Прочитај ми чланак

АНОНИМУСИ, А НЕ ДРЖАВА, открили осниваче групе „Армија Републике Санџак“

0

sandzak armija

Фејсбук страница „Армија Републике Санџак“ угашена је након интервенције Анонимуса Србије, а избрисани су и профили њених администратора, Џ.А. и Ш.Х., сазнаје Данас. Припадници Анонимуса лоцирали су неке фундаменталистичке странице на популарној друштвеној мрежи и потом тражили од администратора Фејсбука да их уклони због ширења мржње, што су они и учинили.

Обојица администратора спорних група су на насловним фотографијама својих фб профила имали слику наоружаних муџахедина. Џ.А. (име познато редакцији) испод фотографије је написао „Погинути чиста срца, без гријеха једнога. То је жеља муџахида, војника Аллахова“. Његове ставове са позивом на наоружање подржао је велики број људи, још у јуну.

Након недавног дефилеа момака у зеленим униформама, на манифестацији „Поход на Хаџет“ у Новом Пазару, на страницу Џ.А. јавио се и следбеник четничког покрета, најављујући да ће припадници овог покрета доћи у Нови Пазар. Уследио је „оштар“ обрачун у виртуелном простору, након чега је отворено више страница са екстремистичким и милитарним садржајем: „Армија Републике Санџак“ са слоганом „Пазар, Санџак, никад Србија“ и „Санџак Република“, које су имали више од 7.000 присталица. Међу постовима угашених страница било је и позива да се сваки појединац што боље наоружа. Анонимуси су дошли до информација да су администратори наведених страница у контакту са навијачима ФК Нови Пазар, те сматрају да би и на те везе требало обратити пажњу.

Анонимуси против „Исламске државе“

Организација Анонимус је на глобалном нивоу покренула операцију против терористичке организације ИДИЛ која је прогласила „Исламску државу“.
Српски огранак Анонимуса придружио се акцији, усмеривши борбу на локалне проблеме који су, како наводе, у последње време почели да се радикализују.

Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић рекао је да је одмах по сазнању да такве странице постоје, формирао предмет и тражио од МУП-а да прикупи све податке. Међутим, нема информација да ли је полиција ушла у траг оснивачима фејсбук страница са екстремистичким садржајем.

Оне су угашене тек претходне ноћи, на интервенцију Анонимуса Србије. Ова организација је сачувала податке о администраторима, коментаре и фотографије са сада већ угашених страница. На некима од њих су и деца средњошколског узраста, која позирају са заставом џихада и дигнутим прстом у знак претње.

Дарко Трифуновић са Факултета безбедности оцењује за Данас да је ситуација измакла контроли, јер се верска индоктринација и исламска радикализација спроводи и над децом.

– Овде треба имати у виду да су те странице и фундаменталистички ставови усмерени према самим муслиманима, а не према другим грађанима Србије. Наиме, екстремисти желе да индоктринирају децу исламске вероисповести од малих ногу. И већина муслимана из Санџака их се боји, посебно што изостаје реакција државних органа Србије, упозорава Трифуновић. Он додаје да су то све наша деца и да их треба заштитити од екстремиста и оваквих опасних манипулација.

– Поставља се питање шта раде наше службе безбедности? Ко је одговоран ако било ко од младих људи сутра оде и изгуби живот у Сирији или Ираку? Сведоци смо ескалације екстремизма, а држава не чини ништа да то спречи, категоричан је Трифуновић. Као пример он наводи и све већу подршку четничкој идеологији међу младима у Србији.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић каже за Данас да је последње време да држава реагује, јер међу младима расте екстремизам свих врста.

– Реакција државе је блага – од Кучајских планина, где су зилоти учили децу да пуцају, преко учешћа четника у кризи у Украјини, до униформисаних младих људи који парадирају Новим Пазаром. Изостала је реакција надлежних, и последње што имамо су сајтови са позивима да се организује армија Санџака – упозорава Омеровић. Он додаје да се таквим стварима мора стати на пут „јер сви знамо да на овим просторима мало треба да се запали фитиљ“, а овакве акције нису нимало безазлене.

Хитну реакцију надлежних тражиле су и невладине организације. НВО Урбан ин је упозорио да овакве појаве треба озбиљно схватити. Сеад Биберовић из ове организације је рекао да је „у Санџаку на делу изградња једне посебно дириговане свести младих људи“.

(Данас.рс)