјавио је потпредседник фракције уједињене левице, посланик молдавске делегације у ПС СЕ Григориј Петренко.

Према његовим речима, на територији Донбаса се муче људи. Посланик је рекао да је недавно боравио у рејону конфликта и све фотографисао. Он намерава да фотографије ове седмице преда руководству ПС СЕ и Савету Европе.

Устаници су код Доњецка пронашли неколико масовних гробница, где су, према речима мештана, сахрањени цивили које је убила украјинска армија.

Закон о лустрацији није у складу са Уставом Украјине

Закон о лустрацији није у складу са Уставом Украјине и захтевима међународног законодавства, изјавио је државни тужилац Украјине Виталиј Јарема.

Врховна рада је прошле седмице, у трећем покушају, усвојила Закон о лустрацији власти. Закон предвиђа спровођење специјалних провера приликом решавања питања о могућности именовања лица на неку дужност у органима власти. Под закон потпада више од милион грађана.

Јарена није искључује могућност да би усвајање овог закона отворило много тужби, укључујући и Европски суд за људска права.

radijacija d
Припрема за катастрофу? Украјина прелази на америчко нуклеарно гориво

Украјина је одобрила испоруку нуклеарног горива америчке компаније Westinghouse за потребе својих НЕ. Експерти упозоравају да ће то угрозити безбедност електрана. Једно трагично искуство већ постоји.

Гориво за НЕ – било које, само не руско!

Кијев је и овде спреман за алтернативу, не мислећи о последицама.  Кажу да је модернизовано, специјално адаптирано за локалне електране совјетског и руског типа. Не би требало да буде никаквих негативних последица, „све ће бити ОК“, смирују амерички стручњаци.

Обећања су свежа, али име се тешко може веровати. Јапанцима су, такође, говорили да ће НЕ Фукупима бити најсавременија, најбезбеднија, и да за њу никаква катаклизма неће бити страшна. Ипак, како је пракса показала, пре него што се поверује на реч америчким експертима, боље је сто пута размислити. Јапанци ни дан данас нису санирали последице њихових прорачуна. Довољно је на било ком претраживачу укуцати реч „Фукушима“ и одмах ћете видети целокупну слику свих проблема који још увек нису решени.

Или, други пример – Чешка. Тамо су, такође, покушавали да руско гориво замене америчким. Управо је Westinghouse покушавао да наговори Праг да почне да користи њихову продукцију. Ипак, после целог низа техничких проблема Чешка је била приморана да се одрекне услуга америчке компаније. И, то је исправна одлука! Коме је потребна опасност да се све живо зарази радијацијом? Никоме!

Брисел је већ изразио Кијеву своју забринутост тим поводом. Јер, нико не може да гарантује 100% безбедност тог подухвата. Експерименти су, наравно, добра ствар. Али, када процес стане на индустријски колосек, неће бити времена да се грешке исправе.

(Глас русије, Восток, Доњецка народна република, Агенције)