• Почетна
  • СВЕТ
  • ММФ: Украјина пропада, потребне милијарде долара помоћи
Прочитај ми чланак

ММФ: Украјина пропада, потребне милијарде долара помоћи

0

imf ukraine

ЛОНДОН/ВАШИНГТОН – Украјини ће по свој прилици бити потребне милијарде долара додатне помоћи уколико сукоби на истоку земље потрају и идуће године, упозорио је данас Међународни монетарни фонд, додајући да ће само за покривање недостатака у резервама централне банке бити потребно 19 милијарди долара до краја 2015.

Чак и уколико сукоби буду ублажени у наредним месецима, економија Украјине ће потонути 6,5 одсто ове године, уз минималан раст идуће, наводи ММФ. Аналитичари, међутим, верују да ће штета нанета украјинској привреди бити знатно већа, наводи америчка агенција АП.

„Окончање конфликта није на видику, па је готово немогуће правити прогнозе. Овогодишња рецесија биће дубока, можда и до минус осам одсто, и неће доћи до привредног опоравка идуће године”, сматра председник одељења за истраживање тржишта у успону лондонске банке Стандард Чартерд Тимоти Еш.

ММФ, који је Украјини у марту одобрио програм помоћи вредан 17 милијарди долара, наводи да економији те земље, поред сукоба, прете ризици и у виду нерешеног спора са Русијом око цене гаса и дуговања за раније испоруке гаса.

У замену за новац из пакета помоћи, Украјина мора да смањи јавну потрошњу и прође кроз болне реформе, што је тежак задатак за било коју владу, чак и ону која није у рату. Одрживост програма помоћи ММФ-а Украјини зависиће од развоја ситуације у наредних неколико месеци. Уколико борбе не престану, биће потребна нова стратегија, која би укључивала знатно већу финансијску помоћ, процењује ММФ.

(Танјуг)