• Почетна
  • СВЕТ
  • УЈЕДИЊЕН КОНТИНЕНТ – (ПРЕВОД СРБИН.ИНФО): Европски добровољци против Кијева
Прочитај ми чланак

УЈЕДИЊЕН КОНТИНЕНТ – (ПРЕВОД СРБИН.ИНФО): Европски добровољци против Кијева

0

Европски добровољци стижу у Украјину да се боре у рату за обе зараћене стране. Док Кијев појачава своје снаге са плаћеницима из приватних војних компанија, дотле неки Европљани својом вољом су као добровољци пристигли да бране Донбас.

Један од најновијих појачања анти-кијевских трупа у источној Украјини су и четири француска бивша војника, који су дошли да се боре у овом рату, хиљаде километара далеко од куће.

„То је наш рат. То је свачији рат, то је рат сваког европског човека“, рекао је Guillaume, француски борац на страну проруских снага, новинару РТ  Поли Слајари.

Ту је још један француски добровољац, 25-годишњи Никола, некада професионални елитни војник који је био у француској војци 5 година. Сада је своје вештине ставио на располагање народној проруској милицији. Као и друге стране добровољце, он обучава анти-кијевске снаге герилском ратовању у градској средини.

„То су људи народне милиције, то нису плаћеници или професионални војници, па су им потребна упутства како се ефикасно ратује“, рекао је Никола за РТ.

„Они заиста имају мотивације, док Кијевска војска, која је нека врста НАТО марионете, нема никаквог мотива за ратовање“, рекао је Никола. „Ја сам се и сам у то уверио. Они су (УКР војници) веома немотивисани и не знју зашто се боре, и против кога се боре, па је то наша главна снага. „

Француски добровољац је објаснио да је присуствао европских добровољаца, који спроводе војне операције ради заштите цивила,  међу проруским снагама на истоку земље, подстакнуто из идеалистичких побуда.

„За многе од од нас са Запада, то је  јединствена прилика да можемо да се боримо против свега оног што мислимо да је лоше у поступцима наших (западних) влада . Веома важно да се покаже да се људи са Запада разликују од својих влада и да су спремни да дођу и да се бори ризикујући своје животе да би се одбранио добар, поштен и обичан свет“, рекао је Никола.

И све више и више у иностранству је бораца и војника који желе да се придруже ани-кијевским снагама.

РТ новинарка Пола Слајер сазнала је да добровољци долазе на ратиште Доњецка не само из Француске, већ и из Шпаније, Пољске, Израела и Велике Британије.

Командант француског тима у Украјини Виктор Ленф

Командант француског тима у Украјини Виктор Ленф

Алексеј Мозговој, командант бригаде „Призрак“ (Дух) из Луганск региона, рекао је у интервјуу за МК.ру вести како  у свом батаљону од хиљаду људи има борце из Бугарске, Словачке и Немачке.

Један од највећих добровољачких јединица у борбама против кијевских трупа је јединица добровољаца из Србије, речено је у интервјуу. „Јован Шевић“ одред наводно се састоји од 250 бораца и активно ратује у Луганск региону.

Раније, ове седмице, председавајући Савета министара ДНР, Александар Захарченко, открио је у интервјуу руским медијима како се око 4000 руски грађана, многи од њих су активни борци, придружило народној милицији и њеним структурама на истоку Украјине.

„Без њих, било би тешко за нас да наставимо са нашом борбом“, рекао је Захарченко, наглашавајући да у овом тренутку много руских држављана  се већ вратило кући.

Најновији успеси народне милиције, 7000 заробљених УКР војника, дају наду овим људима у позитиван исход њихове борбе.

„Ми верујемо да је украјински војска неће моћи да ратује до зиме, јер свакодневно губи доста новаца, опада јој  мотивација, остаје без људство и наоружање. Тако да сваким даном постају слабији, док ми јачамо“, рекао је француски борац Guillaume за РТ.

Европа се због овог сада нашла између чекића и наковња: Шта да ради кад све више њених младих људи пријављује да се бори против њеног савезника?

„Правно гледано, ми не видимо шта француска влада може да учини против нас, јер пре свега, ми нисмо плаћани, тако да нисмо плаћеници, нисмо терористи, не водимо свети рат; наша је улога саветничка, то је политички мисија, то је мисија меке моћи „, рекао је Виктор Ленфа, командант француске јединице у Украјини за РТ.

А та јединица је све јача као бригада западних добровољаца која се сада зове „Уједињен континент.“

Страни плаћеници у служби Кијева

Након што је Савет безбедности УН у четвртак блокирао руску изјаву која позива на прекид ватре у источној Украјини, под потпуно неозбиљним изговором, руски изасланик у УН Виталиј Чуркин је имао жестоку дебату са колегама из САД и Украјине, који су поново оптужили Русију да изводи инвазију на Украјину као и да је послала и велики број руских добровољаца да се боре у тој земљи.

Виталиј Чуркин је узвратио, рекавши да нико никада није покушавао да сакрије присуство руских добровољаца, позивајући исовремено Вашингтон да призна присуство америчких саветника у Кијеву и зашто плаћеници из приватних војних компанија воде рат у Украјини.

„Можда наше америчке колеге могу да нам кажу шта десетине америчких саветника раде у седишту националне безбедности и савета одбране Украјине [у Кијеву]? Нека нам кажу како то да се многи амерички плаћеници из такозваних „security provider“ компанија боре [у Украјини], хиљаде километара удаљени од своје домовине?“ 

Чуркин, није заборавио и да помене првокласно америчко наоружање уочено у јединицама УКР војске.

Пре тачно месец дана, Рускаја Газета је цитирала Игора Стрелкова, бившег министра одбране ДНР, који је тврдио да је од краја јула, милиција самоодбрана елиминисала до 330 плаћеника коју су радили за западне војне компаније.

Стрелков је прецизирао жртве од сваке од њих, рекавши да пољски приватна војна компанија АСБС (Analizy Systemowe Bartlomiej Sienkiewicz) Othago изгубилао 139 плаћеника, амерички Greystone Ltd, док  Blackwater/XE/Academi, изгубили 165 бораца.

(РТ – за Србин.инфо са енглеског превео и обрадио Дејан Петар Златановић)