• Почетна
  • СПОРТ
  • ТОШИЋ ОДУШЕВЉЕН ПОЗИВОМ АДВОКАТА: Морамо на Европско првенство
Прочитај ми чланак

ТОШИЋ ОДУШЕВЉЕН ПОЗИВОМ АДВОКАТА: Морамо на Европско првенство

0

Duško Tošić_620x0

Дуел са „галским петловима“ требало би да буде наш први корак ка одласку у Француску. Ми морамо да одемо на ЕУРО, не можемо да имамо ниједно оправање да то не учинимо, говори Душко Тошић.

Србија у уторак у подне креће ка Француској. Нови селектор Дик Адвокат у петак је издиктирао имена 23 играча која ће покушати да га у суботњем дуелу управо против „триколора“ 7. септембра у Хумској (20.45) убеде да су најбоље што Србија има у овом моменту, а истовремено да су способни да у конкуренцији Португалије, Данске, Албаније и Јерменије обезбеде пласман на ЕУРО 2016.

Душко Тошић је на најбољи начин искористио америчку турнеју, показао против Бразила да је подједнако добар на месту штопера, као што је на позицији левог бека коју покрива у Генчербирлигију. Искусни дефанзивац има велика очекивања пред старт квалификација.

НЕКА СЕ ПОНОВИ 2008.

Судбински или не, Душко Тошић је пре шест година био у стартној постави „орлова“ у Паризу на старту квалификација за СП 2010. у Јужној Африци, а чувао је и Роналда у мечу са Португалијом.
– После та два меча имао сам проблема у клубу и више нисам играо.
Али, волео бих да се понови тај циклус и да се Србија нађе у завршници великог такмичења – истиче Тошић.

– Дуел са „галским петловима“ требало би да буде наш први корак ка одласку у Француску. Ми морамо да одемо на ЕУРО, не можемо да имамо ниједно оправање да то не учинимо.

Имамо квалитет, свака позиција у тиму је покривена двојицом-тројицом веома добрих играча, више не можемо да кажемо ни да смо млади, неискусни јер су сви позвани чланови јаких клубова, играју најквалитетније лиге. Зато морамо до овог дуела са Французима да се неметнемо, покажемо ко смо и за шта смо спремни – прилично јасан је Тошић.

Француска је без прве звезде Франка Риберија, али је на Мундијалу у Бразилу показала да поседује квалитет.

– Нисмо могли да добијемо бољу прилику да се измеримо за старт квалификација од утакмице са једном од пет-шест најбољих европских екипа. Иако немају звезде као некад, Дешамов тим има изузетан потенцијал, а у каквој су тренутно форми видећемо већ у четвртак када играју са Шпанијом. У сваком случају, навијачи у Хумској могу да очекују прави спектакл.

Упркос јавним похвалама за игру против Нејмара, Хулка, Фреда и осталих асова „селекаоа“ у Сао Паулу, Тошића је Адвокатов позив пријатно изненадио.

– Искрено, морао бих прво да захвалим Љубинку Друловићу што је веровао у мене и дао ми прилику против Бразила. Ипак, ја играм у малом Генчлербирлигију, турској лиги која је добра али није на оку свима. Показао сам у Сао Паулу какав сам квалитет, али ми сада остаје да се наметнем селектору Адвокату и искористим указану шансу – уверен је у то искусни дефанзивац Генчлербирлигија.

Тошић и Ивановић су постали вицешампиони Европе 2007. за младе репрезентације играјући у штоперском пару, а да се знају у душу и фунционишу као један видели смо и у Бразилу. Наредни дани показаће коју је улогу Дик Адвокат наменио некадашњем играчу ОФК Београда, Оксера, Вердера, Портсмута, Црвене звезде и Бетиса.

(Вечерње новости)