Прочитај ми чланак

ДСС: Зашто Влада Србије обучава српске војнике како би били НАТО војници? (Видео)

0

dss demokratska stranka srbije_660x330

Нa дaнaшњoj конфeрeнциjи зa нoвинaрe Демократске странке Србије присутнима сe oбрaтиo Maркo Mилутинoвић члaн прeдсeдништвa ДСС. Господин Mилутинoвић je укaзao нa три актулене теме у прoтeклoj сeдмици.

Кao првио можемо указати на пoнaшaњe министaркe Кoри Удoвички, кoja ниje у пoтпунoсти упoзнaтa сa нaчинoм нa кojи сe спрoвoди зaкoн o oдрeђивaњу мaксимaлнoг брoja зaпoслeних у oкaлнoj aдминистрaциjи. И aкo je рeч o вишe зaкoнa мoрa сe истaћи дa je овим законима су јасно прописани коефицијенти броја запослених у локалним самоуправама према броју становника, утврђена је забрана заснивања радног односа са новим лицима ради попуњавања слободних радних места до краја 2015. године и ограничен је број запослених на одређено време, по уговору о делу и другим основама на 10 одсто укупног броја запослених.

Министарки Удовички зато није сметало да се 18 јула састане са абасадором САД у Србији на којем је предстаљала циљеве свога министарства и законска решења која ће се упутити на јавну расправу.

Потпредседница Владе и министарка Кори Удовички, показујући да не зна чак ни за само постојање ових закона и сопствених обавеза, јавно је исказала апсолутну нестручност, неодговорност и недостојност обављања функције министра.

ДСС је врло забринут на све чешће изјаве званичника Војске Србије и Владе о „Борбеној спремности јединица Војске Србије да могу да учествују у оквиру НАТО снага за брзи одговор. И то би била наша друга тема“ рекао је он.

Ова Изјава пуковника Радовановића је дата у бази „Југ“, током војне вежбе „Штит 4″, којој су присуствовали медији и војни аташеи 25 земаља.

Да ли треба подсетити да скала мисија НАТО снага за брзи одговор (NATO Response Force, NRS) обухвата операције од неборбених евакуација и хуманитарних мисија, до операција ембарга и борбених мисија, увек по одлуци и под командом Врховне команде НАТО.

Пре само седам дана донета је одлука да се формира нова јединица НАТО снага за брзи одговор, која ће бити „ударна песница“ Алијансе. По генералном секретару НАТО Андерс Фог Расмусену то је одговор на промењену безбедносну ситуацију и „претњу Русије балтичким чланицама НАТО и на све затегнутије односе са Москвом због кризе у Украјини“.

„Дакле и данас као и за време предходне власти део Војске Србије се већ четири године обучава по стандардима и процедури НАТО, а све у циљу учестовња у НАТО интервенцијама“ рекао је Милутиновић

И на крају не мање битна тема је да већ две недеље нема Владиног предлога о смањену плата и пензија које су медији најављивали.

„Још једном, ДСС је против линеарног смањења зарада запослених у просвети, здравству, култури, правосуђу, полицији, војсци,..“ истакао је Милутиновић

Ако погледамо на најављену девалвацију динара у износу од 5-10% која ће неминовно довести до инфлације и раста цена, а које ће се одразити на стандард грађана.

Да ли треба да подсетимо да су пензије од прошле године замрзнуте, а док је инфлација у 2013 години била 4% чиме су и пензије реално пале, а сад влада хоће још да их смањи.

Ако се узме не мало повећање намета предузетницима што је условило смањење производње и затварање малих предузећа која нису могли да измире доспеле обавезе.

Нисмо чак ни искористили шансу због притисака ЕУ да повећамо извоз у Русију и бар мало побољшамо своју привредну ситуацију, последице овог акта ће бити тешке.

И на крају два питања за владу:

Када ће се Влада огласити поводом параде у Новом Пазару и јачања радикалног исламизма? И друго питање је када ће бити скинута спомен плоча Аћиф Ефендије, ратног злочинца и фашисте?