Прочитај ми чланак

ХДЗ прети преосталим Србима

0

355313_krnjak-beta-hina-mv_f

Социјалдемократска власт у у Хрватској, петнестак месеци пре парламентарних избора, све више тоне, рапидно јој пада популарност, док се десница, предвођена ХДЗ-ом, већ види као победник.

Та изгледна смена власти могла би да врати Хрватску у ране деведесете, кад је била преплављена национализмом и ксенофобијом. Такве најаве већ се чују од првог човека ХДЗ-а Томислава Карамарка који је месецима користи сваку прилику да бирачима поручи како замишља „нову“ Хрватску.

Када ХДЗ поново дође на власт, мањине ће бити мање од маковог зрна, поготово српска, а они који би на то имали неке примедбе не само да ће изгубити изборе, већ ће бити и лустрирани.

Управо је то и јуче у Дубровнику поновио шеф ХДЗ-а, поручујући да ће „злочинца Тита протерати са свих тргова и улица у Хрватској“.

Неће стати само на томе, већ ће променити и садржај уџбеника историје које су, каже Карамарко, до сада писали квазисторичари. Он не крије да ће Хрватска јаче запловити у воде реусташизације, тако што ће довршити лустрацију преосталих Срба и бивших комуниста.

Да мисли озбиљно говори и присуство историчара Иве Банца и председника Хрватског хелсиншког одбора Ивана Звонимира Чичка на скупу у Дубровнику, који се упорно и доследно залажу за темељиту лустрацију у Хрватској коју виде као обрачун са неистомишљеницима и политичким противницима.

Тако вишемесечна кампања против ћирилице, коју су многи оценили као још један удар на српску мањину у Хрватској, добија нове обрисе.

 

(Vesti onlajn)