Прочитај ми чланак

Двери: Време је за осамостаљење Републике Српске и присаједињење Србији

0
sablon-Dveri

У светлу новонасталих геополитичких околности, историјских права и националних интереса српског народа, Покрет Двери покреће јавну расправу на тему да ли је време да се постави питање независности Републике Српске од Босне и Херцеговине, њеног осамостаљења и присаједињења Србији.

Босна и Херцеговина је вештачка и нефункционална држава која нема будућност. Због свог вековног страдања и непоклека, српски народ са западне стране Дрине заслужује своју самосталну државност и много јачи степен везаности и уједињења са Матицом Србијом.

Наступајући парламентарни избори у Републици Српској идеална су прилика да се сви политички актери изјасне на ову тему, а и у Србији би требало покренути јавну расправу и тражити мишљење свих релевантних државних и друштвених фактора: од Председника, преко Владе и Скупштине Србије, до свих других политичких и друштвених организација, САНУ и СПЦ.

Српски народ и његови прваци не могу више стајати са стране и гледати како их историјски догађаји престижу. Историјска кашњења у политичким реакцијама наших интелектуалних и политичких елита у 20. веку скупо су нас коштала. Ово је време у коме треба деловати у сусрет догађајима, а 21. век је несумњиво век дезинтеграција вештачки створених држава на простору некадашњег Совјетског савеза и бивше Југославије. Све државе настале на овим просторима плод су терористичког деловања Комунистичке интернационале, а не вековних државотворних облика постојања. Зато српски народ има сва политичка, међународна и историјска права да покрене процес самоопредељења у Републици Српској,и да своју државност на просторима Босне и Херцеговине заокружи, идући у следећем кораку ка пуном државном јединству са Србијом.

Покрет Двери у овом главном националном задатку види смисао свог политичког деловања у будућности и покреће јавну расправу на ову тему у српској јавности са обе стране Дрине, која никада није и неће бити граница, већ кичма српског народа и државности. 

(Двери Српске)