Прочитај ми чланак

НЕВЕРОВАТНО! Бујица муља застрашујућом брзином носила кола и дрвеће као чачкалице! (Видео)

0

Поплаве су у Текији однеле мостове, нанеле муљ, почупале дрвеће. У насељу нема воде, струје, ни мобилног сигнала. Погинула је једна особа, док се три воде као нестале. Како је изгледала та бујица погледајте у снимку екипе „Блица“.

Из Текије и околних села општине Кладово бродовима и хеликоптерима евакуисано је око 500 људи до којих је било скоро немогуће прићи копненим путевима. Мештани Текије почелу су и самоиницијативно да се евакуишу, након што је брдо изнад места почело да клизи и да се приближава насељу. Једна особа је страдала у поплавама, док се три воде као нестале.
Кликни за увећање (+)

Последице невремена у Текији су веома озбиљне. Бујице су однеле мостове, нанеле муљ и почупале дрвеће. Дописник Блица јавља да у насељу нема воде, струје, ни мобилног сигнала.

Деведесет посто стамбених зграда затрпано је блатом и стаблима које је нанела бујица. На брду изнад Текије и даље ради јако клизиште које ствара додатне проблеме посебно мештанима који синоћ нису желели да се евакуишу.

Poplava-Kladovo-07-1609-201_620x0

19:46 – МАРИЋ: НЕМА ИНДИЦИЈА ДА ЈЕ НЕКО НЕСТАО

Начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Предраг Марић рекао је да у околини Кладова које је погођено природним непогодама, за сада “нема ни позитивних ни негативних индиција да има несталих“.

„Има лица за којима се трага, али још нема ни позитивних ни негативних индиција да су они нестали. Видећемо шта ће бити у року од 48 сати, можда се појаве“, рекао је Марић Тањугу.

Он је додао да је сличних ситуација било и приликом мајских поплава у Обреновцу, па су неке особе за које се сумњало да су нестале, накнадно појавиле.

Око 500 људи је евакуисано из околине Кладова. Поједини медији објавили су незваничне информацицје да се три особе воде као нестале.

18:42 – ХЕЛИКОПТЕРИ ЕВАКУИСАЛИ ВИШЕ ОД 50 ЉУДИ, КАО И ТРУДНИЦУ

Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова до данас је евакуисала више од 50 људи из поплавом угрожених подручја, међу којима и једну трудницу из места Каменица, саопштено је из МУП-а.

Та елитна јединица допремила је угроженом становништу у борском округу и више тона хране и воде.

17:40 – ТЕКИЈА ОДСЕЧЕНА, МЕШТАНИ НЕ ПАМТЕ ТАКВУ КАТАСТРОФУ

Место Текија, удаљено више од 25 километара од Кладова, и данас око 16 сати било је одсечено због клизишта од тог града, а последице, како мештани кажу никад пре запамћене природне катастрофе, видљиве су на сваком кораку.

Улице те варошице пуне су блата, камења, изломљених грана дрвећа, пањева, као и воде која се и даље слива са падина оближњег брда.

Део пута од Текија ка Кладову буквално је пресечен због огромног клизишта које уз помоћ тешке механизације – неколико великих камиона и багера – надлежни покушавају да рашчисте.

15:53 – „ЂЕРДАП 2“ ПРОРАДИЋЕ ЗА 4-5 ДАНА

Производња електричне енергије у Ђердапу 2, где су велике падавине оштетиле пет агрегата, требало би да буде нормализована за четири до пет дана, изјавио је данас директор Дирекције за произовдњу енергије ЕПС – а Зоран Божовић.

„У Ђердапу 2 има 10 агрегата са српске и 10 са румунске стране и од наших 10 агрегата три су имала застој због велике количине грања и муља који је пропуштен са Ђердапа 1 и то са румунске стране“, рекао је Божовић Тањугу.

Према његовим речима, тај муљ је оштетио усисне решетке на Ђердапу 2 и заглавили су се ти отпадни материјали, па су три агрегата (А4, А5 и А6) морала да буду искључена и сада се обавља њихова ревизија како би се оспособили за погон.

15:42 – МУП: ПРИОРИТЕТ ГРАЂАНИ, СИТУАЦИЈА СЕ ПРАТИ НЕПРЕКИДНО

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одржао је данас састанак ужег оперативног тима за ванредне ситуације, са којег је поручено да се ситуација на терену прати непрекидно, да се редовно издају упутства за евакуацију, као и да има довољно људи и опреме за пружање помоћи.

Стефановић је, на састанку са представницима ресорних министарстава и јавних предузећа, поручио да су приоритет угрожени грађани и захтевао да буде обезбеђено све што је неопходно, у виду хране, воде, средстава за хигијену.

Незапамћена временска непогода, која је погодила кладовску и неготинску општину нанела је велику штету хидроелектранама Ђердап 1 и Ђердап 2, указује се данас у саопштењу Електропривреде Србије (ЕПС), која напомиње да запослени у обе хидроелектране чине огромне напоре у борби са бујицама и великом количином воде, која руши све пред собом.

kladovo-tekija-02-Вода надомак Хидроелектране Ђердап

Хидроелектрана „Ђердап 2“ ради отежано због временских непогода које су погодиле кладовску и неготинску општину, саопштила је данас Електропривреда Србије.

Како је наведено, два агрегата „Ђердапа 2“ који се налазе у додатној електрани, ван погона су због тога што су вода и муљ са околних брда делимично продрли у тај део електране.

„Захваљујући ефикасним мерама запослени су спречили већу катастрофу и теже последице, јер је у једном тренутку претило да дође до потпуног заустављања свих постројења и агрегата. У току ноћи рађена су испитивања и очекује се да ће током дана једна од искључених агрегата поново бити укључен на мрежу“, саопштио је ЕПС.

Додаје се да су три агрегата хидроелектране „Ђердап 2“ заустављена због великог наноса траве, бамбуса и дрва. Производња електричне енергије у „Ђердапу 2“ је у протекла 24 сата мања за око 30 одсто.

Уместо планираних 3,1 милион, произведено је 2,062 милиона киловат-часова. Због прекида саобраћаја и немогућности доласка радника на посао продужен је рад запослених који су већ у електрани.

У хидроелектрани „Ђердап 1“ река Косовица тешко је оштетила постројење за снабдевање пијаћом водом, које ће, према првим проценама, морати да се руши и цео објекат да се изнова гради.

Бујица је потпуно однела прилазни пут у дужини од око 100 метара и до тог постројења се може стићи само хеликоптером, навео је ЕПС и истакао да је, и поред свих недаћа, највећа електрана на Дунаву јуче пребацила план производње и уместо 21 милион киловат-сати произвела је 21,176 милиона киловат-часова.

Бујица и муљ затрпао путеве

Честе кише и обилне падавине у великој мери отежавају саобраћај, а на појединим деоницама саобраћај је у прекиду.

Горска служба спасавања Србије (ГС С) саопштила је да њене екипе из Зајечара и Бољевца од синоћ учествују у пружању помоћи и евакуисању становништва Текије, угроженог бујичним водама и блатом.

Како се наводи у саопштењу, спасиоци ГС С-а су на позив Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије учествовали у евакуисању становништва Текије које је трајало током претходне ноћи.

– Додатне екипе ГС С-а Србије тренутно су у приправности, спремне да се одазову на позив за помоћ у сваком делу земље“, додаје се у саопштењу.

Ванредна ситуација због поплава изазваних обилним падавинама, проглашена је у понедељак на територији општина Кладово, Неготин и Мајданпек.

Вода је продрла у помоћни део Хидроелектране „Ђердап Два“ и тиме угрозила њен рад, каже за РТС председник општине Неготин Јован Миловановић.

Љиљана Милицановић, тех, директор „Ђердапа два“ потврдила за РТС да је вода са околних брда продрла у халу додатне електране и да је заустављен рад агрегата 9 и 10.

У међувремену је направљена барикада, па је спречен даљи доток воде. Хала се санира од последица плављења.

tekija-3

Иначе, заустављени су и агрегати 4, 5 и 6 зато што се на улазним решеткама наталожило много отпада који плови Дунавом.

Стравични одрони у Текији, Фото: Смиљак Јурашовић

До сада евакуисано око 370 особа са подручја општине Кладово, међу њима и мајка са једноипомесечном бебом. Из села Подвршка евакуисано 65 особа, а из Близине две особе, саопштио МУП.

Угрожен „Ђердап два“

Једна жена је погинула у поплави у Текији, јавила је раније Регионална ТВ Бор.

Кладово је од понедељка сасвим изоловано, јер су бујице са планине Мироч срушиле два моста на путу за Неготин, а оштећена је и Ђердапска магистрала код Текије.

Бујица у Кладову:

Марић: Најтежа ситуација у Грабовици код Кладова

selo-boljetinСело Бољетин

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић изјавио је данас да је у Текији, које је последњих дана угрожно услед велике количине падавина, ситуација мирна, а да је тренутно најтежа ситуација у селу Грабовица код Кладова.

Марић је, гостујући у јутарњем дневнику Радиотелевизије Србије, објаснио да је синоћ

Потребне бране и насипи

Марић је, говорећи о искуству из мајских поплава, изразио забринутост због фрекфенције тих догађаја у Србији, поручивши да је потребно много више да се улаже њихову у првенцију.

„Бране и насипи морају да се раде. Када имате поплавни талас као у мају, морате да поправљате насипе, да их доведете у функционално стање. То је оно што се ради и што мора да се ради“, закључио је Марић.

део снага из Текије пребачен у село Грабовица због раста водостаја.

„Јутрос је мирна ситуација у Текији и један део снага смо оданде повукли. Ноћас нас је забрињавало село Грабовица, које има око 800 становника, где је почео да се диже ниво водостаја. Не можете да пресечете насип, јер је с друге стране Дунав“, рекао је Марић.

Како је истакао у том селу, где су за сада евакуисана два домаћинства, вода је тренутно у стагнацијији.

„Очекујемо да стигне 21 пумпа у село. Када их будемо укључили, очекујемо да полако идемо у смиривање ситуације у контексту пада водостаја“, рекао је Марић додавши да је сада веома важно ангажовати механизацију на отклањању последица поплава.

Марић је похвалио руководство општине Кладово на организацији и реаговању приликом поплава, додавши да оне нису могле да се спрече јер нико није могао да предвиди толику количину падавина.

Неготин угрожен, вода продире у куће и здравствени центар

У Неготину расте водостај реке, у појединим општинама вода продире у куће а угрожен је и здравствени центар.

Поплављене су просторије техничке службе у целини: котларница, вешерај, столарска, електро и машинска радионица, магацин техничке робе и папира, архива као и пратеће просторије наведене службе … Вода је на појединим местима била и преко 50 цм.

Причињена је велика материјална штета и доведен у питање рад вешераја и котларнице.

negotin-poplava-zdravstveni-centar

Радници техничке службе су непрестано у болници, изузетним залагањем и уз техничку подршку ЈКП „Бадњево“ уклањају последице ове временске непогоде.

У селу Мокрање излила се Сиколска река, а вода је почела да улази у дворишта и подруме.

Киша и даље пада, а ово је трећа поплава која је задесила у скорије време ово мало село удаљено десетак километара од Неготина.

(Блиц)